Terug naar overzicht

Van de wedstrijdcommissie, augustus 2024

tww augustus 2024
Door: Wilfred van der Heijden

CLUBKAMPIOENSCHAPPEN 2024

Zo aan het einde van de zomervakanties zijn wij weer druk bezig met de voorbereidingen voor de clubkampioenschappen van 2024. We hebben dit jaar weer twee mooie wedstrijdbieren, Weizen en Baltic Porter. Wil je kans maken op de eervolle titel: clubkampioen, lever dan minimaal 2 bieren in, waarvan 1 wedstrijdbier. Beide bieren moeten wel in een andere wedstrijdklasse vallen.

Aanmelden

Heb je mooie bieren gemaakt en wil je die mee laten doen aan het clubkampioenschappen, dan kan je die vanaf 1 september aanmelden. Het aanmelden van je bieren gaat via de website. Log hiervoor in op de website en kies dan in het menu “Voor leden” voor “Kampioenschap”. Zorg wel dat je op tijd je bieren inschrijft, want na zondag 20 oktober is het niet meer mogelijk om je bieren in te schrijven.

Inschrijven

Dit is mogelijk in de volgende klassen:

-Wedstrijdbieren:

Weizen (klasse A) en Baltic Porter (klasse D)

-Verder de

wedstrijdklasse A – C en lichte bieren van klasse V

 

wedstrijdklasse B – D en donkere bieren van klasse V

Inleveren (wedstrijd)bieren

De clubavond van vrijdag 25 oktober staat mede in het teken van het inleveren van de wedstrijdbieren voor de clubkampioenschappen. Lever van elk bier dat je hebt aangemeld 2 flesjes in en het uitgeprint inschrijfformulier (zie wedstrijdreglement).

Keuring van de wedstrijdbieren

De keuring vind plaats op de clubavond van vrijdag 29 november.

Prijsuitreiking

Op de clubavond van 20 december

Spelregels

Voor het reglement en de spelregels zie de website, na inloggen voor leden, → documenten, clubkampioenschap reglement. Hieronder nog even de informatie over de wedstrijdbieren: (bron BKG)

Weizen

Algemene kenmerken

Een Weizen is een bovengistend blond Duits tarwebier (zonder toevoeging van kruiden) met 4,5 tot 5,9 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

De kleur is blond, geel tot amber. Tweeschijn tot troebel (afhankelijk van de manier van inschenken). De gefilterde kristal versie is briljant helder. De forse schuimkraag is romig, glasplakkend en houdt lang stand. Het koolzuurgehalte is zeer hoog.

Geurassociaties

Typisch tarwearoma, dat omschreven kan worden als lichte tonen van brood en graan; weeïg en zoetzurig. Karakteristiek aroma van kruiden en fruitige esters afkomstig van de gist. Kruidnagel en banaantjes (4VG) zijn vrijwel altijd aanwezig, daarnaast komt ook nootmuskaat voor. Een hoparoma is vrijwel afwezig; het is subtiel en fijn van karakter indien wel aanwezig. Geen diacetyl of DMS. Vanille, esters of een lichte zuurheid van tarwe, zijn acceptabel en kunnen de complexiteit verhogen, maar mogen niet overheersen.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig tot zoet, bitterig, soms zurig.

Smaak

De smaak wordt gekenmerkt door banaan en kruidnagel (weinig tot medium sterk, afkomstig van de gist) en aangenaam zoetig. Soms is een zeer lichte vanille of ester smaak aanwezig; maar nooit dominant, en in balans met de kruidnagel / banaan. De smaak wordt gecompleteerd door een zachte tarwe smaak (brood, graan). Een hopsmaak is niet of nauwelijks aanwezig, en de hopbitterheid is (zeer) laag. Een zurige citrusachtige smaak (afkomstig van de gist en het hoge koolzuurgas gehalte en tarwe) wordt vaak waargenomen. Het totale smaakpalet is rond en smaakvol. Geen diacetyl en DMS.

