Terug naar overzicht
26 nov. 2014 - Nieuwsflits #208: Clubavond vrijdag 28-11-2014
Door: Nico van Kampen

Hallo allemaal !!!!

Vanavond komt Nederlands enigste Geuzensteker een presentatie geven.

Toon van den Broek wil zich alvast met onderstaande introductie presenteren:

 
Hallo Bierliefhebbers,
 
Deze vrijdagavond ben ik uitgenodigd om wat te vertellen en vanzelfsprekend te laten proeven van mijn speciaalbieren die ik al geruime tijd maak.
Eigenlijk zijn deze bieren allemaal tot stand gekomen met bijzondere vergistingsprocessen en zijn allemaal erg goed uitvergist zodat eigenlijk vrijwel geen restsuikers meer over zijn.
Hierdoor komen andere smaken beter tot hun recht, temeer doordat hop vooral gebruikt is voor de conservering en niet voor de smaak. Alle bieren zijn tussen de twee en de vijf jaar oud en zijn mengbieren van verschillende brouwsels/jaargangen.
 
De volgende bieren zal ik laten proeven:
 
1. Groninger haverbier of Cluyn. Bier met min. 40% haver en gebaseerd op een recept uit 1462.
    Twee vergistingen: een met uitsluitend melkzuurvergisting (5%) en een met een voornamelijk brettvergisting (6%) met een brettstam ut de natuur van Alaska.
 
2. Vlaams oudbruin. Twee bieren nl. een lichte variant met 6% en een donkerder variant (7%) die meer teruggaat op de oorspronkelijke stijl die iets meer richting Porter/Stout gaat. Het zijn beide bieren met behoorlijke smaakevolutie die heel lang doorgaat en ze hebben een meervoudige vergisting doorgemaakt net zoals de Haverbieren. 
 
3. Lambiek en Geuze. De spontane vergisting is mijn grootste passie. Er wordt geen gist toegevoegd en de gisting duurt gemiddeld tussen de 12 en de 24 maanden en is meestal voor het grootste deel op eiken- of kastanjehouten vaten gebeurd.
Het zijn vaak behoorlijk zure bieren maar dat hoeft niet, want het is mogelijk de zuurgraad te beinvloeden zodat zachte bieren kunnen ontstaan.
Ik zal twee lambikken laten proeven van verschillende leeftijd/vat.
Daarna een of twee geuzes die ik overigens niet zo mag noemen omdat de naam beschermd is, dus bij mij heten ze 'Watergeus'.
 
Alle bieren kunnen flink oud worden en zich toch positief blijven ontwikkelen.
 
Ik zal een uitleg geven en er kunnen vragen gesteld worden die ik in alle openheid zal beantwoorden.

Hoop dat er velen komen!
 
Geuzige groet, Toon van den Broek/ Stekerij/Brouwerij Vandenbroek.
 
 

 

Uiterste besteldatum inkoop
Bericht van de Inkoopcommissie

De uiterste besteldatum van de inkoopcommissie nadert sneller dan je denkt.
Bestel dus nog snel je ingrediënten voor ##deadline_inkoop## .


Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie

Kopij a.u.b. sturen voor wo. 10 apr 2019 naar de redactie .




Clubkalender

vrijdag 28 november Presentatie van Nederlands enige Geuze steker
zaterdag 29 november Gezamenlijke Brouwdag Black IPA
vrijdag 19 december Foodpairing met bier
vrijdag 30 januari Clubavond
zaterdag 07 februari Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
vrijdag 06 maart Clubavond, Algemene Leden Vergadering
vrijdag 27 maart Clubavond
donderdag 09 april Brouwcursus Eerste Avond
donderdag 16 april Brouwcursus Tweede Avond
donderdag 23 april Brouwcursus Derde Avond
vrijdag 24 april Clubavond
zaterdag 25 april Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
vrijdag 29 mei Clubavond
vrijdag 26 juni Clubavond
vrijdag 28 augustus Clubavond BBQ
Terug naar overzicht