Clubkalender archief

Alles wat er in het verleden te doen was, per jaar gesorteerd.
  Clubavond: Bier en Bitterballen
Vr. 16 december 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

De laatste avond van het jaar hebben we altijd een luchtig programma. Deze avond gaan we diverse bieren proeven, vergezeld van een bijpassende bitterbal. Een variatie op het thema bier en spijs. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwdag, Dark Heavy Winter Ale
Za. 26 november 2022
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

Het bier dat we gaan brouwen op de brouwdag van zaterdag 26 november 2022 is afgeleid van een English Barley Wine. Het is wat de kleur betreft wel donkerder dan de stijl voor een English Barley Wine voorschrijft. 

Toch willen we graag de beschrijving van een English Barley Wine weergeven, zowel zoals die wordt beschreven door de Beer Judge Certification Program (BJCP) uit de USA als die vanhet Bier Keurmeesters Gilde (BKG) uit Nederland.

Je bent natuurlijk vrij in het zelf bepalen van de kleurintensiteit door nog wat met de Carafa Special mout type 1 te spelen. Die is nu in het recept voor een batch van 20 liter op 100 gram bepaald. Meer of minder zal de kleur veranderen naar donkerder of lichter. 200 gram Carafa Special mout type 1 levert een kleur op van 62 EBC, wat wel heel (te) donker is voor de stijl.

Het recept is in ‘Brewfather’ aangemaakt voor een installatie van ‘Grainfather G30’. Door de hoge storting van veel mouten is naar verhouding meer maischwater nodig dan standaard. Dit leidt ertoe dat het spoelwater wellicht minder is dan je gewend bent. Je kunt het recept ook opnieuw inladen in ‘Brewfather’, als je daarover beschikt. Eenmaal ingeladen kun je een andere brouwinstallatie kiezen, waarmee dan ook de verhouding maischwater – spoelwater zich zal aanpassen.

De links die je daarvoor kunt gebruiken zijn:

Dark Heavy Winter Ale met enkel leidingwater Lisserbroek: brewfather.app

Dark Heavy Winter Ale met behandeld leidingwater waaraan 33% Reversed Osmose Water is toegevoegd, alsook wat Calciumsulfaat (CaSO4); Brewfather.app

Op de brouwdag is zeker Calcium Sulfaat (CaSO4) nodig, ook bekend onder de naam ‘Gips’. Recepten zijn gebaseerd op toevoeging van Fosforzuur 80% om het maischwater en het spoelwater mee aan te zuren.

In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigen gebrouwen bieren. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers!

Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven bij het inschrijven via de website  in het ‘voor leden’ menu.

17D. English Barley Wine (Engelse gerstewijn) volgens BJCP

Algemene indruk

Een sterk en rijk moutig bier met een aangename fruitige of hoppige diepte. Een winterse sipper met een volle, stevige body en verwarmende alcohol.

Aroma

Zeer rijk, sterk moutig, vaak met een karamelachtig aroma in donkere versies of een licht toffeekarakter in lichtere versies. Kan een rijk karakter hebben met tonen van brood, toast of toffee. Kan een matige tot sterke fruitigheid hebben, vaak met een karakter van donker of gedroogd fruit, vooral in donkere versies. Het hoparoma kan variëren van mild tot assertief en is typisch bloemig, aards, thee-achtig of marmelade-achtig. Alcohol kan laag tot matig zijn, maar is zacht en rond. De aromatische intensiteit neemt af met de leeftijd en kan een kwaliteit ontwikkelen zoals sherry, wijn of port.

Uiterlijk

Kleur variërend van gouden amber tot donkerbruin, vaak met robijnrode highlights en aanzienlijke kleurdiepte. Mag niet zwart of ondoorzichtig zijn. Lage tot matige gebroken witte kop. Kan een lage hoofdretentie hebben. Briljante helderheid, vooral bij het ouder worden, hoewel jongere versies een beetje waas kunnen hebben. Hoge alcohol en viscositeit kunnen zichtbaar zijn.

Smaak

Medium tot hoog rijke, moutige zoetheid, vaak complex en meerlagig, met brood-, biscuit- en karamelmoutaroma's (meer toffee-achtig in lichtere versies) en met een gemiddelde tot hoge fruitigheid (vaak met aspecten van donker of gedroogd fruit). Bij het ouder worden komen deze fruitige componenten meer naar voren, en donkere versies zullen een hoger niveau hebben dan lichtere. Het hoparoma, de smaak en de bitterheid kunnen enorm variëren. Lichte tot sterke hopsoorten met een Engels karakter (bloemig, aards, thee- of marmelade-achtig) komen veel voor. De bitterheid kan licht tot vrij sterk zijn en met de tijd vervagen, dus de balans kan moutig tot enigszins bitter zijn. Sterkere versies zullen een beetje alcoholisch karakter hebben. De afdronk en afdronk kunnen matig droog tot matig zoet zijn, vaak afhankelijk van de leeftijd.

