Hierbij een leuk recept voor de mensen die zelf eens een geuze/lambic willen brouwen.
Het staat op het hobbybrouwen onder het kopje bewezen recepten, moest wel terug naar 2006.
oude geuze-lambic
van: |
Bram Hoogesteger |
gepubliceerd: |
form/bewezen recepten/ Hobbybrouwen |
klasse: |
A |
stijl: |
Overig |
Beschrijving
Gist opgekweekt uit fles Oude Geuze van Drie Fonteijnen. De giststarter 4 weken van te voren aangemaakt. De giststarter rook heel speciaal, verdacht? Een beetje zwavelachtig, azijnachtig. Toch aan het brouwen geslagen. Omdat na twee volle dagen er nog geen gistactiviteit waarneembaar was een zakje Brewferm korrelgist toegevoegd. Na 16 uur het jongbier in een andere fles overgezet in verband met het doorslaan/overlopen van het waterslot. Na 6 weken het bier overgeheveld in aan andere fles. SG 1014. Drie weken later het bier gebotteld met 5 gram suiker per liter. SG 1014.
Recept gegevens
batch grootte: |
15 l. |
kooktijd: |
120 min. |
alcohol percentage: |
|
eind SG: |
1014 |
EBC (kleur): |
|
EBU (bitterheid): |
|
Ingrediënten
ingrediënt
|
hoeveelheid
|
kooktijd
|
waarde
|
merk / leverancier
|
Pilsmout (3 EBC)
|
2000 gram
|
|
3 EBC
|
|
Zuurmout
|
500 gram
|
|
|
|
Tarwe vlokken
|
500 gram
|
|
|
|
Caramout (150 EBC)
|
180 gram
|
|
150 EBC
|
|
Challenger (oud)
|
30 gram
|
120 min.
|
6 α
|
|
Maisch schema
53 °C
|
61 °C
|
70 °C
|
78 °C
|
15 min.
|
15 min.
|
45 min.
|
5 min.
|
Opmerkingen van de brouwer
Resultaten
- ONK 2004: 77 punten, 11e van 58 inzendingen in klasse.
- ONK 2005: 73 punten, 13e van 104 inzendingen in klasse. Een te ‘harde’ zure smaak. Het zuur overheerst alles, terwijl in een lambiek ook iets zoets heeft.
- ONK 2006: 89 punten, 1e van 69 inzendingen.
|