Overzicht Moutsoorten
Moutsoort |
EBC |
Biersoort |
Stort max |
Eigenschappen |
Pils / Pale |
2,5–3,5 |
Pilsners, Lagers, Ales, Basis voor overige |
100% |
Goede pilsners, lagers en ales |
Viënna |
5-8 |
Viënna-stijl bier, Märzen, Meibock, Amber, Lager, Goudkleurige ale |
100% |
Vol goudkleurig, zacht smakend bier |
Münich |
12-15, 20-25 |
Donkere lagers, Donker bier, Bock, Stout, Schwartzbier, Brown Ale, Dark Ale, Amberkleurig |
100% |
Verbetert de body en het aroma van donkere bieren |
Melanoïde |
60-80 |
Amber lager, Donker lager / ale, Scotch ale, Amber ale, Rode ale, Roodgekleurd bier, Münich ‘Salvator’ |
20% |
Verbeterde smaak, stabiliteit, volheid, Verbeterde stabiliteit van de kleur, Verbeterde rode kleur |
Zuurmout |
3-6 |
Pilsner, Light, Schankbier, Tarwebier |
1-10% |
Omlaagbrengen van de PH-waarde voor: -verbeterde maishwerking, -intensievere vergisting, -lichtere pilskleur, -verbeterde smaakstabiliteit, -afgeronde smaak |
Rookmout |
4-8 |
Scotch ale, Rookbier, Lager, Kellerbier, Alaska ale |
100% |
Rooksmaak en -geur |
Tarwemout licht |
2-4 |
Tarwebier, Hefeweizen, Kölsch, Altbier, Schankbier, Light |
80% |
Typisch bovengistend aroma, Dunner, levendiger bier, Voor uitstekend tarwebier met bijbehorende aroma’s. |
Tarwemout donker |
15-20 |
Tarwebier, Hefeweizen, Kölsch, Altbier, Schankbier, Light |
50% |
Typisch bovengistend aroma, Dunner, levendiger bier, Voor uitstekend tarwebier met bijbehorende aroma’s. |
Carameltarwe |
100-140 |
Donkere ale, Hefe weizen, Dunkle weizen |
100% |
Verbeterde body, Typische tarwemout aroma, Verbeterde kleur |
Carapils |
3-5 |
Pilsner,Lager, Alcohol arm, Light, Bock |
1: 3-5 %
2: 40 %
|
Verbeterde schuimvorming en houdbaarheid, Vollere body |
Carahell |
20-30 |
1: Hefeweizen, Pale ale, Goudkleurige ale, Meibock, Schankbier, 2:Light, Alcohol arm |
1:10-15 % 2: 30 % |
Steviger body, Verbeterd aroma, Verbeterde schuimvorming, Ronde smaak, Diepe verzadigde kleur |
Caramünich |
80-100, 110-130, 130-140, 140-160, 160-xxx |
Bock, Donker, Porter, Stout, Malt, Schankbier, Rode ale, Brown ale, Barley wine, Amber |
5-10 % voor donkere bieren, 1-5 % voor lichte bieren |
Verhoogd balans, Verhoogd moutaroma, Diepe verzadigde kleur, Vollere smaak |
Carared |
40-60 |
Rode ale, Rode lager, Scotch, Amber tarwe, Bock, Brown ale, Alt |
258% |
Vollere body, Verhoogd moutaroma, Diep verzadigde kleur, Rode kleur |
Cara-amber |
60-80 |
Hefeweizen, Pale ale, Gouden ale, Bock, Donker ale, Brown ale, Rode lager, Amber ale, Amber lager |
10-15 % |
Verhoogde smaakstabiliteit, Overall volheid, Verbeterde volle rode kleur, Betere maishing |
Cara aroma |
300-400 |
Amber ale, Donkere lager, Donkere ale, Stout, Porter, Bock |
15% |
Vollere body, Verbeterde moutaroma, Diepe, verzadigde rode kleur |
Carafa |
800-900, 1000-1100, 1100-1200, 1200-1300, 1300 |
Donker, Salvator bock, Stout, Porter, Alt, Bock, Schwartzbier |
1-5 % |
Dieper aroma en diepere kleuring van donkere bieren |
Carafa special (gemaakt van gepelde gerst) |
800-900, 1000-1100, 1100-1200, 1200-1300, 1300 |
Donker, Salvator bock, Stout, Porter, Alt, Bock, Schwartzbier |
1-5 % |
Hoger effect in aroma, kleur en body met een mildere zachtere smaak dan bij gebruik van de volledige korrel |
Chocoladetarwe (geroosterd) |
1000-1200 |
Bovengistend, Alt, Donkere tarwe, Stout, Porter |
1-5 % |
Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren |
Chocolade speltmout |
450-700 |
Speciaal bier, Multiegraan bier |
1-5% |
Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren |
Chocolade rijstmout (geroosterd) |
500-800 |
Bovengistend speciaal bier |
1-5 % |
Intensiever aroma en verbeterde kleur bij donkere bieren |
Rijstmout |
6-10 |
Seizoenbier, Rijst ale, Rijst lager, Donkere rijst/tarwe |
50% |
Voor een typische rijstgeur |
Caramel-rijstmout |
80-100 |
Speciaal bier, Rijst ale, Rijst lager, Donkere rijst/tarwe |
15% |
Mooie bruine kleur, Typische rijstgeur |
Chocolade rijstmout |
500-800 |
Bovendgistend speciaal bier, Donkere rijst/tarwe, Donkere rijst ale, |
1-5 % |
Verbeterd aroma en kleur bij donkere, bovengistende bieren |
|