Terug naar overzicht

Van de wedstrijdcommissie

tww augustus 2023
Door: Wilfred van der Heijden

Clubkampioenschappen 2023

Zo aan het einde van de zomervakanties zijn wij weer druk bezig met de voorbereidingen voor de clubkampioenschappen van 2023. We hebben dit jaar weer twee mooie wedstrijdbieren, de Pale Ale en de Russian Imperial Stout. Wil je kans maken op de eervolle titel: clubkampioen, lever dan minimaal 2 bieren in, waarvan 1 wedstrijdbier. Beide bieren moeten wel in een andere wedstrijdklasse vallen.

Aanmelden

Heb je mooie bieren gemaakt en wil je die mee laten doen aan het clubkampioenschappen, dan kan je die vanaf 15 september aanmelden. Het aanmelden van je bieren gaat via de website. Log hiervoor in op de website en kies dan in het menu ‘Voor leden’ → ‘Kampioenschap’. Zorg wel dat je op tijd je bieren inschrijft, want na zondag 22 oktober is het niet meer mogelijk om je bieren in te schrijven. Inschrijven is mogelijk in de volgende klassen:

Wedstrijdbieren

  • Pale Ale (klasse A) en
  • Russian Imperial Stout (klasse D)

Verder

  • wedstrijdklasse A – C en lichte bieren van klasse V
  • wedstrijdklasse B – D en donkere bieren van klasse V

Inleveren (wedstrijd)bieren op de clubavond van 27 oktober

De Clubavond van vrijdag 27 oktober staat mede in het teken van het inleveren van de wedstrijdbieren voor de clubkampioenschappen. Lever van elk bier dat je hebt aangemeld 2 flesjes in plus het uitgeprinte inschrijfformulier (zie wedstrijdreglement).

Keuring van de wedstrijdbieren

De keuring vindt plaats op de clubavond van vrijdag 24 november.

Prijsuitreiking

Op de clubavond van 15 december.

Spelregels

Voor het reglement en de spelregels zie de website: na inloggen kies je menu ‘voor leden’, → documenten, → clubkampioenschapreglement. Hieronder nog even de informatie over de wedstrijdbieren: (bron BKG)

Pale Ale (GB)

Algemene kenmerken

Een Pale Ale (GB) is een bovengistend amberkleurig Engels bier met 4,5 – 5,6 % alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Goud tot amber. Helder (tweeschijn is toegestaan). Ongelijkmatige, vaak dunne schuimkraag door het lage koolzuurgehalte.

Geurassociaties

Matig sterk hoparoma, traditioneel van typische Engelse variëteiten, maar andere worden ook gebruikt. Daarnaast een medium tot medium-sterke moutgeur, vaak samen met karameltonen. Medium-laag tot medium-hoog fruitige esters. Soms zwavelig. Diacetyl is normaal niet aanwezig.

Basissmaak

De basissmaak is bitter tot zeer bitter, zoetig tot zoet, soms zoutig (door mineralen uit het brouwwater).

Smaak

Hoppig, fruitig, licht moutig. Vaak ook licht karamel. Het matig sterke hopkarakter (bloemig, kruidig, aards, harsig), is afkomstig van typisch Engelse variëteiten (maar Europese en Amerikaanse variëteiten worden ook gebruikt). De hopsmaak en -bitterheid mogen de moutige smaken niet domineren. Ook moutige smaken als noot en biscuit kunnen aanwezig zijn. De fruitigheid is licht tot medium, soms van peer of banaan. Soms zwavelig. Diacetyl is normaal niet aanwezig.

Body

De body is medium.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig, harsig. Het koolzuurgehalte is laag tot gemiddeld, voor op fles afgevulde Pale Ales ligt dit vaak hoger. Zwaardere versies kunnen een licht alcoholwarmend mondgevoel hebben.