Oudere versies kunnen complexe oxidatieve of wijnachtige smaken ontwikkelen op een merkbaar maar niet prominent niveau. Bleke versies lijken doorgaans bitterder, beter afgezwakt en meer vooruitstrevend dan donkere versies.

Mondgevoel

Vol en taai, met een fluweelzachte, weelderige textuur, afnemend met de leeftijd. Een zachte warmte van oude alcohol moet aanwezig zijn, maar mag niet verbranden. Carbonatatie kan laag tot matig zijn, afhankelijk van leeftijd en conditie.

Opmerkingen

De rijkste en sterkste van de moderne Engelse Ales. Hun karakter kan in de loop van de tijd aanzienlijk veranderen; zowel jonge als oude versies moeten worden gewaardeerd voor wat ze zijn. Het moutprofiel kan sterk variëren; niet alle voorbeelden zullen alle mogelijke smaken of aroma's hebben. Lichtere variëteiten hebben niet de karamel en rijkere moutsmaak, en ook niet de donkerdere gedroogde vruchten - verwacht geen smaken en aroma's die onmogelijk zijn van een bier van die kleur. Meestal geschreven als ‘Barley Wine’ in het VK en ‘Barleywine’ in de VS.

Geschiedenis

Een moderne afstammeling van de sterkste Burton Ales. Bass nr. 1 werd in 1872 voor het eerst een gerstewijn genoemd. Traditioneel een donkerder bier totdat Tennant (nu Whitbread) in 1951 voor het eerst Gold Label produceerde, een goudkleurige versie. De originele stijl die afgeleide variaties inspireerde in België, de Verenigde Staten en elders in de wereld.

Karakteristieke ingrediënten

Brits pale ale en kristalmouten. Beperkt gebruik van donkere mouten. Gebruikt vaak brouwsuikers. Engelse hop. Britse gist.

Stijlvergelijking

Minder hoppig en bitter, moutiger en fruitiger dan Amerikaanse Barleywine. Kan Old Ale overlappen aan de onderkant van het bereik, maar zonder zwaardere tekenen van leeftijd. Niet zo karamelachtig en vaak niet zo zoet als een Wee Heavy.

Vitale statistieken

Begin SG: 1.080 - 1.120

Eind SG: 1.018 – 1.030

Alcohol vol.: 8,0 – 12,0%

Kleur: SRM: 8 – 22 of 16 – 44 EBC

IBU's: 35 – 70

Commerciële voorbeelden

Burton Bridge Thomas Sykes Old Ale, Coniston No. 9 Barley Wine, Fuller's Golden Pride, Hogs Back A over T, J.W. Lee's Vintage Harvest Ale, Robinson's Old Tom

Tags

Zeer sterke, amberkleurige, bovengistende, Britse eilanden, traditionele stijl, sterke ale-familie, moutig

Barley Wine (klasse D) Algemene kenmerken, volgens het BKG

Een Barley Wine is een bovengistend (zeer) zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. 8,0 tot 12,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Inzakkende tot stabiel laagje van een romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal.

Geurassociaties

Volle, zwaar moutige geur. Zoetig, hoppig (soms door dryhopping), complexe, vaak kruidige geur.
Complex, met een rijke moutige zoetheid, duidelijk esters en hogere alcoholen en een mogelijke lichte tot matige kruidigheid. Soms karamel, toast en / of broodachtig aroma. De esters zijn matig tot sterk met toetsen van rozijnen, pruimen, gedroogd kersen, vijgen of pruimen.

Basissmaak

De basissmaak is zoet, (mout)bitter tot sterk bitter.

Smaak

De smaak is vol en complex. Vol, zoet, moutig en (mout) bitterig. Zwaar alcoholisch. Soms toegevoegde kruiden of andere toevoegingen. In balans met de moutigheid.

Relatief lage bitterheid voor een bier van deze sterkte, alcohol biedt een zekere balans met de moutigheid. Zoete en volle bieren hebben een hoger bitterheidsniveau.

