Terug naar overzicht

Van de Wedstrijdcommissie, januari 2024

tww januari 2024
Door: Wilfred van der Heijden

Het nieuwe jaar is weer gestart, alles komt langzaam weer op stoom. De voorbereidingen van de clubkampioenschappen zijn ook weer in gang gezet. Met andere commissies wordt samenwerking gezocht om de wedstrijdbieren wat breder onder de aandacht te brengen of  te behandelen, hetzij via de brouwdag of andere projecten zoals ‘verbeter je bier’. Verdere info volgt zo spoedig mogelijk. Hieronder alvast de  2 wedstrijdbieren voor 2024:

Weizen

Algemene kenmerken

Een Weizen is een bovengistend blond Duits tarwebier (zonder toevoeging van kruiden) met 4,5 tot 5,9 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

De kleur is blond, geel tot amber. Tweeschijn tot troebel (afhankelijk van de manier van inschenken). De gefilterde kristalversie is briljant helder. De forse schuimkraag is romig, glasplakkend en houdt lang stand. Het koolzuurgehalte is zeer hoog.

Geurassociaties

Typisch tarwearoma, dat omschreven kan worden als lichte tonen van brood en graan; weeïg en zoetzurig. Karakteristiek aroma van kruiden en fruitige esters afkomstig van de gist. Kruidnagel en banaantjes (4VG) zijn vrijwel altijd aanwezig, daarnaast komt ook nootmuskaat voor. Een hoparoma is vrijwel afwezig; het is subtiel en fijn van karakter indien wel aanwezig. Geen diacetyl of DMS. Vanille, esters of een lichte zuurheid van tarwe, zijn acceptabel en kunnen de complexiteit verhogen, maar mogen niet overheersen.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig tot zoet, bitterig, soms zurig.

Smaak

De smaak wordt gekenmerkt door banaan en kruidnagel (weinig tot medium sterk, afkomstig van de gist) en aangenaam zoetig. Soms is een zeer lichte vanille of estersmaak aanwezig maar nooit dominant, en in balans met de kruidnagel/banaan. De smaak wordt gecompleteerd door een zachte tarwesmaak (brood, graan). Een hopsmaak is niet of nauwelijks aanwezig, en de hopbitterheid is (zeer) laag. Een zurige citrusachtige smaak (afkomstig van de gist en het hoge koolzuurgasgehalte en tarwe) wordt vaak waargenomen. Het totale smaakpalet is rond en smaakvol. Geen diacetyl en DMS.

Body

De body is dun tot medium, maar kan hoger lijken door de gist (in suspensie).

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig door de restsuikers, samentrekkend door het hoge koolzuurgehalte, en los/romig door het tarwekarakter. Levendig (licht mousserend) door het hoge koolzuurgasgehalte.

Nasmaak

De nasmaak is droog, ondanks de aanwezige restsuikers.

Opmerkingen

In tegenstelling tot Witbier worden geen kruiden toegevoegd en wordt gemoute tarwe gebruikt.

Technische kenmerken

Begin SG:

1046 – 1057

SVG:

78 – 84%

Alcoholpercentage:

4,5 – 5,9 Vol%

Kleur:

6 – 25 EBC

Bitterheid:

10 – 20 EBU

Koolzuurgehalte:

5,5 – 7,5 gr/ltr

Voorbeelden:

Schneider Original, Paulaner, Weihenstephan, Michael Plank

Nr. BJCP style (2015):

10A

Baltic Porter

Algemene kenmerken

Een Baltic Porter is boven- en/of ondergistend. De Baltic Porter is in vergelijking met een Engelse Porter meer alcoholisch en heeft een vollere smaak en zoetere afdronk. Daarnaast wordt meer gebruik gemaakt van hopsoorten die geteeld worden op het Europese vasteland en Münchener mout.

Uiterlijke kenmerken 

Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Fijne tot stabiel laagje inzakkende, ongelijkmatige mousse schuimkraag, vaak beige bruin van kleur. Koolzuurgehalte is normaal. Meestal ondergistend.

Geurassociaties 

Lichte geur van chocolade of zwarte mout. Fruitig, karamelmout, zoetig, soms droppig. Moutig, vaak met karamel-, toffee-, nootachtige en/of zoethouttoetsen. Complex alcohol- en esterprofiel van gemiddelde sterkte en doet denken aan pruimen, rozijnen of bessen. Duidelijk donkere mout-karakter van chocolade, koffie of melasse, maar nooit verbrand. Geen hop. Geen zuurheid.

Basissmaak 

De basissmaak is zoetig tot zoet en bitterig tot medium bitter.

Smaak 

De smaak is zacht moutbitter. Minder geroosterde moutbitterheid dan een Ierse stout of Export stout. Zoetig tot zoet, karamelmout, fruitig en zwak hopbitter. Een rijke, moutige zoetheid met een complexe mix van diepe mout, gedroogd fruit esters, en alcohol. Heeft een zacht geroosterde smaak. De mout geeft een complexiteit van karamel, toffee, nootachtig, melasse en/of drop. Medium bitterheid van mout en hop.

Body 

De body is medium tot tamelijk vol. Licht alcoholwarmend.

Mondgevoel 

Het mondgevoel is plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is normaal. Soms een wat metaalachtige (na)smaak. Over het algemeen vrij vol en zacht. Niet zwaar op de tong ten gevolge van de hoeveelheid koolzuur.

Nasmaak

De nasmaak is moutig gebrand, bitterig, karamel, chocolade, iets koffie-achtig tot droppig. De nasmaak vloeit iets zoetig uit.

Opmerkingen 

De Baltic Porter heeft minder geroosterde moutbitterheid dan een Ierse stout of Export stout. Een Baltic Porter heeft vaak moutsmaken die doen denken aan een Engelse Porter en de ingetogen gebrandheid van een Schwarzbier, maar met een hoger begin SG en alcoholpercentage. Minder geroosterde bitterheid dan bij een Export Stout.

Technische kenmerken  

Begin SG:

1065 – 1080

SVG:

69 – 84%

Alcoholpercentage:

6,5 – 9,0 Vol%

Kleur:

65 – 230 EBC

Bitterheid:

25 – 50 EBU

Koolzuurgehalte:

3,7 – 5,5 gr/ltr

Voorbeelden:

Baltika #6 porter, Okocim Porter (P), Nøgne (N), Carls Porter (Carlsberg), Baltic

Nr. BJCP style (2015):

12C

Aanmelden van de wedstrijdbieren 

Zoals gebruikelijk via de website, vanaf eind augustus

  • Wedstrijdbieren: Weizen (klasse A) en Baltic Porter (klasse D)
  • Wedstrijdklassen A – C  en lichte bieren van klasse V
  • Wedstrijdklassen B – D  en donkere bieren van klasse V

Inleveren wedstrijdbieren 

Op de clubavond van oktober.

Keuring van de wedstrijdbieren

Op de clubavond van november.

Prijsuitreiking

Op de clubavond van december.

Terug naar overzicht