Terug naar overzicht
1 sept. 2019 - Nieuwsflits #408: Brouwdag 14-9-2019 Triple Karmeliet

Gezamenlijke Brouwdag van een Triple Karmeliet kloon voor 14 september 2019

We zitten nu op 22 inschrijvingen. Het wordt dus zeker nu al weer gezellig.  Het Maximum van 30 komt al in zicht. Eind deze week gaan we de ingrediënten bestellen en zal het maximum aantal zeker omlaag bijgesteld worden afhankelijk van de beschikbaarheid . Dus als je nog in moet schrijven doe het dan nu.

NF: Tripel Karmeliet

We gaan dit keer weer eens een blond/fris biertje maken. Een klassieker ! Deze triple is door zijn citrus smaak gevende kruiden verfrissend en makkelijk drinkbaar, Met zijn 8,4% echter wel verraderlijk ! In het verleden al diverse malen met wisselend succes gemaakt ga ik nu het recept nog even tegen het licht aan houden en aanvullen met bewezen tips uit de hobbybierbrouw scene.

De basis zijn de 3 granen: Gest, Tarwe en Haver. Als dan niet gemout en/of geplette en gestoomde vlokken. Om qua kleur in de buurt van van de Triple Karmeliet te komen moeten daarvoor wel de lichtste varianten worden gevonden. Wat Suiker om een lichtere body te krijgen is vereist. En droog maïschen.

Triple_Karmeliet

Mijn eigen ervaring sluit kardemon als gebruikt ingrediënt uit bv. Koriander is gewoon beter mits juist gedoseerd. Omdat niet alle koriander dezelfde versheid heeft zal in ieder geval getracht worden een verse partij te scoren.

Hop drukt geen grote stempel op het bier maar wellicht draagt deze toch wat aan het citrus karakter bij.
Een vrij algemene consensus is dat de gist uit het flesje gewoon bruikbaar is. Dat een giststarter onder bepaalde condities zwavelig kan ruiken is niet ongebruikelijk. Ik heb zelf meerdere malen geconstateerd dat een originele Triple Karmeliet ook wat zwavelig kan zijn. Dit verdwijnt vervolgens bij het 2de slokje. Langere lagering/rijping (bij Bosteels hebben zo ook wel eens haast blijkbaar) moet dit oplossen.

 
Tot ziens op de Brouwdag
groet,
Nico (namens de brouwdag commissie)

Terug naar overzicht