Body

De body is vol. Sterk alcoholwarmend.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is relatief laag en de restsuikers zijn duidelijk waarneembaar.

Nasmaak

De nasmaak is vol en complex: sterk moutig, bitter met vaak complexe kruidigheid.

Opmerkingen

De Engelse, Amerikaanse en Belgische typen Barley Wines kunnen zich onderscheiden door de geur en smaakeigenschappen van de gebruikte hopsoorten.

Technische kenmerken

Begin SG: 1080 – 1120

Schijnbare Vergisting Graad: 70 – 85%

Alcoholpercentage: 8,0 – 12,0 Vol%

Kleur: 40 – 100 EBC

Bitterheid: 35 – 80 EBU

Koolzuurgehalte 2,7 – 6,4 gr/ltr

Voorbeelden

Emelisse Barley Wine, De Prael Barleywine, Bommen & Granaten (De Molen), Tommy Double Barrel (Kompaan), Frontaal Barley Bird (Bird Brewery), Blauwe Bijl (De Leckere), Golden Pride (Fuller’s), Robinson’s Old Tom, Bigfoot Ale (Sierra Nevada), Maelstrøm (SNAB Bierbrouwers)
Nr. BJCP style (2015): 17D (GB), 22C (USA).

 
 
  Clubavond: Clubkampioenschappen
Vr. 25 november 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Deze keer zullen we weer in groepen bepalen welk bier in aanmerking komt voor de titel ‘beste bier van 2022’ en daarmee bepalen welke brouwer zal worden verheven tot clubkampioen. Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen TWEE flesjes per bier te worden ingeleverd, tegelijkertijd met het compleet ingevulde inschrijfformulier. Bier in 30 cl euroflesjes met neutrale kroonkurk. Dit jaar geschiedt de inschrijving weer middels het inschrijfformulier via de website van 't Wort Wat! In groepen en onder begeleiding van een Bierkeurmeester gaan we de bieren in meerdere rondes keuren.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 24 november 2022
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 
Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.

 
 
  Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop.
Do. 17 november 2022
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 
Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.

 
 
  Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 10 november 2022
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 
Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.

 
 
  Clubavond: Nieuwe bierstijlen
Vr. 28 oktober 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Deze avond hebben we Rick Kempen uitgenodigd, hij is werkzaam bij Bier&Co als Bierambassadeur. Hij gaat ons een lezing geven over nieuwe bierstijlen. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwdag; Weizenbok AFGELAST
Za. 15 oktober 2022
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

Wegens onvoldoende belangstelling gaat de brouwdag niet door, volgende Brouwdag is 26 november


Het te brouwen bier is een Weizenbok.

We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Duivenvoorde, in Lisserbroek op zaterdag 15 oktober. We gaan een Weizen Bock.

In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigen gebrouwen bieren. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers!

Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven bij het inschrijven via de website  in hetleden menu. 


Algemene kenmerken
Een Weizen(doppel)bock is van origine een ondergistend typisch Duits donker Weizenbier met 6 tot 8 Vol% alcohol. 

Uiterlijke kenmerken
Koper tot donkerbruine kleur. Door de tarwe en de gist is het bier troebel (zeker bij het meeschenken van het gistdepot) tot tweeschijn. Een weelderige, romige schuimkraag is kenmerkend voor dit type bier.
Koolzuurgehalte is vrij hoog.

Geurassociaties
Het biertype heeft naast karameltoetsen de typische weeïge geur van tarwemout, aangevuld met een banaanachtige, kruidige (kruidnagel, vanille) geur van de gebruikte gistsoort. Rijke, bock-achtige meladoinen en mout in combinatie met een krachtige aroma van donker fruit (pruimen, rozijnen of druiven). Matige tot sterke fenolen (meestal vanille en / of kruidnagel), banaanesters horen ook aanwezig te zijn. Matig aroma van alcohol komt vaak voor. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.

Basissmaak
De basissmaak is zoetig, bitterig tot licht zurigheid van de tarwemout (> 50% in de storting). 

Smaak
De smaak is in evenwicht met de geur. Moutig, zoetig, karamelachtige bitterheid en een karamelaccent door de kleurmout. De hopbitterheid is vrij laag. Een complex huwelijk van rijke, bock-achtige meladoinen, donker
fruit, kruidige (kruidnagelachtige) fenolen, banaan en/of vanille, en een matige tarwe smaak. De smaak van tarwemout wordt verder versterkt door het overvloedige gebruik van Münchener- en/of Viennamout.
Hopbitterheid is laag. Het tarwe-, mout- en gistkarakter domineren het gehemelte, de alcohol helpt de balans in de nasmaak.

