Terug naar overzicht

Penari nieuws, februari 2022

tww februari 2022
Door: Nico de Boer

“Goedemiddag, je spreekt met Jacq#$%@ van %$#@
-“Sorry, met wie spreek ik, ik heb u niet verstaan het is wat lawaaierig hier
-“Met Jacques van bierbrouwvereniging 't Wort wat! – Oh, hoi Jacq, met Nico”
-“Ik bel vanwege het clubkampioenschap, jullie zijn in de prijzen gevallen”

Dat zijn de betere telefoontjes, meestal gaat mijn mobiel als mensen iets te mopperen hebben. Jacq wilde langskomen voor de prijsuitreiking want door de Coronabeperkingen kon dat niet live op afgelopen clubavond. Samen met cameraman Walter kwam hij onze prijs brengen. Wat voor prijs wilde Jacq aan de telefoon niet zeggen, dus de Penari’s hebben 2 weken zitten gissen  op welke plaats we dan wel niet geëindigd waren en met welk bier. We hadden dit jaar 4 bieren ingeleverd.

De ceremonie begon met de uitreiking van de  prijs, de Penari’s stonden netjes op een rij in ons brouwerijtje. Walter legde alles op video vast voor het nageslacht en toen kwam het hoge woord eruit: 3e prijs voor onze Quadruppel. Apetrots kregen we allemaal een oorkonde en lieten we trots nog even de HERMS zien waarin het winnende Gerstenat gebrouwen was. Jacq kan zo bij de TV want na de ontlading voor de 3e prijs vertelde Jacq dat Penari nog een prijs gewonnen had: de 1e prijs voor onze tripel! Nog een certificaat erbij en ook nog een heuse beker! Dat hebben we natuurlijk gevierd onder het genot van het winnende bier!

Hebben de Penari’s nog iets anders beleefd dan alleen een prijsuitreiking? Jazeker wel, sinds het laatste Penari nieuws hebben we: onze houtkachel getweakt met een paar PC ventilatoren. Het rendement is hierdoor enorm verbeterd, de brouwerij is nu sneller warm, dat scheelt weer elektrisch verwarmen en het hout is gratis.

Als hobbybrouwers hebben we ook nog:

  • een Dunkelrauchweizen gebrouwen en een Dunkelrauchweizen met paddestoelen (eekhoorntjesbrood); dit zou een Umami smaak moeten  toevoegen. De bieren zijn intussen afgevuld, maar een echt groot verschil met de paddestoelen proeven we (nog)niet.
  • een Stoofperenstout gebrouwen, gebaseerd op ons prijswinnende (2e prijs) recept van de Mamastoutwedstrijd. Het brouwen hiervan ging niet zo soepel, de stort van 17 kg was wat te veel voor onze 60 liter maischpan. Ook het filteren ging niet geweldig: de filterplaat sloeg meermaals dicht, waarschijnlijk was het beslag te dik. En ook onze pomp weigerde dienst. Maar met wat kunstgrepen is het toch gelukt en hebben we als bonus van de naloop nog zon 20 liter verrassingsbier gemaakt.

Intussen zijn we er wel achter dat onze Craftbeer-pi brouwerijbesturing met Raspberry Pi, touchscreens en wifischakelaars heel imposant is maar toch niet zo gebruiksvriendelijk als we gehoopt hadden. Dus zijn we terug naar de tekentafel gegaan om een simpele bediening te maken: het wordt een paneel met bedieningsschakelaars, een thermostaatschakelaar en een timer. Geen mobieltjes of PID regelingen, maar ouderwets handwerk.

Terug naar overzicht