Terug naar overzicht

Van het Bestuur

tww januari 2016
Door: Theo van Eijden

Een nieuw jaar met nieuwe kansen en natuurlijk weer nieuwe brouwsels. Mijn voornemen is om alles wat ik de cursisten vertel en zelf vaak nalaat nu eens een keer zelf ook trouw te doen. In mijn haast en gejaagdheid, waarschijnlijk iets waarvoor ik een voorouder verantwoordelijk kan houden, gaat er wel eens een kleinigheidje fout. Gelukkig komt de spreuk “het wordt altijd bier” nog vaak genoeg uit, maar soms had ik toch heel wat anders voor ogen dan het feitelijke resultaat. Ik kijk met jaloezie naar brouwers die punctueel hun bier maken en steevast het type bier verkrijgen dat ze gepland hadden te maken. Zoals gezegd, een nieuw jaar met nieuwe kansen en nieuwe hoop op veel geluk en gezondheid. Vooral dit laatste is wat ik jullie vanaf deze plek toewens. Goed bier maken hebben we zelf nog in de hand maar voor gezondheid gelden andere regels.

Afgelopen clubavond

Even een kleine terugblik naar de laatste clubavond van het jaar, die was op vrijdag 18 december 2015. Een volgeplande clubavond waar Ann van Holle was uitgenodigd. Zij is werkzaam bij R&D van de Proefbrouwerij in Lochristie België. Zij hield een diepgaand betoog over de brouwwaarde van hop en het Single Hop Science programma, gevolgd door een kleine proeverij van bieren met Cascade hop maar geteeld in verschillende landen. De presentatie die zij heeft gegeven staat op de website bij Documenten en is te downloaden. Wat zij aangaf was dat bij bewaren van hop in de vriezer bij minus 20 graden de kwaliteit bijna niet achteruit gaat.

Door John Gouwerok werd de wisselkei uitgereikt voor het beste tapbier van de maand en deze werd gewonnen door de heren van de Inkoopcommissie. Tevens werden de prijzen van het clubkampioenschap uitgereikt. Het clubkampioenschap werd gewonnen door Jim Warmerdam. Ook had hij het beste bier van dit jaar gebrouwen. Jim mag met het winnen van deze prijs dit bier bij Jopen brouwen. De bedankjes voor onze actieve leden zijn uitgereikt in de vorm van een mooie fles Gouden Carolus. Wilma Wurpel had weer een heerlijk koud buffet opgemaakt waar gretig gebruik van werd gemaakt. Bibliotheek en inkoop waren aanwezig. Bier van tap was het laatste fust van onze Polderbok.

Aankomende clubavond

Op de clubavond van januari hebben we een proeverij met worst en bier op de agenda staan. De bestuursleden hebben stad en land afgereisd, meters worst geproefd en liters bier moeten drinken om voor jullie een geschikte combinatie samen te kunnen stellen. Alle 5 bestuursleden hebben uiteindelijk een bier met worst combinatie geselecteerd en gaan dat aan jullie presenteren.

Na afloop kan ieder weer zijn/haar eigen bieren meenemen naar de proeftafel om deze gezamenlijk te keuren en te beoordelen.

Gezamenlijke brouwdag

Een week later is het dan alweer de eerste gezamenlijke brouwdag van het jaar. Deze keer staat een Alt op het programma, wat tevens het bier is voor de clubkampioenschappen. Let op dat dit bier vers gedronken moet worden, de houdbaarheid van dit bier is hooguit enkele maanden. Daarna gaat het speciale hoppige karakter van dit bier reeds verloren.

Terug naar overzicht