Brouwdag Lisse: We gaan een Saison maken | |
---|---|
Za. 14 mei 2022
9:00 - 16:00 uurLisserbroek Nico van Kampen |
|
De brouwdag gepland op 14-5-2022 komt er weer aan. We gaan een Saison maken. Hier onder de typebescrijving. et recepts is weer van Jan Wurpel en Stefan Hendriks De inschrijving is geopend as we speak. Het komt de laatste tijd steeds meer voor dat er mensen zijn die op een brouwdag pakket inschrijven en het vervolgens willen afhalen. Doe sportief, en als je niet zeker bent of je wel gaat brouwen bestel dan het afhaal pakket. (een brouwdag pakket dient dus ook inderdaad op de brouwdag in lisse gebrouwen te worden.)
SAISON Saison is een biersoort die zijn oorsprong vindt in de Belgische provincie Henegouwen. Saison is het Frans woord voor seizoen omdat dit een seizoensbier was. Dit bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. Men moest wel in de winter brouwen om te voorkomen dat het bier slecht zou worden gedurende de bewaring. Deze bieren hadden een alcoholpercentage rond de 3% en waren extra gehopt voor de houdbaarheid. De hedendaagse saison-bieren worden het gehele jaar door gebrouwen en niet enkel meer in Wallonië. De meeste bieren zijn goudblonde tot amberkleurige ongefilterde bieren van hoge gisting en hebben een alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%. Enkele bekende voorbeelden zijn Saison Dupont, Saison 1900, Saison d'Epeautre, Saison de Pipaix en Saison d'Erpe-Mere. | |