Terug naar overzicht
6 jan. 2016 - Nieuwsflits #228: Pakket van de maand; Alt
Door: Theo van Eijden

In deze NieuwsFlits;

  • Pakket van de Maand; Alt
  • Nieuwe aflevering Brouw TV
  • Local brew TV
  • Gezamenlijke brouwdag 6 februari
  • Bier en Worst proeverij op clubavond
  • Roerstok uitdaging. 





Pakket van de maand; Alt
Bericht van de Inkoopcommissie


Onze inkoop commissie heeft deze maand weer een Pakket van de Maand samengesteld. Deze keer is het een Alt. De bierstijl waar Düsseldorf bekend om is.  Er zijn daar in de binnenstad 5 brouwerijen; Zum Ürige, Im Füchschen, Frankenheim, Schlösser, Schumacher. Alt is een West-Duits (Düsseldorf e.o.) bovengistend amberbier met koude lagering (Hybride vergisting, 14 tot 18 graden) van ca. 4,8Vol% alcohol. Het is droger, strakker en minder fruitig van smaak dan de Speciale Belge en Engelse Pale Ales en Bitters door de hybride vergisting. Over het algemeen ook hoppiger.
 
Het pakket wordt compleet geleverd met recept, mout, hop en gist, alleen nog eigen tijd toevoegen. Bestellen gaat op de website na inloggen via de inkoop pagina, je kan nog bestellen tot zondag 17 januari. Afhalen op de clubavond van januari. De prijs is EUR 6,- per 10 liter.




Nieuwe aflevering Brouw TV
Bericht van het Bestuur


Oscar Moerman heeft weer een nieuwe aflevering gemaakt van Brouw Tv. hier gaat hij op bezoek bij thuis brouwers in Nederlanfd. deze aflevering bezoek hij een thuis brouwer met een Spreidel. 

Zie link




Local Brew TV
Bericht van het Bestuur


Mocht je de komende weken door de vorst, ijzel en sneeuw aan huis gekluisterd zitten, hier is nog een link van een bezoek aan brouwerijen in de Verenigde Staten. In Episode 5 brengt men een bezoek aan de Allagash brouwerij. Link




Inschrijven voor de Brouwdag van 6 februari
Bericht van de Brouwdag commissie

De inschrijving voor de brouwdag is geopend. Datum van de dag is 6 februari, dat is een week na de clubavond. Dit om te gemoed te komen aan clubleden die het toch wel wat veel van het goede vonden; clubavond en brouwdag in 1 weekeinde. Het bier dat we gaan brouwen is een Alt, bier van 5 % alcohol en lekker bitter van smaak door de gebruikte hoppen. Goed om te weten dat het Alt een bier is van de clubkampioenschappen. 
Inschrijving sluit op 17 januari, dit in verband met het bestellen van de grondstoffen. Kosten 5 euro per 10 liter, het is ook mogelijk om je voor veelvouden van 5 liter in te schrijven.

Zoals gewoonlijk gaan we weer brouwen bij de familie van Duivenvoorde in Lisserbroek. Een dag die je eigenlijk niet missen mag. Lukt het niet om te brouwen je ben natuurlijk ook altijd welkom om even een kijkje komen nemen. 




Bier en Worst proeverij op Clubavond
Bericht van het Bestuur

De clubavond van 29 januari zal weer een bijzonder karakter krijgen. Vorig jaar Bier met Kaas, dit jaar Bier met Worst. Alle 5 bestuursleden hebben favouriet bier en worst uitgekozen om dat met jullie te gaan proeven. Het is een hels karwei geweest om tot een mooi gebalanceerde keuze te komen. We hopen dat we jullie hier mee zullen verrassen. Zorg dat je niet te zwaar getafeld hebt als je komt. 




De uitdaging; maak je eigen roerstok
Bericht van Jean-Pierre Bylard

Als brouwer sta ik nèt op de onderste tree van een prachtige “Bier Pyramide”. Vele van jullie brouwen al jaren bier en ik nog net even. Maar ik heb gezien dat er ook brouwers zijn die iets meer doen dan bierbrouwen. Op brouwdagen zag ik een paar hele mooie roerstokken. Nu, op dàt gebied wil ik jullie wel uitdagen.
Wie neemt tegen mij de handschoen op in het maken van originele, houten roerstokken 

Ik doe dat ook om een “oude” oproep van onze voorzitter Theo van Eijden weer onder de aandacht te brengen. Hij deed die oproep in het clubblad van september 2012: “Maak je eigen roerstok”.
Enkele voorwaarden aan die roerstok(-ken):
Hout geschikt voor het gebruik bij het bierbrouwen. Bijvoorbeeld: beuken, ahorn, noten, eiken, e.d. In ieder geval een houtsoort die geen eigen smaak aan het bier geeft.
Een afmeting van minimaal 70 cm. Langer mag, maar het moet wel hanteerbaar blijven. 
Criteria voor de roerstok:

  • Mooi ontwerp en Mooie afwerking. (Op Google zijn veel voorbeelden/ideeën te vinden.)
  • Op Amerikaanse sites wordt er gebruik gemaakt van een voedselveilige- en kookbestendige (bijen-?)was. Dat is echter geen vereiste; puur hout is prima ! Maar licht oliën met olijfolie is ook prima. ( De stok wordt toch eerst gebruikt bij het maischen. Daar kan dat kleine beetje olie geen kwaad.)
  • Aantal roerstokken per deelname: onbeperkt.
  • Uiteraard: zèlf gemaakte roerstokken.

Het winterseizoen is bijna op zijn hoogte punt, we kunnen wèl brouwen maar niet lekker buiten gaan zitten. Een mooie tijd om binnen aan zo’n stok te gaan werken. Alle leden worden opgeroepen hun roerstok mee te nemen naar de clubavond van de februari, zodat we dan wie de mooiste/beste/grootste roerstok  heeft gemaakt.




Uiterste besteldatum inkoop
Bericht van de Inkoopcommissie

De uiterste besteldatum van de inkoopcommissie nadert sneller dan je denkt.
Bestel dus nog snel je ingrediënten voor ##deadline_inkoop## .

 


Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie

Kopij a.u.b. sturen voor wo. 10 apr 2024 naar de redactie .




Clubkalender

vrijdag 29 januari Clubavond: Worst met bier combineren
zaterdag 06 februari Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
vrijdag 04 maart Clubavond: Algemene leden vergadering
vrijdag 01 april Clubavond
donderdag 07 april Brouwcursus, Eerste avond onderwerp; Mouten
donderdag 14 april Brouwcursus, Tweede avond onderwerp; Gist en Hop
donderdag 21 april Brouwcursus, Derde avond onderwerp; Brouwbenodigdheden
vrijdag 22 april Clubavond: presentatie bierstijl "Russian Imperial Stout"
zaterdag 23 april Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
vrijdag 27 mei Clubavond: bierbrouwen met brouwhulp
vrijdag 24 juni Clubavond
vrijdag 26 augustus Clubavond: Bbq
vrijdag 30 september Clubavond
vrijdag 28 oktober Clubavond
vrijdag 25 november Clubavond


Terug naar overzicht