Terug naar overzicht

Brouwerijbezoek

tww augustus 2006
Door: Lorenzo Beltrán
lebrewery6Het stuk dat Arjen en Herman geschreven hebben in het clubblad van Mei vond ik zo leuk dat ik besloten heb om er een navolging op te geven. Arjen is zo vriendelijk geweest om mij een mail te sturen met een aantal sites van (micro)brouwerijen in Frankrijk. Monique (mijn vriendin), Yuma (onze hond) en ik hadden namelijk een huisje gehuurd in Frankrijk. Om precies te zijn in de streek Normandië, de provincie Orne en de plaats Les Ligneries (wat overigens jammer genoeg niets met lingerie te maken heeft). Prachtige omgeving vlak bij een stuwmeer Lac du Rabodanges waar veel watersport beoefend wordt. Op de dag van aankomst, zaterdag, eerst even langs de plaatselijke VVV. "Wat zijn de highlights van de streek en waar zijn de kleine lokale brouwerijen?" Nou highlights genoeg maar slechts één brouwerij! LE BREWERY. Stond ook al op de sites die Arjen gemaild had. In de plaatselijke folder stond dat deze open was op jeudi, vendredi, samedi et dimanche. Mijn Spaans is wel goed maar mijn Frans niet. Ik was dus in de veronderstelling dat hij open was op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Jammer genoeg spreekt Monique wel Frans en die zei dat jeudi niet dinsdag maar donderdag was. Jammer genoeg dat zal zo wel duidelijk worden. Tijdens het verkennen van de buurt kwamen we door de provincie Calvados. Tja, je moet toch wat. Dus wij naar de plaatselijke Calvados boerderij. De eigenaar is een klein oud mannetje tegen die alleen Frans sprak. Hij stelde zich nog netjes voor maar zijn naam kon ik niet goed verstaan. Het leek op kroket dus liet ik dat zo. Meneer Kroket gaf een kleine rondleiding en daarna kwam le degustation (het proeven). Ik begon met een Calvados Aperitief en ik eindigde er met een van meer dan 20 jaar oud. Mijn Frans werd hierdoor wel steeds beter want het waren acht verschillende flessen. Uiteindelijk met één fles Calvados, één fles Cider (appel) en één fles Poiré (peren cider) retour a la maison.

Uiteindelijk gingen wij donderdag naar de brouwerij. Na 35 kilometer kwamen wij aan in het plaatsje Joué-du-Bois waar Brasserie LE BREWERY gevestigd is. Deze brouwerij is eigendom van Steve Skews. Hij heeft een aantal jaren geleden een Cider boerderij omgekat tot Brouwerij. Hij maakt standaard drie soorten bier. Blond, English Milk Stout en een Ale. Daarnaast maakt hij eens in de zoveel tijd een ander bier. Alle bieren worden gebrouwen in "English Style". De brouwknecht, die ons de rondleiding gaf, was helemaal trots op het kerstbier van 2005. Rood met een witte schuimkraag. De English Milk Stout gaat per 550 liter per keer en de andere twee 1100 liter per keer. (twee brouwsels van 550). De brouwknecht vertelde dat ze afgelopen dinsdag! 1100 liter Blond hadden gebrouwen. Zegt hij er ook nog eens bij dat, (nu komt het) als ik dinsdag langsgekomen was, ik mee had mogen helpen met brouwen!!! Sprak Monique maar geen Frans.

lebrewery2Ze brouwen, ongeveer, als volgt: (zie foto) in de ketel rechts achter zit water van ongeveer 75 graden Celcius. Boven de rechter ketels zit een vliering. Op deze vliering staat een grote kist en van daaruit loopt een stortkoker naar beneden naar de ketel rechts voor. In deze stortkoker zit een wateraansluiting. Het water wordt vanuit de ketel rechtsachter naar de stortkoker gepompt waardoor de geschrote mouten zich in de buis mengen met het water. Op deze manier komt de temperatuur op 76 graden Celsius. De mouten worden overigens geschroot aangeleverd! De brouwer geeft aan hoe grof of fijn hij het aangeleverd wil hebben. Helaas geen tips dus voor de schrootmolen-commissie. De mouten en trouwens alle andere ingrediënten ook komen uit Engeland. Hoezo chauvinistisch? Na een rust periode van 90 - 120 minuten wordt het gefilterd, (links voor) en gepompt naar de ketel links achter. Meteen de eerste lading hop erbij. Na een kooktijd van 90 minuten gaat het gas uit en de aroma hoppen erin. Na een korte rustperiode wordt er middels een warmtewisselaar (midden achter) gekoeld naar 17 graden en doorgepompt naar de gistvaten in de naastgelegen ruimte.

De gistvaten in de naastgelegen ruimte zijn grote open houten vaten met een inhoud van ongeveer 750 liter. In deze vaten hangt een dompel-/spiraal-koeler die aangesloten is op een thermostaat. De temperatuur wordt op deze manier op 17 graden gehouden. Aan de muur hangt een muggenlamp om eventuele muggen weg te lokken van de open gistvaten. En wij maar moeilijk doen met hygiëne. Als het bier in de vaten zit gaat het gist erbij en dan wordt er met een rvs roeispaan lucht in geklopt.

Een periode van vergisting wordt er gekoeld naar een temperatuur waarop de gist inactief wordt. Hierna wordt het in conditioneringstanks gepompt. Na een paar dagen in deze tanks te hebben gezeten wordt er gebotteld. Er worden fusten gevuld in drie verschillende maten en flessen van 70 cl. Het bottelen in flessen gebeurt in een soort container voorzien van verwarming. De flessen worden voorzien van een champagnekurk met ijzerdraad en opgestapeld in de container. Als alles gebotteld is gaat de container dicht, verwarming aan en de nagisting op de fles kan beginnen.

Na de rondleiding kwam ook hier weer de hoogste tijd voor de degustation! Als eerste werd de Norman Gold geschonken. Een blonde van 4,9%. Daarna kwam de Conquérant. Een Ale van 5,5%. Wij sloten af met de Odo. Een English Milk Stout van 6,6 %. Ze waren alle drie even lekker en hoppig maar de Odo was net iets lekkerder. Toen ik dat zei kon ik bij de brouwknecht niet meer stuk. Hij is een liefhebber van hop en de Odo was ook zijn favoriet. Meteen moest ik met hem meekomen naar de hoptuin die zich achter de brouwerij bevind. Na allerlei uitleg over de hopplanten kreeg ik drie plastic tasjes vol hop mee. Eén soort hop voor de bitterheid en twee soorten hop voor de aroma.

Toen wij na een tijdje weer terug liepen haalde hij een flesje kerstbier uit een schuur. Moest ik deze kerst maar eens opdrinken en hem mailen wat ik er van vindt. Nadat ik nog een doos biertjes had gekocht en de brouwknecht had bedankt gingen wij weer terug naar ons dorp. Het was een hele mooie ervaring.

Thuis heb ik samen met mijn brouwmaat Ed van alle drie de soorten bier een fles geopend voor de degustation. Als je samen brouwt moet je ook samen drinken! Ze vielen goed in de smaak! Groeten en zoals de Fransen zeggen "Ooievaar"!

Terug naar overzicht