Brouwdag; Weizenbok
Za. 15 oktober 2022
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

Het te brouwen bier is een Weizenbok.

We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Duivenvoorde, in Lisserbroek op zaterdag 15 oktober. We gaan een Weizen Bock.

In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigen gebrouwen bieren. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers!

Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven bij het inschrijven via de website  in hetleden menu. 


Algemene kenmerken
Een Weizen(doppel)bock is van origine een ondergistend typisch Duits donker Weizenbier met 6 tot 8 Vol% alcohol. 

Uiterlijke kenmerken
Koper tot donkerbruine kleur. Door de tarwe en de gist is het bier troebel (zeker bij het meeschenken van het gistdepot) tot tweeschijn. Een weelderige, romige schuimkraag is kenmerkend voor dit type bier.
Koolzuurgehalte is vrij hoog.

Geurassociaties
Het biertype heeft naast karameltoetsen de typische weeïge geur van tarwemout, aangevuld met een banaanachtige, kruidige (kruidnagel, vanille) geur van de gebruikte gistsoort. Rijke, bock-achtige meladoinen en mout in combinatie met een krachtige aroma van donker fruit (pruimen, rozijnen of druiven). Matige tot sterke fenolen (meestal vanille en / of kruidnagel), banaanesters horen ook aanwezig te zijn. Matig aroma van alcohol komt vaak voor. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.

Basissmaak
De basissmaak is zoetig, bitterig tot licht zurigheid van de tarwemout (> 50% in de storting). 

Smaak
De smaak is in evenwicht met de geur. Moutig, zoetig, karamelachtige bitterheid en een karamelaccent door de kleurmout. De hopbitterheid is vrij laag. Een complex huwelijk van rijke, bock-achtige meladoinen, donker
fruit, kruidige (kruidnagelachtige) fenolen, banaan en/of vanille, en een matige tarwe smaak. De smaak van tarwemout wordt verder versterkt door het overvloedige gebruik van Münchener- en/of Viennamout.
Hopbitterheid is laag. Het tarwe-, mout- en gistkarakter domineren het gehemelte, de alcohol helpt de balans in de nasmaak.

Body
De body is redelijk vol, mede door het gebruik van Münchener- of (soms) Viennamout. 

Mondgevoel
Het mondgevoel is iets samentrekkend door de koolzuur. De hoog alcoholische soorten zijn enigszins alcoholwarmend.


Nasmaak
De nasmaak heeft een zoetige weeïgheid, vooral bepaald door de gistsoort. Weinig hopbitterheid waarneembaar in de (na)smaak.


Opmerkingen
Een Weizen(doppel)bock is in feite een zwaardere versie van een Dunkelweizen.


Technische kenmerken
Begin SG 1066 – 1080
SVG 70 – 77%
Alcoholpercentage 6,0 – 8,0 Vol%
Kleur 40 – 80 EBC
Bitterheid 10 – 15 EBU
Koolzuurgehalte 5,1 – 8,0 gr/ltr
Voorbeelden Schneider TAP6 Unser Aventinus, Erdinger Pikantus, Michael Plank Dunkler
Weizenbock
Nr. BJCP style (2015): 10C