Body
De body is redelijk vol, mede door het gebruik van Münchener- of (soms) Viennamout. 

Mondgevoel
Het mondgevoel is iets samentrekkend door de koolzuur. De hoog alcoholische soorten zijn enigszins alcoholwarmend.


Nasmaak
De nasmaak heeft een zoetige weeïgheid, vooral bepaald door de gistsoort. Weinig hopbitterheid waarneembaar in de (na)smaak.


Opmerkingen
Een Weizen(doppel)bock is in feite een zwaardere versie van een Dunkelweizen.


Technische kenmerken
Begin SG 1066 – 1080
SVG 70 – 77%
Alcoholpercentage 6,0 – 8,0 Vol%
Kleur 40 – 80 EBC
Bitterheid 10 – 15 EBU
Koolzuurgehalte 5,1 – 8,0 gr/ltr
Voorbeelden Schneider TAP6 Unser Aventinus, Erdinger Pikantus, Michael Plank Dunkler
Weizenbock
Nr. BJCP style (2015): 10C

 
 
  Clubavond: Smaakafwijkingen
Vr. 30 september 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Dezer avond gaan we diverse smaakafwijkingen proeven en bespreken. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwdag, Sierra Nevada Pale Ale
Za. 03 september 2022
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Duivenvoorde, in Lisserbroek op zaterdag 3 september. We gaan een kloon brouwen van Sierra Nevada Pale Ale. Degenen die meedoen aan het programma ‘verbeter je eigen bier’ hebben reeds de grondstoffen ontvangen. We verzoeken hen om wel in te schrijven als men komt brouwen, maar het aantal te brouwen liters op 0 te zetten. Zodoende weten we hoeveel brouwers actief zullen zijn.

In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigen gebrouwen bieren. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers!

Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven bij het inschrijven.

pale ale
pale ale
American Pale Ale

Algemene kenmerken

Een American Pale Ale is een bovengistend, blond, hoppig Amerikaans biertype van hoge gisting met 4,5 tot 6,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Geel tot licht amber. Helder (mogelijk lichte tweeschijn). Ongelijkmatige, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is gemiddeld.

Geurassociaties

Matig tot sterk hoparoma (citrus, grapefruit, marmelade) meestal door dryhopping van Amerikaanse / new world hop variëteiten. Soms licht grassig. De hopgeur wordt ondersteund door een lichte moutigheid, vaak aangevuld met lichte tonen van brood, toast, biscuit. De fruitigheid is laag tot medium. Geen diacetyl.

Basissmaak

De basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet.

Smaak

Gemiddelde tot hoge hopbitterheid. Gemiddelde tot sterke hopsmaak (citrusachtig) meestal afkomstig van typisch Amerikaanse / new world hopsoorten. Kan licht grassig zijn in geval van dryhopping. Het hop karakter wordt ondersteund door een lichte tot medium moutsmaak, eventueel aangevuld met lichte brood-, toast- en biscuitsmaken. De moutigheid kan duidelijk aanwezig zijn, maar de nadruk ligt op hopsmaak en hopbitterheid. Karamel is normaal niet aanwezig. De fruitigheid (esters) is laag tot medium.

Body

De body is medium.

Mondgevoel

Mogelijk plakkerig mondgevoel, niet samentrekkend ondanks het hoge hopgehalte. De koolzuurprikkeling is gemiddeld tot hoog.

Nasmaak

Droog, zoetig, fruitig, soms iets harsig en citrus-hoppig.

Opmerkingen

Onderscheidt zich van GB Pale Ale door het gebruik van Amerikaans hopvariëteiten, en vaak een lichtere kleur, afwezigheid van karamel, en minder vergistingsbijproducten. Minder evenwichtig dan GB Pale Ale.

Technische kenmerken

  • Begin SG 1044 – 1057
  • VG 73 – 81%
  • Alcoholpercentage 4,5 – 6,0 Vol%
  • Kleur 8 – 22 EBC
  • Bitterheid 20 – 40 EBU
  • Koolzuurgehalte 4,2 – 4,6 gr/ltr
  • Nr. BJCP style (2015): 18B

Voorbeelden

Sierra Nevada Pale Ale, Flying Dog Doggie Style, Firestone Walker Pale Ale, Full Sail Pale Ale, Goose Island Pale Ale

 
 
  Jaarlijkse BBQ
Za. 27 augustus 2022
18:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

Op zaterdagavond 27 augustus hebben we onze jaarlijkse BBQ op het bekende adres van de familie Duivenvoorden in Lisserbroek. We zullen weer een mooie BBQ organiseren met goed vlees. Er zal bier op tap beschikbaar zijn maar neem zelf ook bieren en een goed glas mee en wissel die uit met collega-leden. Ook eigen gebrouwen bier op een fust(je) zijn van harte welkom. Voor de niet-bierdrinkers is er fris en wijn aanwezig.

