Terug naar overzicht | |||||||
Reactie vanaf de website (7) |
tww april 2021 | ||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||
Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.
Beste Bram, Ik ga geen discussie voeren over LHBT of mogelijke fouten die onze voorouders in een ver grijs verleden hebben uitgehaald. Als ik een snoepje en bier combineer dan beschrijf ik dat meestal als een snoeptrommel. Dat is een bier dat vergist is met een ‘Belgische’ gist. Indien dat bier op te hoge temperatuur wordt vergist dan maakt deze gist veel esters (een chemische verbinding) aan. Te hoog is boven de 22 graden. Voorbeelden van esters zijn: Ethylacetaat (Fruitig), Isoamylacetaat (Banaan) en Ethylhexanoaat (Appel). Er zijn meer dan 90 verschillende esters in bieren aangetroffen. Esters dragen bij aan het aroma van het bier. Een geringe hoeveelheid esters, vooral van de hogere alcoholen, geven het bier een fruitige geur en is zeker gewenst in Belgische bierstijlen. Teveel hiervan wordt als onprettig ervaren. Bij vergisting op te hoge temperatuur kunnen er extreem veel esters gevormd worden. Dan krijg je een zogenaamde snoepbom of snoeptrommel. Het beste is de vergisting te starten rond de 19 graden en de eerste dagen van de vergisting dit zo te houden. Indien gewenst kan dit daarna worden verhoogd naar 22 of 23 graden voor een verdere uitvergisting van het bier. Met vriendelijke groeten, |
|||||||
Terug naar overzicht |