Uit de database van ’t Wort Wat hieronder voor de liefhebber een overzicht van moutsoorten uit april 2014
Moutsoort
|
EBC
|
Biertype
|
Stort max
|
Eigenschappen
|
Pils / Pale
|
2,5-3,5
|
Pilsners, Lagers, Ales, Basis voor overige
|
100%
|
· Goede pilsners, lagers en ales
|
Viënna
|
5-8
|
Viënna-stijl bier, Märzen, Meibock, Amber, Lager, Goudkleurige ale
|
100%
|
· Vol goudkleurig, zacht smakend bier
|
Münich
|
12-15, 20-25
|
Donkere lagers, Donker bier, Bock, Stout, Schwarzbier, Brown Ale, Dark Ale, Amberkleurig
|
100%
|
· Verbetert de body en het aroma van donkere bieren
|
Melanoïde
|
60-80
|
Amber lager, Donker lager / ale, Scotch ale, Amber ale, Rode ale, Roodgekleurd bier, Münich ‘Salvator’
|
20%
|
· Verbeterde smaak, stabiliteit, volheid, · Verbeterde stabiliteit van de kleur, · Verbeterde rode kleur
|
Zuurmout
|
3-6
|
Pilsner, Light, Schankbier, Tarwebier
|
1-10%
|
Omlaagbrengen van de pH-waarde voor: · Verbeterde maischwerking, · Intensievere vergisting, · Lichtere pilskleur, · Verbeterde smaakstabiliteit, · Afgeronde smaak
|
Rookmout
|
4-8
|
Scotch ale, Rookbier, Lager, Kellerbier, Alaska ale
|
100%
|
· Rooksmaak en -geur
|
Tarwemout licht
|
2-4
|
Tarwebier, Hefeweizen, Kölsch, Altbier, Schankbier, Light
|
80%
|
· Typisch bovengistend aroma, · Dunner, levendiger bier, · Voor uitstekend tarwebier met bijbehorende aroma’s.
|
Tarwemout donker
|
15-20
|
Tarwebier, Hefeweizen, Kölsch, Altbier, Schankbier, Light
|
50%
|
· Typisch bovengistend aroma, · Dunner, levendiger bier, · Voor uitstekend tarwebier met bijbehorende aroma’s.
|
Carameltarwe
|
100-140
|
Donkere ale, Hefe weizen, Dunkel weizen
|
100%
|
· Verbeterde body, · Typische tarwemout aroma, · Verbeterde kleur
|
Carapils
|
3-5
|
Pilsner, Lager, Alcoholarm, Light, Bock
|
1: 3-5 % 2: 40 %
|
· Verbeterde schuimvorming en houdbaarheid, · Vollere body
|
Carahell
|
20-30
|
1: Hefeweizen, Pale ale, Goudkleurige ale, Meibock, Schankbier 2: Light, Alcoholarm
|
1: 1:10-15 % 2: 2: 30 %
|
· Stevigere body, · Verbeterd aroma, · Verbeterde schuimvorming, · Ronde smaak, · Diepe verzadigde kleur
|
Caramünich
|
80-100, 110-130, 130-140, 140-160, 160-xxx
|
Bock, Donker, Porter, Stout, Malt, Schankbier, Rode ale, Brown ale, Barley wine, Amber
|
5-10 % voor donkere bieren, 1-5 % voor lichte bieren
|
· Verhoogde balans, · Verhoogd moutaroma, · Diepe verzadigde kleur, · Vollere smaak
|
Carared
|
40-60
|
Rode ale, Rode lager, Scotch, Amber tarwe, Bock, Brown ale, Alt
|
258%
|
· Vollere body, · Verhoogd moutaroma, · Diep verzadigde kleur, · Rode kleur
|
Cara-amber
|
60-80
|
Hefeweizen, Pale ale, Golden ale, Bock, Donker ale, Brown ale, Rode lager, Amber ale, Amber lager
|
10-15 %
|
· Verhoogde smaakstabiliteit, · Overall volheid, · Verbeterde volle rode kleur, · Betere maisching
|
Cara aroma
|
300-400
|
Amber ale, Donkere lager, Donkere ale, Stout, Porter, Bock
|
15%
|
· Vollere body, · Verbeterd moutaroma, · Diepe, verzadigde rode kleur
|
Carafa
|
800-900, 1000-1100, 1100-1200, 1200-1300, 1300
|
Donker, Salvator bock, Stout, Porter, Alt, Bock, Schwarzbier
|
1-5 %
|
· Dieper aroma en diepere kleuring van donkere bieren
|
Carafa special (gemaakt van gepelde gerst)
|
800-900, 1000-1100, 1100-1200, 1200-1300, 1300
|
Donker, Salvator bock, Stout, Porter, Alt, Bock, Schwarzbier
|
1-5 %
|
· Hoger effect in aroma, kleur en body met een mildere zachtere smaak dan bij gebruik van de volledige korrel
|
Chocoladetarwe (geroosterd)
|
1000-1200
|
Bovengistend, Alt, Donkere tarwe, Stout, Porter
|
1-5 %
|
· Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren
|
Chocolade speltmout
|
450-700
|
Speciaalbier, Multigraanbier
|
1-5%
|
· Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren
|
Chocolade rijstmout (geroosterd)
|
500-800
|
Bovengistend speciaalbier
|
1-5 %
|
· Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren
|
Rijstmout
|
6-10
|
Seizoensbier, Rijst-ale, Rijst-lager, Donkere rijst/tarwe
|
50%
|
· Voor een typische rijstgeur
|
Caramel-rijstmout
|
80-100
|
Speciaal bier, Rijst-ale, Rijst-lager, Donkere rijst/tarwe
|
15%
|
· Mooie bruine kleur, Typische rijstgeur
|
Chocolade rijstmout
|
500-800
|
Bovendgistend speciaalbier, Donkere rijst/tarwe, Donkere rijst-ale,
|
1-5 %
|
|
|