Terug naar overzicht | |
Hevelfilter part II |
tww september 2015 |
Door: Theo van Eijden | |
Alle goede dingen komen in drieën of gaan met een slakkengang. Aan deze 5e grondwet van Murphy hield mijn hevelfilter zich ook. Niet dat ik er volledig door verrast werd. Tijdens de brouwcursus houden Titus en ik onze cursisten voor dat er maar 1 ding belangrijk is bij bierbrouwer en dat is schoonmaken. Ik werd weer eens geconfronteerd met een bier waar ik in ieder geval niet super enthousiast van werd. Hoewel mijn zoon en zijn vrienden het heel smakelijk vonden en het bij hen gretig aftrek vond bleef ik mijn twijfels houden. Een goed bier moet schoon, fris zijn van smaak. Dus maar weer eens een moment van zelfreflectie gehouden en daar kwamen 3 zaken aan het licht.
Spoelen met heet water is absoluut onvoldoende voor een goede schoonmaak. Wil je het echt goed doen dan moet altijd het geheel gedemonteerd worden. Daar heb ik natuurlijk geen zin in, maar ik wil de kwaliteit van mijn bier wel verbeteren. Tijd voor een rigoreuze aanpak. Alle vrijwel alle knelfittingen heb ik uit het ontwerp gehaald. De bijgaande foto's laten goed zien hoe mijn filter er nu uit ziet. Ik heb een raamwerk gesoldeerd van 7 messing T-stukken waarop 8 koper buisjes geschoven worden. Deze buisjes kan ik afsluiten met een dopje. De 8 buisjes zijn aan de onderzijde voorzien van zaagsneden. Alles kan gedemonteerd worden en dus goed worden schoongemaakt. Past ook in een pan en kan dan worden uitgekookt. |
|
Terug naar overzicht |