We zijn bezig een band aanwezig te krijgen om de sfeer te verhogen. Mocht er behoefte zijn om te overnachten, dat is mogelijk. Graag wel bij het aanmelden aangeven of dit een tent is of kampeerwagen.

Inschrijven via de website. Sluitingsdatum inschrijvingen is 13 augustus. Deelname aan de BBQ kost € 12,50. Kinderen tot 12 jaar €7,50, onder de 4 jaar gratis.

 
 
  Clubavond: Bierhistorie van Haarlem
Vr. 24 juni 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Deze avond zal Walter Schelfthout een lezing geven over de bier historie van Haarlem. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Clubavond: Brouwerij Kleiburg
Vr. 27 mei 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden
https://brouwerijkleiburg.nl

Komende clubavond komt de brouwmeester van brouwerij Kleiburg een presentatie geven over de brouwerij en zijn bieren. Ook het verhaal van het klooster dat achter deze brouwerij zit en zijn ideële doelstellingen wordt toegelicht.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwdag Lisse: We gaan een Saison maken
Za. 14 mei 2022
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Nico van Kampen

De brouwdag gepland op 14-5-2022 komt er weer aan. We gaan een Saison maken. Hier onder de typebescrijving. et recepts is weer van Jan Wurpel en Stefan Hendriks  De inschrijving  is geopend as we speak.
Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de ‘brouwdag sponsoring vanuit de club’ hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen.
Voor iederen geldt: Als je iets gesplitst wil hebben dien je gewoon elke batch apart op de site te bestellen en af te rekenen.
De prijs voor op de brouwdag is € 0,75/liter en voor afhalen € 1,00/liter.
Vanaf 9.00 zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek. Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang.
Ook nu weer kunnen we opsturen onder voorwaarden: je bestelt op de site als afhaalpakket, max 40L. Daarna verzoek je mij privé via e-mail om het op te sturen. Je krijgt dan een tikkie van € 15,- verzendkosten en moeite. Zet in datzelfde mailtje ook direct je volledige adres en e-mail. Je krijgt het pakket dan in de week na de brouwdagdatum toegestuurd. Opsturen naar het buitenland is ook al een keer gebeurd. De tarieven daarvan zijn uiteraard anders en zullen rond de € 25,- zitten. Buiten Europa is meestal nog duurder. Naar bepaalde landen wordt niet verstuurd…
Tot 2-4-2022!!
Groetjes,
Nico van Kampen
namens de brouwdagcommissie.

Het komt de laatste tijd steeds meer voor dat er mensen zijn die op een brouwdag pakket inschrijven en het vervolgens willen afhalen. Doe sportief, en als je niet zeker bent of je wel gaat brouwen bestel dan het afhaal pakket. (een brouwdag pakket dient dus ook inderdaad op de brouwdag in lisse gebrouwen te worden.)

 

SAISON

Saison is een biersoort die zijn oorsprong vindt in de Belgische provincie Henegouwen.

Saison is het Frans woord voor seizoen omdat dit een seizoensbier was. Dit bier werd oorspronkelijk door de boeren gebrouwen in de winter om gedronken te worden door de seizoensarbeiders in het oogstseizoen. Men moest wel in de winter brouwen om te voorkomen dat het bier slecht zou worden gedurende de bewaring. Deze bieren hadden een alcoholpercentage rond de 3% en waren extra gehopt voor de houdbaarheid.

De hedendaagse saison-bieren worden het gehele jaar door gebrouwen en niet enkel meer in Wallonië. De meeste bieren zijn goudblonde tot amberkleurige ongefilterde bieren van hoge gisting en hebben een alcoholpercentage tussen 5% en 6,5%.

Enkele bekende voorbeelden zijn Saison Dupont, Saison 1900, Saison d'Epeautre, Saison de Pipaix en Saison d'Erpe-Mere.

