Terug naar overzicht
9 feb. 2015 - Nieuwsflits #212: 1000 en 1 Gistbrouwdag
Door: Theo van Eijden

De 1001 en 1 Gistbrouwdag
Bericht van de Brouwdagcommissie

Dit jaar gaan we weer een groot experiment uitvoeren, vorig jaar was het de hop dit jaar gaan we met de gist variëren. We gaan bij Brouwerij de 7 Deugden in Amsterdam Osdorp één groot bier maken, afhankelijk van het aantal aanmeldingen 600 tot 1200 liter. Ieder die inschrijft krijgt van die wort een bepaalde hoeveelheid liters mee naar huis en per brouwsel een andere gist. Na de vergisting en botteling worden alle bieren weer verzameld en evenredig verdeeld onder de deelnemers. Doel van dit experiment: de verschillen in smaak, karakter en vergistingsgraad van de diverse brouwgisten vergelijken. Omdat er één groot bier gemaakt wordt is het uitgangspunt voor iedereen gelijk en zullen de verschillen alleen veroorzaakt worden door vergistingstemperatuur en gist. Als een brouwer thuis temperatuurgecontroleerd kan vergisten, kan hij de opdracht mee krijgen zijn wort op een bepaalde temperatuur te vergisten. Zo kunnen we een bepaalde gist op meerdere temperaturen vergisten en goed het effect van temperatuur op de vergisting waarnemen. Je hoeft die dag dus geen bier te brouwen maar alleen je gistvat mee te nemen en deze bij de brouwerij te laten vullen. 

ATTENTIE, bij inschrijven opgeven of je temperatuur gecontroleerd kan vergisten. 

Indien het aantal inschrijvingen erg groot is zal er een maximum gesteld worden aan het aantal liters wort dat je ontvangt. Je kan je dus inschrijven voor meer dan 30 liter maar de kans bestaat dat dit verminderd wordt. We willen namelijk zoveel mogelijk leden de kans geven mee te doen.


Voor de liefhebbers zal Garmt Haakma een rondleiding door de brouwerij en een proeverij met 5 bieren organiseren rond het thema kruiden en specerijen. Hij laat jullie een aantal van zijn bieren proeven waarin kruiden/specerijen verwerkt zijn. Aan de hand van de reacties en eigen ervaringen van de deelnemers gaan we na wat de effecten en risico’s zijn van het gebruik van kruiden/specerijen in bier. Deze proeverij is voor iedereen toegankelijk, de kosten voor deze proeverij bedragen € 7,50. Opgeven voor deze proeverij via de brouwdagcommissie. Dit kan ook bij het aanmelden voor brouwdag als opmerking worden toegevoegd. 

 

Datum:  zaterdag 21 maart 2015
Tijd:  14.00 - 16.00 uur
Plaats:  Brouwerij  De 7 Deugden
Osdorperweg 578 achter
1067 SZ Amsterdam
Prijs: 

€ 5,- per 10 liter

Voor leden: Speciale regelingen
Contactpersoon:  Daniel van der Slikke
Informatie:  Inschrijven via de website

Gistcellen













Uiterste besteldatum inkoop
Bericht van de Inkoopcommissie

De uiterste besteldatum van de inkoopcommissie nadert sneller dan je denkt.
Bestel dus nog snel je ingrediënten voor ##deadline_inkoop## .

Pakket van de maand is een Barleywine, en echt opleg bier. Eigenlijk is dit een tarwewijn met een prettige droge bitterheid als tegenhanger van de lichte alcohol toets. Prima om een zonnetje te laten verschijnen op een regenachtige zondagmiddag.

 


Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie

Kopij a.u.b. sturen voor wo. 10 apr 2024 naar de redactie .




Clubkalender

vrijdag 06 maart Clubavond, Algemene Leden Vergadering
zondag 15 maart Deltabier festival
zaterdag 21 maart 1001 en 1 gist brouwdag
vrijdag 27 maart Clubavond, Bezoek Jopen Brouwerij in de Waardepolder
donderdag 09 april Brouwcursus Eerste Avond
donderdag 16 april Brouwcursus Tweede Avond
donderdag 23 april Brouwcursus Derde Avond
vrijdag 24 april Clubavond
zaterdag 02 mei Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
vrijdag 29 mei Clubavond
vrijdag 26 juni Clubavond
vrijdag 28 augustus Clubavond BBQ
vrijdag 25 september Clubavond
zaterdag 26 september Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
vrijdag 30 oktober Clubavond










Terug naar overzicht