Body

De body is dun tot medium, maar kan hoger lijken door de gist (in suspensie).

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig door de restsuikers, samentrekkend door het hoge koolzuurgehalte, en los/romig door het tarwekarakter. Levendig (licht mousserend) door het hoge koolzuurgasgehalte.

Nasmaak

De nasmaak is droog, ondanks de aanwezige restsuikers.

Opmerkingen

In tegenstelling tot Witbier worden geen kruiden toegevoegd en wordt gemoute tarwe gebruikt.

Technische kenmerken

  • Begin SG 1046 – 1057

  • SVG 78 – 84%

  • Alcoholpercentage 4,5 – 5,9 Vol%

  • Kleur 6 – 25 EBC

  • Bitterheid 10 – 20 EBU

  • Koolzuurgehalte 5,5 – 7,5 gr/ltr

  • Voorbeelden Schneider Original, Paulaner, Weihenstephan, Michael Plank

  • Nr. BJCP style (2015): 10A

Baltic Porter

Algemene kenmerken

Een Baltic Porter is boven- en of ondergistend. De Baltic Porter is in vergelijking met een Engelse Porter meer alcoholisch en heeft een vollere smaak en zoetere afdronk. Daarnaast wordt meer gebruik gemaakt van Europese vasteland hopsoorten en Münchener mout.

Uiterlijke kenmerken

Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Fijne tot stabiel laagje inzakkende, ongelijkmatige mousse schuimkraag, vaak beige bruin van kleur. Koolzuurgehalte is normaal. Meestal ondergistend.

Geurassociaties

Lichte geur van chocolade of zwarte mout. Fruitig, karamelmout, zoetig, soms droppig. Moutig, vaak met karamel-, toffee-, nootachtige en / of zoethouttoetsen. Complex alcohol- en esterprofiel van gemiddelde sterkte en doet denken aan pruimen, rozijnen of bessen. Duidelijk donkere mout-karakter van chocolade, koffie of melasse, maar nooit verbrand. Geen hop. Geen zuurheid.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig tot zoet en bitterig tot medium bitter.

Smaak

De smaak is zacht moutbitter. Minder geroosterde mout bitterheid dan een Ierse stout of export stout. Zoetig tot zoet, karamelmout, fruitig en zwak hop bitter. Een rijke, moutige zoetheid met een complexe mix van diepe mout, gedroogd fruit esters, en alcohol. Heeft een zacht geroosterde smaak. De mout geeft een complexiteit van karamel, toffee, nootachtig, melasse en / of drop. Medium bitterheid van mout en hop.

Body
De body is medium tot tamelijk vol. Licht alcoholwarmend.

Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkerig en iets alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is normaal. Soms een wat metaalachtige (na)smaak. Over het algemeen vrij vol en zacht. Niet zwaar op de tong ten gevolge van de hoeveelheid koolzuur.

Nasmaak
De nasmaak is moutig gebrand, bitterig, karamel, chocolade iets koffie-achtig tot droppig. De nasmaak vloeit iets zoetig uit.

Opmerkingen
De Baltic Porter heeft minder geroosterde moutbitterheid dan een Ierse stout of export stout. Een Baltic Porter heeft vaak moutsmaken die doen denken aan een Engelse Porter en de ingetogen gebrandheid van een Schwarzbier, maar met een hoger begin SG en alcoholpercentage. Minder geroosterde bitterheid dan bij een Export Stout.

Technische kenmerken

  • Begin SG 1065 – 1080

  • SVG 69 – 84%

  • Alcoholpercentage 6,5 – 9,0 Vol%

  • Kleur 65 – 230 EBC

  • Bitterheid 25 – 50 EBU

  • Koolzuurgehalte 3,7 – 5,5 gr/ltr

  • Voorbeelden Baltika #6 porter, Okocim Porter (P), Nøgne (N), Carls Porter (Carlsberg), Baltic

  • Porter (BRLO), Southampton Imperial Baltic Porter, Neuzeller Porter (D)

  • Nr. BJCP style (2015): 12C

Terug naar overzicht