Terug naar overzicht

Brouwcursus en brouwdag oktober 2011

tww januari 2012

Door: Diederik van Nimwegen en Dion van der Born

Van veel dingen wordt gezegd dat je het gewoon moet doen en moet beginnen. Dat geldt ook voor bier brouwen, maar hoe begin je? Dat is snel besloten als je in Hoofddorp woont: met een brouwcursus bij ’t Wort Wat! natuurlijk! Inmiddels is deze achter de rug en tijdens een babbeltje met Theo van Eijden op de clubavond van november vroeg hij of wij onze eerste stapjes op het gebied van bierbrouwen niet in een stukje in het clubblad wilden prijs geven. Dat willen we wel, dus daar gaan we.

'Het'  begon eigenlijk met een bezoekje van Dion aan Haarlemmermeer Culinair begin september. Daar was ook ’t Wort Wat! present met een stand, waar de mannen van Jattwerk op dat moment hun kunsten vertoonden. Na een praatje was de interesse gewekt en is thuis ook de website maar eens bestudeerd. In ons enthousiasme hebben we ons allebei dan ook maar gelijk voor de eerstkomende brouwcursus ingeschreven.

De meeste lezers zullen wel bekend zijn met de brouwcursussen die meerdere malen per jaar worden georganiseerd. Hoogtepunt van de cursus is deelname aan de gezamenlijke brouwdag, waar onder het toeziend oog van de cursusleiders het eerste 'eigen' biertje wordt gebrouwen.

Op donderdag 3 november meldden we ons in wijkcentrum ’t Kattegat. Voorzichtig werken we ons tussen de drukbezette bridgetafels door naar de cursuszaal, waar we kennis maken met cursusleiders Theo van Eijden en Titus Rinia en onze medecursisten. Een leuke en enthousiaste groep mensen met twee minstens net zo enthousiaste docenten. Voor ons ligt een lijvig cursusboek van Wil van den Broek, wat de komende avonden als leidraad zal dienen en daarna ongetwijfeld nog als naslagwerk.

Wij worden in drie avonden wegwijs gemaakt in de basis van het brouwen. De eerste avond is een inleiding tot het bierbrouwen en, meer nog, wat bier eigenlijk is. Tot ons aller genoegen wordt de avond afgesloten met een aantal commerciële én zelfgebrouwen bieren. Dat geldt gelukkig ook voor de tweede en derde avond die volgen. Maar daar komen we niet (alleen) voor, we komen natuurlijk ook om wat op te steken. Gelukkig komt ook dat meer dan goed en de tweede avond duiken we in het wonderlijke proces dat vergisting heet, en staan we ook stil bij alles wat daarbij mis kan gaan en tot afwijkingen leidt.

De derde en laatste cursusavond staat geheel in het teken van het zelf brouwen. Theo heeft zijn brouwspullen meegenomen en temidden van de diverse potten en pannen bespreken we het recept van de Duvel-kloon die we komende zaterdag zullen gaan brouwen. En, minstens net zo belangrijk, we behandelen de materialen die je nodig hebt om thuis aan de slag te gaan. Theo en Titus delen hun ervaringen en vertellen wat handig is, en wat je vooral moet laten liggen. Dat wordt de komende tijd Marktplaats afspeuren en de diverse winkels met een bezoekje vereren…

En dan is het zaterdag 19 november. Even na 9 uur arriveren we bij kwekerij Duivenvoorden in Lisserbroek waar het al een gezellige drukte is. De groepen worden verdeeld en we gaan in de weer met de potten en pannen. De mout gaat in het water, de brander aan en roeren maar. Via een aantal stappen wordt de eindtemperatuur bereikt en kunnen we gaan hevelen. Na een paar pogingen loopt de hevel soepeltjes en na een poosje is alle wort in de kookketel beland en kunnen we gaan koken. Oei! Dat schuimt! Gelukkig zijn we net op tijd en wordt er niets verspild. De hop kan erbij en als alles weer onder controle is, hebben we alle tijd om eens rustig rond te kijken bij de diverse collega-brouwers. Best handig, zo kom je nog leuke ideeën tegen. Ook zijn inmiddels de diverse flesjes open getrokken dus alle gelegenheid om nog wat te proeven. Als de kooktijd erop zit kunnen we gaan koelen en overhevelen naar het gistvat. Giststarter erbij, deksel erop, en het grote wachten kan beginnen… nadat we alle rommel hebben opgeruimd en alle brouwspullen weer schoon bij Theo en Titus in de auto staan.

De cursus zit erop. Nouja, bijna dan. Tijdens de komende clubavond gaan we bottelen, we zijn benieuwd.

En daarna? We kunnen wel stellen dat we aardig aan de slag zijn gegaan. We hebben inmiddels de nodige spullen bij elkaar gescharreld en het eerste eigen brouwsel (een tripel) zit inmiddels in de lagerfles. Tot nu toe lijkt het goed te gaan… maar daar komen we wellicht nog wel op terug in een volgend verhaaltje.

 

Terug naar overzicht