Brouwdag: Verbeter je eigen bier ism de Kwaliteitscommissie
Za. 21 maart 2020
9:00 - 16:00 uur
Turfspoor 57, Lisserbroek
Nico van Kampen

Verbeter je eigen bier

 

Je bent lid geworden van ’t Wort Wat en hebt de brouwcursus gevolgd. Je eerste bier ging best aardig. Maar daarna kwamen er toch best wat bieren die zo-zo waren. Die zend je dan niet in voor de clubkampioenschappen. Of je deed het wel maar er klopte een hoop niet volgens de keurmeesters. Ja, dat wist je zelf ook wel, maar wat precies ging er fout?

 

Herken je jezelf in dit verhaal? Schrijf je dan begin 2020 in voor de speciale verbeter-je-eigen-bier brouwdag op 21 maart 2020. We gaan die dag veel dingen anders doen dan je gewend bent:

 

  1. We gaan het brouwdagrecept op de clubavond van 28 februari eerst analyseren. Alleen als je begrijpt hoe het recept is opgebouwd, kun je snappen hoe het bier gaat smaken en wat er gebeurt als je (per ongeluk of expres) afwijkt van het recept.

  2. We brouwen het bier op de brouwdag van 28 maart.

  3. Je gaat thuis vergisten, lageren en bottelen. We geven je op de brouwdag een speciaal logboek waarin je bijhoudt wat je doet.

  4. Op 27 mei komen we weer bij elkaar en gaan we onder leiding van enkele bierkeurmeesters van ’t Wort Wat je bier analyseren en we houden je logboek ernaast. Je krijgt concrete tips om je bier te verbeteren. Dus niet van: “mag iets minder zoet” maar heel nauwkeurig in welke stappen in je brouwproces je iets kunt aanpassen om je bier minder zoet te krijgen.

  5. Je krijgt een maandpakket van hetzelfde bier als van de brouwdag van 21 maart, en je brouwt het bier opnieuw, met gebruik van de tips die je hebt gekregen.

  6. Eind van de zomer gaan we je tweede bier proeven en analyseren en vergelijken met je eerste bier: is het beter geworden?

 

Heb je hier zin in? In januari maken we bekend welk bier het wordt, maar reken op een blond bier met 5,5 – 8,5% alcohol. Deelnamekosten zijn € 0,50 per liter. Brouw je 10 liter op de brouwdag en nog eens 10 liter uit het maandpakket dan ben je voor een tientje klaar en leer je een hoop over het verbeteren van je eigen bier. De inschrijving start begin februari.