Terug naar overzicht | |
Wat moet je met kruiden in bier? |
tww juni 2012 |
Door Fiona de Lange Tijdens mijn studie-uren voor mijn examen kwam ik nog een leuk onderwerp tegen over kruiden in bier. Natuurlijk kan een brouwer eindeloos biervariaties ontwikkelen aan de hand van honderden kruiden. Ieder kruid heeft een eigenschap zowel voor de smaak als het aroma. Ook kan je het bier behoorlijk verknallen door het verkeerd toe te voegen. In veel kruiden zitten oliƫn die een negatieve werking hebben op de schuimkraag. BewaartijdAllereerst iets interessants. De bewaartijd van bier wordt verlengd door het gebruik van kruiden in bier. Maar waarom? Eindelijk vond ik hierop het antwoord! Het bier kan door kruiden beter klaren (er blijven minder resten achter waardoor in de fles de smaak nog kan veranderen) en dat komt weer door de looistoffen. Deze zijn bijvoorbeeld aanwezig in eikevaren, groene schors van noten, eikenschors maar ook in heel veel andere kruiden. GebruikHieronder een lijstje met de voornaamste kruiden die vandaag de dag gebruikt worden in bier met bovendien een functie van het kruid. Uiteraard zijn er naast aroma ook redenen om een kruid voor de smaak te kiezen.
Ben je op zoek naar bitterstoffen voor in het bier die de hop geheel of gedeeltelijk moeten vervangen, dan kun je dit zoeken in alsem, lijvoet, spar, gagel, eikevaren en jeneverbes. Overgenomen van http://bier.blog.nl/biernieuws/2012/04/16/wat-moet-je-met-kruiden-in-bier |
|
Terug naar overzicht |