Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, november 2022

tww november 2022
Door: Michael Woolthuis

Het kan nog net. Een biertje brouwen en klaar hebben voor de kerst- en eindejaarsviering. Onderstaand recept is daar erg goed bruikbaar voor. Zeker als je de alternatieve droge gist Lalbrew Windsor gebruikt. Deze kan namelijk de hoofdvergisting razend rap voltooien, meestal is na ongeveer 1 week alles wel zo'n beetje gebeurd. Je hebt dan (na nog wat lageren+bottelen enzo natuurlijk) een mooi, donker amber bier, wat een sterk bier doet vermoeden maar dat valt allemaal best mee.

Je kunt een ongeoefende drinker dan lekker wijs maken dat je lekker al aan de zoveelste donkere Quintippel zit met heel veel smaak en alcohol en bla-bla-bla-bla. Terwijl je juist een heerlijk koel, licht droog, smaakvol, makkelijk te drinken biertje in je handen hebt, dat alleen een donker kleurtje heeft.

Door het droge karakter van dit bier leent het zich niet zo goed voor extra kruiden of vitamines. Tevens wil je eigenlijk een lekkere dorstlesser voor na de zware kerstmaaltijd of tijdens de lange, lange, hele lange, helaas vuurwerkloze oudejaarsavond.
Groeten,
Michael

Sterke Jorksjur (Pale Ale, Klasse A)

Recept gegevens

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcoholpercentage:

6.1 %

begin-SG:

1053

eind-SG:

1010

EBC (kleur):

38.0

EBU (bitterheid):

31.0

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pale mout

1500 gr

 

5 EBC

 

Tarwevlokken

400 gr

 

 

 

Cara Munichmout

400 gr

 

90 EBC

 

Maischwater

9.4 ltr

 

 

Leverancier: Kraan

Spoelwater

7.4 ltr

 

 

Leverancier: Kraan

Fuggles

10 gr

60 min.

4.8 α

Bloemen  

East Kent Goldings

10 gr

60 min.

5.6 α

Bloemen  

East Kent Goldings

11 gr

1 min.

5.6 α

Bloemen  

Fuggles

2 gr

koudhop min.

4.8 α

Bloemen  

East Kent Goldings

2 gr

koudhop min.

5.6 α

Bloemen  

Wyeast 1469 West York Ale

1

 

 

Leverancier: Wyeast

Bottelsuiker

5 gr/ltr

 

 

 

Maischschema

70 °C

66 °C

78 °C

stort min.

60 min.

5 min.

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eind SG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

  • Hoofdvergisting: 1 à 2 weken tussen 15 en 25°C. Als je de Windsor gebruikt kan de hoofdvergisting al na 3 à 4 dagen klaar zijn).
  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5 en 15°C
  • De derde hopgift toevoegen op het eind van het koken en tijdens de whirlpool en hevelen laten zitten.
  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering gedurende 2 à 3 weken.
  • Alternatieve droge gist is de Lallemand LalBrew Windsor.
Terug naar overzicht