Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ben Bierbrouwen |
tww december 2018 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Ben Jacobs | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Het eerste experiment waar ik het eerder over gehad (hoe gebruik ik de hopbloemen uit mijn tuin), wordt nu door mij geproefd en gedronken. Ik moet zeggen, het is een lekker doordrinkbaar biertje geworden. Redelijk gehopt, had wat meer gekund, maar toch… Alleen, hoe je het moet omschrijven? Gewoon lekker… U weet nog wel, het ging om mijn tuin Tettnanger hopplant. Ik had er meer dan 100 gram bloemen van geplukt en uiteindelijk na het ingevroren te hebben gehad (in een ijsdoos in de vriezer gelegd) heb ik deze hop als flame-out hop toegepast. Het is een simpel recept met een makkelijk en schoon gist, de US-05. Past niet zo bij een Blonde, maar ik had geen ander gist en uiteindelijk gaat het om de Tuinhop. De volgende keer neem ik misschien wel één van de gisten uit ons Blonde experiment. Welke, dat gaan we proeven in januari. ReceptHet recept oorspronkelijk voor 15 liter. Het is hier omgerekend naar 10 liter. Technische gegevens
Ingrediënten
Maischschema
Tijdens het koken nog water toegevoegd door verdamping tot een gemeten eind SG van 1062. Bij Flame-out de 50 gram verse tuin Tettnang toegevoegd en 10 minuten gewacht met hevelen en koelen. Het is een echt lekkere Blonde geworden, met een minimum aan esters. De hopsmaak is mooi in balans, maar de bitters mogen wat meer aanwezig zijn. Blijkbaar geeft deze Tettnang niet zoveel bitters af. Ondanks dat een genietbiertje en, zoals ik al zei, heel goed doordrinkbaar. Volgend jaar gaat er daarentegen nog meer verse hop in. Moet het wel weer zo'n lange en warme zomer worden. Proost, Ben
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |