Terug naar overzicht | |||||||
Van de wedstrijdcommissie, augustus 2024 |
tww augustus 2024 | ||||||
Door: Wilfred van der Heijden | |||||||
CLUBKAMPIOENSCHAPPEN 2024Zo aan het einde van de zomervakanties zijn wij weer druk bezig met de voorbereidingen voor de clubkampioenschappen van 2024. We hebben dit jaar weer twee mooie wedstrijdbieren, Weizen en Baltic Porter. Wil je kans maken op de eervolle titel: clubkampioen, lever dan minimaal 2 bieren in, waarvan 1 wedstrijdbier. Beide bieren moeten wel in een andere wedstrijdklasse vallen. AanmeldenHeb je mooie bieren gemaakt en wil je die mee laten doen aan het clubkampioenschappen, dan kan je die vanaf 1 september aanmelden. Het aanmelden van je bieren gaat via de website. Log hiervoor in op de website en kies dan in het menu “Voor leden” voor “Kampioenschap”. Zorg wel dat je op tijd je bieren inschrijft, want na zondag 20 oktober is het niet meer mogelijk om je bieren in te schrijven. InschrijvenDit is mogelijk in de volgende klassen:
Inleveren (wedstrijd)bierenDe clubavond van vrijdag 25 oktober staat mede in het teken van het inleveren van de wedstrijdbieren voor de clubkampioenschappen. Lever van elk bier dat je hebt aangemeld 2 flesjes in en het uitgeprint inschrijfformulier (zie wedstrijdreglement). Keuring van de wedstrijdbierenDe keuring vind plaats op de clubavond van vrijdag 29 november. PrijsuitreikingOp de clubavond van 20 december SpelregelsVoor het reglement en de spelregels zie de website, na inloggen voor leden, → documenten, clubkampioenschap reglement. Hieronder nog even de informatie over de wedstrijdbieren: (bron BKG) WeizenAlgemene kenmerkenEen Weizen is een bovengistend blond Duits tarwebier (zonder toevoeging van kruiden) met 4,5 tot 5,9 Vol% alcohol. Uiterlijke kenmerkenDe kleur is blond, geel tot amber. Tweeschijn tot troebel (afhankelijk van de manier van inschenken). De gefilterde kristal versie is briljant helder. De forse schuimkraag is romig, glasplakkend en houdt lang stand. Het koolzuurgehalte is zeer hoog. GeurassociatiesTypisch tarwearoma, dat omschreven kan worden als lichte tonen van brood en graan; weeïg en zoetzurig. Karakteristiek aroma van kruiden en fruitige esters afkomstig van de gist. Kruidnagel en banaantjes (4VG) zijn vrijwel altijd aanwezig, daarnaast komt ook nootmuskaat voor. Een hoparoma is vrijwel afwezig; het is subtiel en fijn van karakter indien wel aanwezig. Geen diacetyl of DMS. Vanille, esters of een lichte zuurheid van tarwe, zijn acceptabel en kunnen de complexiteit verhogen, maar mogen niet overheersen. BasissmaakDe basissmaak is zoetig tot zoet, bitterig, soms zurig. SmaakDe smaak wordt gekenmerkt door banaan en kruidnagel (weinig tot medium sterk, afkomstig van de gist) en aangenaam zoetig. Soms is een zeer lichte vanille of ester smaak aanwezig; maar nooit dominant, en in balans met de kruidnagel / banaan. De smaak wordt gecompleteerd door een zachte tarwe smaak (brood, graan). Een hopsmaak is niet of nauwelijks aanwezig, en de hopbitterheid is (zeer) laag. Een zurige citrusachtige smaak (afkomstig van de gist en het hoge koolzuurgas gehalte en tarwe) wordt vaak waargenomen. Het totale smaakpalet is rond en smaakvol. Geen diacetyl en DMS. BodyDe body is dun tot medium, maar kan hoger lijken door de gist (in suspensie). MondgevoelHet mondgevoel is plakkerig door de restsuikers, samentrekkend door het hoge koolzuurgehalte, en los/romig door het tarwekarakter. Levendig (licht mousserend) door het hoge koolzuurgasgehalte. NasmaakDe nasmaak is droog, ondanks de aanwezige restsuikers. OpmerkingenIn tegenstelling tot Witbier worden geen kruiden toegevoegd en wordt gemoute tarwe gebruikt. Technische kenmerken
Baltic Porter Algemene kenmerkenEen Baltic Porter is boven- en of ondergistend. De Baltic Porter is in vergelijking met een Engelse Porter meer alcoholisch en heeft een vollere smaak en zoetere afdronk. Daarnaast wordt meer gebruik gemaakt van Europese vasteland hopsoorten en Münchener mout. Uiterlijke kenmerkenZeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Fijne tot stabiel laagje inzakkende, ongelijkmatige mousse schuimkraag, vaak beige bruin van kleur. Koolzuurgehalte is normaal. Meestal ondergistend. GeurassociatiesLichte geur van chocolade of zwarte mout. Fruitig, karamelmout, zoetig, soms droppig. Moutig, vaak met karamel-, toffee-, nootachtige en / of zoethouttoetsen. Complex alcohol- en esterprofiel van gemiddelde sterkte en doet denken aan pruimen, rozijnen of bessen. Duidelijk donkere mout-karakter van chocolade, koffie of melasse, maar nooit verbrand. Geen hop. Geen zuurheid. BasissmaakDe basissmaak is zoetig tot zoet en bitterig tot medium bitter. SmaakDe smaak is zacht moutbitter. Minder geroosterde mout bitterheid dan een Ierse stout of export stout. Zoetig tot zoet, karamelmout, fruitig en zwak hop bitter. Een rijke, moutige zoetheid met een complexe mix van diepe mout, gedroogd fruit esters, en alcohol. Heeft een zacht geroosterde smaak. De mout geeft een complexiteit van karamel, toffee, nootachtig, melasse en / of drop. Medium bitterheid van mout en hop. Body Mondgevoel Nasmaak Opmerkingen Technische kenmerken
|
|||||||
Terug naar overzicht |