Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, oktober 2025

tww oktober 2025
Door: Michael Woolthuis

Een fijne milk stout, dat is toch alweer even geleden. Dit geldt voor zowel het brouwen van als het drinken ervan. In de winkel vind je ze ook niet veel dus zelf brouwen is dan de enige oplossing. Hier dus een mooi receptje. Wel één met een fijne vanilletwist. Daar moet je van houden maar niet getreurd: weglaten kan altijd. Ook dan blijft het een lekker biertje. 

PS: tegenwoordig wordt van alles en nog wat door afnemende intelligentie aan elkaar getjetjiepietiet. Kan ik ook, dacht ik. Dus handig een vraag getypt voor een hopelijk grappig stukje met niet al te veel plagiaat. Ik kreeg het volgende uit de wolken retour:

Stel je voor: een milk stout met vanille. Dat is basically alsof een pint Guinness en een vanille-ijsje op een date zijn gegaan, het heel gezellig hadden en besloten samen een drankje op de wereld te zetten.

In het glas ziet het eruit als vloeibare middernacht, maar de geur verraadt al dat er iets zoets in de lucht hangt. Die romige moutigheid wordt gekust door zachte vanille, waardoor elke slok voelt als een warme knuffel van een teddybeer die toevallig in chocolade gedoopt is. En het mooie is: het is stevig genoeg om je smaakpapillen te laten weten dat je een serieus bier aan het drinken bent, maar zo zacht en zoet dat je stiekem denkt: Misschien neem ik er nog eentje… puur voor de wetenschap.
Kortom, deze milk stout met vanille is een perfect huwelijk van donker en licht, bitter en zoet, bier en dessert — zonder dat je hoeft te kiezen.

Best grappig toch? En dat voor nog geen pondje CO2.

Stout Crémeux à la Vanille

Recept gegevens

stijl: Milk Stout
batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.1%
begin-SG: 1055
eind-SG: 1020
EBC (kleur): 125
EBU (bitterheid): 21
Brouwhuisefficiëntie: 80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Palemout

 

1800 gr

 

Havervlokken

 

450 gr

 

Cara munich T3

140 EBC

175 gr

 

Geroosterde gerst

1000 EBC

125 gr

 

Special B

390 EBC

100 gr

 

Maischwater

 

10 liter

 

Spoelwater

 

5 liter

 

Fuggle (pellets)

2.2 α

80 gr

60 min

Lactose

 

600 gr

5 min

Vanillestokje

 

1 stuks

koudhop

Gist: SafAle S-04

 

11 gr

 

Bottelsuiker

 

5gr/ltr

 

Maischschema

67 °C

78 °C

60 min.

5 min.

Vergisting

  • Hoofdvergisting: 2 à 3 weken tussen 15 °C en 20 °C
  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5 °C en 15 °C
  • De vanillestokje toevoegen tijdens de lagering voor 2 à 4 weken. 1 week als je een vleugje vanille wilt en 2 of meer als je meer vanille wilt. Vanille-extract kan ook, vervang dan 1 stokje door 2-5 druppels.

 

 

 

 

Terug naar overzicht