Terug naar overzicht

Vergisten in een FastFerment conisch gistingsvat

tww oktober 2019
Door: Gery Uijtenhaak

Soms brouw ik een (proef)batch van 6,5 liter. Deze heb ik in eerste instantie vergist in een moutemmertje. De maat is precies goed en het sluit luchtdicht af. Gaatje in de deksel, daarin een rubber plug (ringetje) waar een waterslotje in past. De vergisting gaat prima in zo'n emmertje. Door de geringe hoogte was alleen het overhevelen wat onhandig met een standaard hevel. Verder werkt het hetzelfde als bij vergisten in het grote gistvat. Bij een bezoek aan Brouwmaatje zag ik  begin dit jaar een klein model van de FastFerment. Ik geef toe, mede gekocht omdat het er leuk uitzag, maar ook omdat het de mogelijkheid gaf om gist af te tappen.

Het idee is dat je in zo'n gistingsvat zowel de hoofdvergisting als de navergisting kan doen, zonder dat je hoeft over te hevelen. Dit scheelt tijd, schoonmaakwerk, het verkleint de kans op infectie door ongewenste organismes en ook onnodig zuurstofinslag. En vanuit het vat vul je ook je flesjes (of fust) af. 

FastFerment
FastFerment

De druppel is makkelijk in elkaar te zetten. Het geheel bestaat uit een conische druppel, een deksel en waterslot, een koppelstuk met klep en een opvangbakje. Het geheel staat in een standaard. Volgens de beschrijving moet je de schroefdraad onder aan de druppel een keer of 5 à 6 met de bijgeleverde teflon omwikkelen. Vervolgens moet je een lektest doen om te bepalen of de druppel niet lekt. 5 à 6 keer bleek veel te weinig. Ik had een dubbele hoeveelheid teflon nodig, en ook ervaringen van andere geven aan dat je niet te zuinig moet zijn. Het is nuttig om elke keer voor je de druppel gebruikt of als je nieuw teflon aanbrengt om de lektest te doen, wat op zich zo gebeurd is. 

Na de hoofdvergisting kan je door middel van de klep de opvangbak onder aan de druppel afsluiten en de gist verwijderen. Deze zou je zelfs direct nog een keer kunnen gebruiken (mits een ander gistingsvat aanwezig). Je kan met een deel van de gist ook brood bakken. Zelf met een ESB gist gedaan en het resultaat was prima. Wanneer de navergisting klaar is, kan je nogmaals de neergeslagen gist verwijderen. 

Vervolgens kan je vanuit het de vergistingsdruppel afvullen. Alleen moet je nu de druppel openen om een suikeroplossing bij het bier te schenken en deze door te roeren. Op de buitenkant zit een maatverdeling waarop je makkelijk kan aflezen hoeveel liter er in de druppel zit, zodat je makkelijk kan bepalen hoeveel suiker je nodig hebt.  

Het afvullen is iets lastiger dan de producent zegt. De houder is net niet hoog genoeg om een flesje onder te zetten en het slangetje is te kort.  Voor zover ik kan zien, geldt dit ook voor de grote druppel. Een hogere standaard zou alleen niet handig zijn, i.v.m. ruimte in een koelkast bij temperatuurgecontroleerd vergisten. Het is op te lossen door de standaard op een verhoging te zetten of door zelf een langere slang te gebruiken. 

Ondertussen heb ik 4x bier in het vat vergist. Waar ik vooral bang voor was, was dat er niet voldoende gist in het bier zou zitten voor de nagisting op fles. Ik heb 3 verschillende gisten gebruikt bij de bieren. Variërend van laag tot hoog-flocculerend. Bij elk bier is de nagisting op fles goed verlopen.  Bij een van de gisten bleef er vrij lang een laagje neergeslagen gist op de schuine onderkant van de druppel liggen (dit was een laag-flocculerende gist). Met een beetje schudden zakte het meeste uiteindelijk toch in het opvangbakje. 

Al met al ben ik heel tevreden met de kleine FastFerment. Het scheelt inderdaad extra werk, het aftappen van de gist gaat heel makkelijk. Niet te hoeven hevelen is heel prettig. En hoewel niet meteen optimaal, de eerste keer was een beetje een knoeiboel, ook het afvullen gaat met een kleine aanpassing goed. Het doet wat het belooft. 

Terug naar overzicht