Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, februari 2022

tww februari 2022
Door: Michael Woolthuis

Zo, dit wordt alvast het eerste zomerbiertje voor in de lente. Een lekkere weizen die spontaan alle coronazorgen doet verdwijnen. Zeker als je hem heerlijk wegslobbert terwijl je, zittend op je terras, je kop in het eerste lentezonnetje houdt.

Een lekker makkelijk te brouwen bier en het kan eigenlijk niet mislukken. Zelfs als je het lageren niet gekoeld kan doen maar alles gewoon ergens tussen de 17-22 °C weet te houden, krijg je een prima Weizen.

Even een weetje van wat ik ergens op internet gelezen heb, al heb ik geen idee of het echt waar is en het zou zomaar een broodje dronken aapverhaal kunnen zijn, maar: je schijnt meer banaan aroma/smaak te krijgen als je rond de 21-22°C vergist en minder als je rond de 17-18°C vergist. Ben benieuwd of iemand dit wil uitproberen.

Groeten,
Michael

Bernies Weizen

datum: 11 februari 2022
van: Michael Woolthuis
klasse: A
stijl: Weizen

Receptgegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.6 %
begin SG: 1054
eind SG: 1012
EBC (kleur): 11.0
EBU (bitterheid): 16.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Tarwemout 1050 g   4 EBC  
Viennamout 530 g   8 EBC  
Munichmout 370 g   15 EBC  
Pilsmout 370 g   3 EBC Leverancier: Dingemans
Hallertau Mittelfruh 15 g 60 min. 4.2 α Bloemen  
Hallertau Mittelfruh 10 g 5 min. 4.2 α Bloemen  
Lallemand Munich Classic 1     Leverancier: Lallemand

Maischschema

60 °C 57 °C 64 °C 72 °C 78 °C
Stort 15 min. 20 min. 20 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Hoofdvergisting 1 à 2 weken op 17-22 °C
Lageren 2-4 weken op 5-10 °C
Terug naar overzicht