Nasmaak

De nasmaak is droog (zeker bij water met een hoog sulfaatgehalte), bitter, moutig en complex. Een mooi samenspel tussen hop- en moutsmaken.

Opmerkingen

Een Pale Ale (GB) is iets voller en alcoholischer en soms ook bitterder dan een (Ordinary of Best) Bitter. Dit type wordt ook wel Strong Bitter genoemd.

Technische kenmerken

Begin SG:

1044 – 1049

SVG:

69 – 73%

Alcoholpercentage:

4,5 – 5,6 Vol%

Kleur:

15 – 30 EBC

Bitterheid:

30 – 45 EBU

Koolzuurgehalte:

3,5 – 4,7 g/l

Voorbeelden:

Young's Special, Shepherd Neame Spitfire

Nr. BJCP style (2015):

11C

Russian Imperial Stout

Algemene kenmerken

Een Russian Imperial Stout is een bovengistend, zeer zwaar, zeer donker biertype met een sterk gebrande complexe geur en smaak en een sterk alcoholwarmende smaak, met een alcoholpercentage van 7,5 – 11,0 Vol%.

Uiterlijke kenmerken

Zeer donker bruin tot vrijwel ondoorzichtig zwartbruin. Tweeschijn tot helder. Tot stabiel laagje inzakkende, mousse, bruinkleurige schuimkraag met zeer fijne belletjes op het grensvlak van vloeistof en schuim. Koolzuurgehalte is tamelijk hoog.

Geurassociaties

Sterke geur van gebrande zwarte mout. Fruitig, rozijnen-, vijgen- en krentengeuren kunnen voorkomen. Droppig, hoppig, soms iets zurige toetsen door de gebrande mout. Rijke en complexe aroma's door het gebruik van geroosterde granen, fruitige esters, hop en alcohol. Het gebrande moutkarakter geeft associaties met koffie, donkere chocolade en is matig tot sterk. Fruitige esters zijn medium tot matig sterk aanwezig. Hoparoma is zeer laag tot vrij sterk. Hogere alcoholen kunnen aanwezig zijn.

Basissmaak

De basissmaak is sterk bitter, zoetig tot zoet, soms iets zurig.

Smaak

De smaak is sterk geroosterd bitter, zoetig en gebrand. Bittere chocolade, karamel, cacao, koffie, hopbittere smaakindrukken zijn herkenbaar. Vol en complex en vaak heel intens, met variabele hoeveelheden van geroosterde mout/granen, moutig, fruitige esters, hopbitterheid en alcohol. Medium tot agressief hoge bitterheid. Medium tot vrij sterke hopsmaak. Matige tot agressief sterke gebrande moutsmaken van chocolade, cacao en/of sterke koffie. Alcoholgehalte duidelijk herkenbaar. Geen diacetyl. De balans en de intensiteit van smaken kunnen worden beïnvloed door veroudering van het bier.

Body

De body is medium tot vol, het is een degustatiebier. Alcoholwarmend.

Mondgevoel

Het mondgevoel is plakkerig en sterk alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is laag tot medium.

Nasmaak

De nasmaak is sterk moutig bitter gebrand, gebrande bitterheid tot droppig. Soms iets zurig. Alcoholwarmend.

Opmerkingen

De bittere smaak wordt door een relatief hoog restsuiker gehalte iets gemaskeerd.

Technische kenmerken

Begin SG:

1075 – 1100

SVG:

68 – 80%

Alcoholpercentage:

7,5 – 11,0 Vol%

Kleur:

100 – 300 EBC

Bitterheid:

50 – 90 EBU

Koolzuurgehalte:

3,2 – 4,5 g/l

Voorbeelden:

Harvey's Imperial Extra double stout; Emelisse: Imperial Russian stout; De Moersleutel: Motorolie; Stadsbrouwerij Eindhoven: 400 Volt Blue Vanilla

Nr. BJCP style (2015):

20C

 

Terug naar overzicht