 
 
  Uiterste besteldatum pakket van de maand april 2022
Zo. 01 mei 2022

’t Wort Wat organiseert in 2022 opnieuw een verbeter-je-eigen-bier programma om leden gestructureerd te helpen werken aan de kwaliteit van hun zelfgebrouwen bier. Daarbij staat de American Pale Ale centraal, een van de twee wedstrijdbieren van de clubkampioenschappen 2022. American Pale Ale is een leuk bier om te brouwen, maar ook pittig omdat het vinden van een goede balans tussen mout en hop uitdagend is.

Je brouwt hetzelfde bier tweemaal: de eerste keer met het maandpakket april, en de tweede keer op de brouwdag van 3 september of een zelfgekozen moment. Tussentijds organiseren we een proef- en keursessie waarin je elkaars APA’s proeft en ook van keurmeester van de club gedetailleerde feedback krijgt. Daarmee kun je het tweede brouwsel verbeteren. Als vereniging hopen we dat je met je American Pale Ale ook daadwerkelijk meedoet aan de clubkampioenschappen. Dat betekent dat je eind oktober je bier inlevert.

Je kunt het pakket zelf ophalen, of laten verzenden. Kies bij het verzenden voor de verzendkosten die past bij het aantal liter bier dat je gaat brouwen. En vul het verzendadres in bij het "verzendadres" vak.

 
 
  Clubavond: Pubquiz en Stout
Vr. 29 april 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Vanavond gaat Patricia Talbot een presentatie geven over haar vermaarde stout, en gaan we er wat van proeven. Ook leer je hoe je deze zelf kunt brouwen. Aanvullend zal er een pubquiz zijn met als onderwerp ‘Bier’ (hoe kan het ook anders😉!).

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwdag Lisse: we gaan een Red-IPA maken
Za. 02 april 2022
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Nico van Kampen

Red-IPA
De brouwdag gepland op 2-4-2022 komt er weer aan. We gaan een RED-IPA maken. Hier onder de typebescrijving. Jan Wurpel en Stefan Hendriks hebben een mooi recept ter beschikking gesteld. De inschrijving  is geopend as we speak.

Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de ‘brouwdag sponsoring vanuit de club’ hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen.

Voor iederen geldt: Als je iets gesplitst wil hebben dien je gewoon elke batch apart op de site te bestellen en af te rekenen.

De prijs voor op de brouwdag is € 1,00/liter en voor afhalen € 1,25/liter.

Vanaf 9.00 zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek. Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang.

Ook nu weer kunnen we opsturen onder voorwaarden: je bestelt op de site als afhaalpakket, max 40L. Daarna verzoek je mij privé via e-mail om het op te sturen. Je krijgt dan een tikkie van € 15,- verzendkosten en moeite. Zet in datzelfde mailtje ook direct je volledige adres en e-mail. Je krijgt het pakket dan in de week na de brouwdagdatum toegestuurd. Opsturen naar het buitenland is ook al een keer gebeurd. De tarieven daarvan zijn uiteraard anders en zullen rond de € 25,- zitten. Buiten Europa is meestal nog duurder. Naar bepaalde landen wordt niet verstuurd…

Tot 2-4-2022!!

Groetjes,
Nico van Kampen
namens de brouwdagcommissie.

 

 
 
  Brouwcursus 3e avond
Do. 31 maart 2022
17:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Clubavond: American Pale Ale
Vr. 25 maart 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Helaas is het niet gelukt de voorbereidingen voor de clubavond smaakafwijkingen tijdig gereed te krijgen. Een Corona geval en (te) late leveringen van bestellingen spelen ons parten. Deze avond houden jullie natuurlijk te goed. In plaats daarvan geeft Jan Wurpel een presentatie over American Pale Ale. Het bier dat de kwaliteitscommissie uitgekozen heeft als onderwerp voor "Verbeter je eigen bier". Natuurlijk gaan we hier een voorbeeld van proeven. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwcursus 2e avond
Do. 24 maart 2022
17:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Brouwcursus 1e avond
Do. 17 maart 2022
17:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Clubavond: ALV en bier stachelen
Vr. 25 februari 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Vrijdag 26 februari om 20:00 houden wij de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering. Deze zal in De Boerderij plaatsvinden. Om je goed te kunnen voorbereiden is het financieel jaarverslag reeds op de website geplaatst. Deze is de raadplegen na inloggen in het menu ‘voor leden’ bij Documenten met als titel ‘Financieel jaarverslag 2021’. In het clubblad van januari is het jaarverslag over 2021 gepubliceerd en in het clubblad van februari het verslag van de ALV van 26 februari 2021.

