Nieuw-Zeelands Pils is een bleek ondergistend bier dat een aantal van de goede eigenschappen van Pilsner en Kölsch combineert met de moderne twist van Nieuw-Zeelandse hop. Dit bier is bleek, droog, goud van kleur, en schoon vergist. Hierdoor komt de karakteristieke tropische, citrusachtige, fruitige, grasachtige van Nieuw-Zeelandse hop goed naar voren. Met een medium body, zacht mondgevoel en zachte afdronk is dit bier op basis van mout zeer doordrinkbaar en hoppig.
De hopsoorten die in deze stijl worden gebruikt zijn onder andere: Motueka, Riwaka, Nelson Sauvin, en Pacific Jade meestal gebruikt voor het bitter.
De hoparoma's zijn een mengsel van tropische, fruitige, grasachtige, meloen, en limoen kenmerken. Deze stijl wordt vaak gebrouwen als een hybride stijl met gebruik van een neutrale bovengist bij koele temperaturen. Het is belangrijk om het zwavelgehalte van het afgewerkte bier te beperken. Vergeleken met Duitse pilsbieren is het Nieuw-Zeelandse pilsbier niet zo schoon en droog in de afdronk. Het heeft een zachtere, moutigere en vollere body. Het niet zo hoppig of bitter zijn als een IPA. Stijlprofiel voor Nieuw-Zeelands pilsbier
Uiterlijk Nieuw-Zeelandse pilsners zijn diep goud- of geelgoud van kleur. Ze zijn vrij helder tot briljant helder. Een romige, lang aanhoudende witte schuimkraag siert de bovenkant van dit bier.
Aroma Middelmatig tot hoog hoparoma door gebruik van moderne Nieuw-Zeelandse hopvariëteiten. Meestal bestaat het aroma uit tropisch fruit, citrus, kruisbes, honingmeloen. Medium-lage tot medium moutigheid die het neutrale aroma ondersteunt. Zeer laag DMS is aanvaardbaar maar niet vereist. Neutraal, schoon gistkarakter met wat lichte zwavelkwaliteit. Het hopkarakter moet in evenwicht zijn, terwijl ook het moutkarakter duidelijk aanwezig moet zijn.
Smaak Medium tot hoge hopbitterheid. Een zuivere bitterheid is niet scherp, maar bevordert het evenwicht en de blijvende nasmaak van het bier. Middelhoge tot hoge hopsmaak die overeenkomt met het aroma (tropisch fruit, citrusvruchten, kruisbessen, honingmeloen). Medium tot medium lage moutsmaak, korrelig-zoet, broodachtig. Het gistingsprofiel is duidelijk. De mout kan als zoet worden ervaren, maar het bier is over het algemeen niet letterlijk zoet. De afdronk mag droog zijn, maar mag niet knapperig of bijtend overkomen. De balans moet bitter zijn, maar de moutsmaak moet merkbaar zijn.
Mondgevoel Medium tot medium-lichte body. Middelhoge tot middelhoge carbonatie. Zachtheid is een merkbaar kenmerk van de stijl. Het mag nooit scherp of samentrekkend zijn.
Tips voor het brouwen van een Nieuw-Zeelands Pilsbier
Graan Het schrootsel voor deze stijl begint met Duitse pilsmout. Kristalmout wordt meestal vermeden. Een paar ons tarwemout kan ook worden toegevoegd voor extra body en om de schuimkraag vast te houden.
Hop De hopbitterheid van deze stijl moet zuiver en niet scherp zijn. Hogere IBU-niveaus moeten worden vermeden omdat dat de neiging heeft om de hardheid en de onaangename smaken die geassocieerd worden met sommige hopsoorten naar boven te brengen. In plaats daarvan is het precies goed om de IBU's rond de 35 te houden. Zoals eerder vermeld, is dit bier een voorbeeld van de geweldige hop die in Nieuw-Zeeland wordt aangetroffen. Deze hop omvat hop zoals: Motueka, Riwaka, Nelson Sauvin, en Pacific Jade.
Gist Er is een brede selectie van gist om uit te kiezen voor deze stijl. Ze omvatten het volgende:
White Labs: German Lager Yeast (WLP830)
Wyeast: Boheems Lager (2124)
Fermentis Saflager 34/70
Nieuw-Zeelands Pilsbier volgens de cijfers
Kleurbereik: 4 – 12 EBC
Begin SG: 1.044 - 1.056
Eind SG: 1.009 - 1.014
Bitterheid: 25 – 45 IBU
ABV: 4.5 - 5.8%
Nieuw-Zeelandse Pilsener Recept
New Zealand Pils
datum:
11 september 2021
klasse:
A
stijl:
New Zealand Pilsener
Beschrijving
Begin met 18 liter maischwater
Maisch gedurende 60 minuten
Na het maischen spoelen tot een SG van 1043 voor koken.
Na het koken eventueel de SG aanvullen tot 1048 als begin SG.
Vergisten gedurende minsten 1 week op 14 graden.
Daarna verhogen naar 20 °C voor diacetyl rust voor 2 dagen.
Vervolgens de temperatuur verlagen naar 5 graden en lageren voor 3 weken.
Gebruik voor het bottelen 7,5 gram suiker per liter.