Terug naar overzicht

Van het bestuur, januari 2022

tww januari 2022
Door: Nico de Boer

Het nieuwe jaar is begonnen; allereerst wil ik iedereen namens het bestuur een gezond en succesvol (brouw)jaar toewensen. Het afgelopen jaar werd zakelijk en privé  gedomineerd door Covid: Lockdown’s, 1,5 meter regels en beperkingen m.b.t. groepsgroottes en openingstijden voor horeca en verenigingen. Het werd ook ons als vereniging niet gemakkelijk gemaakt.

Desondanks hebben we toch een aantal virtuele clubavonden kunnen organiseren, waarbij de 2 virtuele brouwerij bezoeken incl. proeverij zijn meegeteld. Daarnaast waren er weer een paar brouwdagen en ook de barbecue kon weer doorgaan. Daar waren we wel weer aan toe.

Maar net toen we na 2 fysieke clubavonden met QR-code-check in de Boerderij weer in rustiger brouwater terecht gekomen waren vond het SARS-Cov-2 virus het nodig om zich in de Omikron variant te muteren, met opnieuw beperkende maatregelen tot gevolg. Laten we niet blijven stilstaan bij wat niet kon, maar laten we ons focussen op wat er komen gaat: dit jaar kan alleen maar beter worden. Ik kijk uit naar de komende brouwdagen, 19 februari is de eerstvolgende.

Afgelopen clubavond

Over afgelopen clubavond kunnen we kort zijn: die ging i.v.m. de snel ingevoerde beperkingen niet door. Wel jammer, want de decemberclubavond is traditioneel de afsluiting van het jaar en wordt gevuld met een gezellig samenzijn met drank en spijs.

Komende clubavond

Aankomende clubavond zal hoogstwaarschijnlijk in digitale vorm zijn, dus via een webstream. De uitslagen van de clubkampioenschappen 2021 zullen bekendgemaakt worden en de winnaars worden thuis bezocht.

Jan Willem Fukkink van Leidsch Bier zal een presentatie geven over het brouwen van Steinbier. Steinbier is een biersoort die in Oostenrijk tot het begin van het 20e eeuw bekend was en ook in Zuidwest-Duitsland en Scandinavië gebrouwen werd. Steinbier werd niet in een brouwketel gekookt, maar in kuipen. De benaming slaat op stenen die over open vuur heet werden gemaakt en in de kuipen werden gedaan om op die manier de kooktemperatuur te bereiken. Het contact van het wort met de gloeiend hete stenen gaf het bier smaak van karamel en roet.

Nico de Boer

Terug naar overzicht