Een ander belangrijk moment van deze avond is de bestuursverkiezing. Walter Bakker gaat stoppen als bestuurslid, een taak die hij sinds 2008 op zich heeft genomen. Gelukkig heeft Kees Heynis zich aangemeld als nieuw bestuurslid en het is aan jullie leden om hier een oordeel over te geven. Wij als bestuur zijn heel blij met de stap die Kees heeft gezet. Daarnaast is het aan de leden te beslissen of Theo van Eijden zijn voorzitterschap mag voortzetten.

En verder:

  • Om de avond meer diepgang te geven gaan we vrijdag na de ALV een presentatie geven over stachelen. Dit is een Zuid-Duitse/Oostenrijkse traditie waarbij een gloeiend hete pook in het bier gedompeld wordt. Door de hitte gaat het bier schuimen en karamelliseren de restsuikers in het schuim. Hierdoor gaat het bier ontzettend lekker ruiken, de temperatuur wordt iets hoger en de karameltonen worden nog meer geaccentueerd. Ideaal voor bieren met veel restsuiker, zoals bockbier en dubbel. 
  • Maandbier deze avond is een NEIPA.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwdag: American Barly wine
Za. 19 februari 2022
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Nico van Kampen

De brouwdag gepland op 19-2-2022 komt er weer aan. We gaan een Amerikaans type Barly wine maken. Hier onder het type bescrijving. Jan Wurpel en Stefan Hendriks hebben een mooi recept ter beschikking gesteld. De inschrijving is inmiddels geopend. 

Ook nu weer is er de mogelijkheid een pakket af te halen om thuis te brouwen. Uiteraard is de "brouwdag sponsoring vanuit de club" hier niet van toepassing. Wij zullen dan ook 2 verschillende prijzen voor de ingrediënten gaan berekenen.

Voor iedereen geldt: Als je iets gesplitst wil hebben dien je gewoon elke batch apart op de site te bestellen en af te rekenen. De prijs voor op de brouwdag is € 1,00/liter en voor afhalen € 1,25/liter. Inschrijven gaat via de website, in het leden menu, tab Brouwdag. Vanaf 9.00 zijn de brouwdag brouwers aan de beurt. De afhalers kunnen vanaf 10 uur aansluiten in de rij bij het afwegen in Lisserbroek.   Eventuele late brouwers hebben echter nog wel voorrang. (als proef dit keer ook opsturen onder voorwaarden: je besteld op de site als afhaal pakket max 40L. Daarna verzoek je mij prive via email om een tikkie van € 15,- verzendkosten en moeite. Onder vermelding van je volledige adres en email. Je krijgt het pakket dan in de week na de brouwdagdatum. ) 

Indien de dan geldende Corona regels of een besluit door het bestuur, de brouwdag niet door laten gaan zullen ook de brouwdagbrouwers hun pakket af kunnen halen. Als je zelf denkt thuis te blijven moet je echter gewoon de afhaal prijs betalen.

Tot 19-02-2022 !! 

Groetjes,
Nico van kampen
namens de brouwdag commissie.

American Barley wine
American Barley wine

















22C. Amerikaanse Barleywijn



Algemene indruk
Een goed gehopte Amerikaanse interpretatie van de rijkste en sterkste Engelse ales. Het hopkarakter moet overal aanwezig zijn, maar hoeft niet uit balans te zijn. Het alcoholgehalte en de hopbitterheid zorgen vaak voor een zeer lange afdronk.

Verschijning
De kleur kan variëren van licht amber tot medium koper; kan zelden zo donker als lichtbruin zijn. Heeft vaak robijnrode highlights. Matig lage tot grote gebroken witte tot lichtbruine schuimkraag; kan een lage hoofdretentie hebben. Kan troebel zijn met koude waas bij lagere temperaturen, maar wordt over het algemeen helder tot goed tot schitterend helder als het warmer wordt. De kleur kan een grote diepte lijken te hebben, alsof deze door een dikke glazen lens wordt bekeken. Hoge alcohol en viscositeit kunnen zichtbaar zijn in "benen" wanneer bier in een glas wordt rondgedraaid.

Aroma
Hopkarakter matig tot assertief en toont vaak citrus-achtige, fruitige of harsachtige New World-variëteiten (hoewel andere variëteiten, zoals bloemige, aardse of pittige Engelse variëteiten of een mix van variëteiten, kunnen worden gebruikt). Rijke moutigheid, met een karakter dat zoet, karamelachtig, broodachtig of vrij neutraal kan zijn. Laag tot matig sterke fruitige esters en alcoholaroma's. De intensiteit van aromaten neemt echter vaak af met de leeftijd. Hop is qua aroma bijna gelijk aan mout, met alcohol en esters ver achterop.

