Gezamenlijke Brouwdag van een Triple Karmeliet kloon
Za. 14 september 2019
9:00 uur
Lisserbroek
Nico van Kampen

NF: Tripel Karmeliet
We gaan dit keer weer eens een blond/fris biertje maken. Een klassieker ! Deze triple is door zijn citrus smaak gevende kruiden verfrissend en makkelijk drinkbaar, Met zijn 8,4% echter wel verraderlijk ! In het verleden al diverse malen met wisselend succes gemaakt ga ik nu het recept nog even tegen het licht aan houden en aanvullen met bewezen tips uit de hobbybierbrouw scene.

De basis zijn de 3 granen: Gest, Tarwe en Haver. Als dan niet gemout en/of geplette en gestoomde vlokken. Om qua kleur in de buurt van van de Triple Karmeliet te komen moeten daarvoor wel de lichtste varianten worden gevonden. Wat Suiker om een lichtere body te krijgen is vereist. En droog maïschen.

Triple_Karmeliet
Mijn eigen ervaring sluit kardemon als gebruikt ingredi├źnt uit bv. Koriander is gewoon beter mits juist gedoseerd. Omdat niet alle koriander dezelfde versheid heeft zal in ieder geval getracht worden een verse partij te scoren (wij gaan hiervoor niet naar een brouwstore maar beter is een toko of een goeie turkse-groenteboer . 

Hop drukt geen grote stempel op het bier maar wellicht draagt deze toch wat aan het citrus karakter bij.

Een vrij algemene consensus is dat de gist uit het flesje gewoon bruikbaar is. Dat een giststarter onder bepaalde condities zwavelig kan ruiken is niet ongebruikelijk. Ik heb zelf meerdere malen geconstateerd dat een originele Triple Karmeliet ook wat zwavelig kan zijn. Dit verdwijnt vervolgens bij het 2de slokje. Langere lagering/rijping (bij Bosteels hebben zo ook wel eens haast blijkbaar) moet dit oplossen.

We zijn nu ruim een maand voor de brouwdag dus schrijf je snel in zodat alle vrijwilligers op tijd hun ding kunnen doen.

 

Tot ziens op de Brouwdag

groet,

Nico (namens de brouwdag commissie)