Terug naar overzicht | |
Ben Bierbrouwen |
tww december 2017 |
Door: Ben Jacobs | |
U heeft mijn column gemist. Ik uiteraard ook. Anders had u hem kunnen lezen. Maar ja, druk druk druk. Je hoort ’t overal. En dan een mailtje missen over de deadline en… Als u wellicht vaker mijn column leest, dan weet u onderhand wel dat ik in batches van 15 liter brouw, maar ik heb het omgerekend naar 10 liter. Berekening voor een brouwzaalrendement van 75 %. 666 gram Rauchmalz Weijermann Maischschema: 63 gr C, 30 minuten; 72 gr C, 30 minuten; 78 gr C, 2 minuten. Koken van het wort: 75 minuten (ik voeg een ½ theelepel CaCl2 toe) Gist: Saflager W-34/70 bij 11 °C. Deze gist gaat altijd lang door, dus na 14 dagen nog een dag bij 18 graden wegzetten en dan overhevelen op lagerfles. Gelagerd voor 2 weken bij 2 °C. Nou, hier is alvast één goed voornemen voor u neergezet. Een volgende stap voor u zou kunnen zijn om ook een recept naar ons te sturen. Wellicht kan het bijhorende verhaal nog eens verzilverd worden met een Gouden Veer. Die zal op de komende clubavond in december weer worden uitgereikt, maar helaas kan ik er zelf niet bij zijn. Ik wens u daarom nu alvast een fijne decemberavond met 't Wort Wat! en een goed 2018.
|
|
Terug naar overzicht |