Smaak
Sterke, rijke moutsmaak met een opvallende hopsmaak en bitterheid in de balans. Matig-lage tot matig-hoge moutige zoetheid in de mond, hoewel de afdronk enigszins zoet tot vrij droog kan zijn (afhankelijk van de veroudering). Hopbitterheid kan variëren van matig sterk tot agressief. Hoewel sterk moutig, moet de balans altijd bitter lijken. Matige tot hoge hopsmaak (elke variëteit, maar vaak met een reeks New World-hopkenmerken). Lage tot matige fruitige esters. Merkbare alcoholaanwezigheid, maar goed geïntegreerd. Smaken zullen na verloop van tijd gladder worden en afnemen, maar elk geoxideerd karakter moet worden gedempt (en over het algemeen worden gemaskeerd door het hopkarakter). Kan wat broodachtige of karamelachtige moutaroma's hebben, maar deze mogen niet hoog zijn; gebrande of verbrande moutaroma's zijn ongepast.

Mondgevoel
Vol en taai, met een fluweelzachte, weelderige textuur (hoewel de body kan afnemen bij langdurige conditionering). Alcoholwarmte moet merkbaar maar zacht zijn. Mag niet stroperig zijn en geen te lage eindvergistingsgraad hebben. Carbonatatie kan laag tot matig zijn, afhankelijk van leeftijd en conditie.

Opmerkingen
Soms bekend als "Barley Wine" of "Barleywine style ale" (de laatste vanwege wettelijke vereisten, niet de voorkeur van de brouwerij).

Geschiedenis
Meestal het sterkste bier dat door een brouwerij wordt aangeboden, vaak geassocieerd met de winter of feestdagen en vintage gedateerd. Zoals met veel Amerikaanse ambachtelijke bierstijlen, afgeleid van Engelse voorbeelden maar met Amerikaanse ingrediënten en met een veel meer vooruitstrevend hopprofiel. Een van de eerste Amerikaanse versies van ambachtelijk bier was Anchor Old Foghorn, voor het eerst gebrouwen in 1975. Sierra Nevada Bigfoot, voor het eerst gebrouwen in 1983, zette de standaard voor de hop-forward stijl van vandaag. Het verhaal gaat dat toen Sierra Nevada Bigfoot voor het eerst op pad stuurde voor laboratoriumanalyse, het lab belde en zei: "je barleywine is te bitter" - waarop Sierra Nevada antwoordde: "dank je."

Karakteristieke ingrediënten
Goed gemodificeerde bleke mout zou de ruggengraat van het koren moeten vormen. Sommige speciale of karaktermouten kunnen worden gebruikt. Donkere mouten moeten met grote terughoudendheid worden gebruikt, of helemaal niet, omdat de meeste kleur ontstaat door langdurig koken. Hop uit de Nieuwe Wereld komt veel voor, hoewel alle soorten in hoeveelheden kunnen worden gebruikt. Gebruikt over het algemeen een verzachtende Amerikaanse biergist.

Stijlvergelijking:
De Amerikaanse versie van de Barleywine heeft de neiging om meer nadruk te leggen op hopbitterheid, smaak en aroma dan de Engelse Barleywine, en bevat vaak Amerikaanse hopvariëteiten. Typisch bleker dan de donkere Engelse Barleywines (en zonder de diepere moutaroma's) maar donkerder dan de gouden Engelse Barleywines. Verschilt van een Double IPA doordat de hop niet extreem is, de mout meer naar voren en de body voller en vaak rijker. Een American Barleywine heeft doorgaans meer restzoet dan een Double IPA, wat de algehele drinkbaarheid beïnvloedt (nippen versus drinken).

Vitale statistieken
IBU                     50 - 100
SRM                    10 - 19
Begin SG             1.080 - 1.120
Eind SG               1.016 - 1.030
Alcohol (vol.)       8% - 12%

Commerciële voorbeelden
Avery Hog Heaven Barleywine, Anchor Old Foghorn, Great Divide Old Ruffian, Rogue Old Crustacean, Sierra Nevada Bigfoot, Victory Old Horizontal.
 
 
  Clubavond: Steenbier
Vr. 28 januari 2022
20:00
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Vanvond wordt de uitslag van de clubkampioenschappen bekendgemaakt. Daarnaast zal Jan Willem Fukkink een presentatie houden over het brouwen van Steinbier.