Terug naar overzicht
12 nov. 2013 - Nieuwsflits #184: Pakket van de maand, 't kan nog
Door: Theo van Eijden

In deze Nieuwsflits

  • Bier van de maand, D&D
  • De Proeftafel, brouwdag bier Tripel CCC
  • Inschrijving voor de Single hop brouwdag is geopend
  • Smaakafwijkingen op de clubavond van 29 november
  • Pakket van de maand Peeleel, het kan nog!!
  • Martin Peerdeman in de prijzen bij PINT



Bier van de maand, D&D
Bericht van het bestuur

Er zal weer maandbier zijn op de clubavond, deze keer gebrouwen door Dion van der Born en Diederik van Nimwegen. Ook zij doen een gooi naar de felbegeerde wisseltrofee, DE KEI. Welke type bier het is zul je op de club avond moeten gaan ontdekken. 



De Proeftafel, brouwdag bier Tripel CCC
Bericht van het bestuur

Tijdens de clubavond van 29 november zal er na afloop van het officiële gedeelte weer een proeftafel zijn. Iedereen die op de brouwdag van september een Tripel CCC heeft gebrouwen is van harte uitgenodigd om een paar flesjes mee te nemen naar de clubavond. We zullen gezamenlijk met alle brouwers informeel de bieren gaan proeven en oordelen welk bier goed geslaagd genoemd mag worden. Natuurlijk proberen we ook te ontdekken welk feit hier aan ten grondslag ligt. Alle ingrediënten en recepten zij immers gelijk. Mocht je een ander lekker bier of juist een bier met een afwijking hebben liggen, schroom niet en neem het mee, hier kan je veel van leren. Je collega's brouwers zullen je van veel goede en praktische adviezen voorzien. 



Inschrijving voor de Single hop brouwdag is geopend
Bericht van het bestuur

Er zijn vele soorten hoppen. Een aantal bekend en een hele hoop die minder of helemaal niet bekend zijn. Er zijn duidelijk verschillen vast te stellen in zowel smaak als geur en hoeveelheid alphazuren. Het leek ons een erg leuk plan om een experiment te gaan doen met zogenaamde single hop bieren. Tien tot twintig bieren brouwen met allemaal een verschillende hop is in je eentje niet zo gemakkelijk te realiseren, maar met een grote groep een peuleschil. 

Besloten is om de de brouwdag van 1 februari hieraan te wijden. Overigens zijn wij niet de enige brouwers die dit experiment wel eens hebben gedaan. Mikkeller heeft misschien wel de grootste keuze 19 verschillende single hop bieren Link, Brew Dog heeft er ook wat experimenten op los gelaten Link

Het experiment gaat als volgt organiseren: we maken twintig brouwsels met allemaal dezelfde grondstoffen, alleen de hoppen zullen per brouwsel verschillen. De volgende hebben wij geselecteerd op bijzondere smaken, of omdat het een hele bekende en veel gebruikte hopsoort is: Galaxy, Hallertau Hersenbrucker, Mandarina Bavaria, Northen Brewer, Tettnanger, Strisselspalter, Kohatu, Nelson Sauvin, Pacific gem, Stricklebrack, Waimea, Styrian Goldings, Saaz, Brewers Gold, East Kent Goldings, Target, Amarillo, Citra, El Dorado, Mosaic, Sorachi Ace.


Na het bottelen zullen we moeten delen (3 flesjes) met iedereen die een brouwsel gemaakt heeft. Zo krijg je net zoveel biertjes weer terug als dat je weggeeft, alleen met verschillende hoppen. Lijkt dit je een leuk experiment om aan mee te doen, kan je minimaal 20 liter brouwen en staat 1 februari nog niet volgepland in je agenda? Geef je dan op voor deze brouwdag. Door logistieke oorzaken kunnen maximaal 20 brouwsels mee doen met dit experiment. Opgeven na inloggen op de site, op de inkoop pagina.



Smaakafwijkingen op de clubavond van 29 november
Bericht van het bestuur

Deze avond komt Fokko Kruizinga iets vertellen over smaakafwijkingen in bier. Belangrijk hierbij is natuurlijk het proeven.

Wij gaan vanavond speciaal geprepareerde bieren proeven. Subtiele gedefinieerde smaken zijn toegevoegd aan een neutraal bier zodat deze herkend kunnen worden. Er zijn smaken welke in het ene biertype gezien worden als afwijkend terwijl het juist een ander type kenmerkt. Ook hiervan gaan we enkele voorbeelden proeven. Ruim 2 jaar geleden heeft Fokko als eens een soortgelijke proeverij op onze clubavond gehouden. Voor iedereen die dat toen gemist heeft en voor degene die nog wel eens meer wil weten over smaak afwijkingen, een aanrader !!

Fokko is inmiddels ook met een paar brouwmaten commercieel gegaan. En niet zonder succes ! zie hun website (www.devollemaat.nl) voor alle informatie. Fokko zal graag ook iets over zijn brouwavonturen vertellen en hun eerste bieren laten proeven.



Pakket van de maand Peeleel, het kan nog!!
Bericht van het bestuur

Als pakket van de maand is er deze keer een Peeleel, een lekker Amerikaans gehopt bier met Columbus  en Cascade hop. Je kunt zelf de hoeveelheid die je wilt hebben opgeven bij het bestellen. Op de clubavond van eind november ligt het pakket inclusief gist en alle andere ingredienten voor je klaar. De prijs is € 6,35 per tien liter, daar hoef je het niet voor te laten. Je hebt tot zondag 17 november de tijd om je keuze te maken. Bestellen na inloggen op de site, op de inkoop pagina.



Martin Peerdeman in de prijzen bij PINT
Bericht van het bestuur

Dat de recepten van onze roemrijke inkoop commissie van hoog niveau zijn blijkt wel uit het feit dat Martin Peerdeman met twee bieren die besteld zijn bij de inkoop commissie in de prijzen is gevallen. Natuurlijk is daar ook nog een even roemrijke brouwer voor nodig. Zo als altijd; It takes two to tango..... Ons lid Martin heeft twee prijzen in de wacht gesleept bij een proeverij van Pint, lees hier meer.



Uiterste besteldatum inkoop
Bericht van de Inkoopcommissie

De uiterste besteldatum van de inkoopcommissie nadert sneller dan je denkt.
Bestel dus nog snel je ingrediënten voor ##deadline_inkoop## .

 


Deadline volgende clubblad
Bericht van de Mediacommissie

Kopij a.u.b. sturen voor wo. 11 sept 2019 naar de redactie .




Clubkalender

vrijdag 29 november Smaak afwijking in bier herkennen
vrijdag 20 december Proeverij Winterbieren
vrijdag 31 januari Recepten samenstellen de do's en dont's
zaterdag 01 februari Gezamenlijke Brouwdag, Single Hop
vrijdag 07 maart Algemene Leden Vergadering
vrijdag 28 maart Presentatie bieren voor club kampioenschappen met proeverij
donderdag 10 april Brouwcursus Eerste Avond
donderdag 17 april Brouwcursus Tweede Avond
donderdag 24 april Brouwcursus Derde Avond
vrijdag 25 april Stefan Bosman van de
zaterdag 03 mei Gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek
vrijdag 30 mei Brouwer op bezoek
vrijdag 27 juni Food Pairing


Volg ons op twitter: @twortwat

Terug naar overzicht