Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww februari 2016
Door: Ben Jacobs

2.500 gram Maris otter pale ale-5

1.400 gram Pilsmout Dingemans.

Deze twee belangrijke regeltjes waren in de vorige BB verdwenen, opgelost in cyberspace, weggevallen tussen het copy/paste, verdampt tijdens het kookproces, nu ja… u weet wel. Het maakte het recept min of meer onbruikbaar. En dat terwijl het op papier was toevertrouwd! In ons mooie clubblad! Tegenwoordig gaan wij steeds meer over op digitale geheugensteuntjes, maar gezien bovenstaande twijfel ik eraan of de digitale methode zekerheid biedt. Natuurlijk, alles beter dan mijn eigen geheugen, maar toch…

Zo heb ik net van Theo geleerd dat je al je geproefde (commerciële) bieren in Untappd kan plaatsen, een leuke app en ja, ik kreeg hem ook echt op mijn mobiel gedownload. Ik heb al twee geproefde bieren ingevoerd, maar wat als straks na jaren proeven, na honderden bieren, na vele feestelijke nachten, dit verdwijnt met je mobiel, je abonnement, of gewoon oplost in de Cloud? Al mijn recepten staan in brouwvisie, maar ik maak nog altijd een recept op een A-4tje, van waaruit ik werk en waarop ik ook tijdens het brouwen (en daarna) aantekeningen maak. Je weet maar nooit.

Maar terugkomend op Untappd. Ik heb hier stapels etiketten liggen van mooie bieren. Leuk, maar zonder aantekeningen, want op de een of andere manier denk ik altijd dat ik dat morgen ook nog kan opschrijven. Op zich geen probleem, want na verloop van tijd moet je het gewoon nog een keer proeven… maar er komt nu zoveel op de markt dat het toch slimmer is om vast te leggen wat je geproefd hebt. En het vinden van al die (craft)bieren wordt ook steeds makkelijker. Ik had zoiets laten vallen aan toekomstige gasten die ik eens wilde trakteren op mijn eigen bieren. Dit ter ere van een verdere groei in leeftijd, en men kwam op de bewuste avond aanzetten met de meest wonderlijke, veelal onbekende, en dus niet eerder geproefde, bieren. Dat ga ik dus echt niet allemaal onthouden. Dan toch maar alles op Untappd. En koesteren dat gedigitaliseerde geheugen!

Proost, Ben

Terug naar overzicht