Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, mei 2021

tww mei 2021
Door: Michael Woolthuis

Als eerst kwam de naam van ‘Kan nog net voor de zomer Blond’ in mij op. Dit omdat als je meteen begint met brouwen, het nog net in de zomer klaar is om je dorst te lessen. Meteen was het biertype dus ook bepaald. De naam is niet blijven hangen omdat die naam een specifiek brouwjaargetijde suggereert terwijl een Blonde eigenlijk het hele jaar door lekker is.  Waarom dan de naam ‘bBbBbBlond’? Puur omdat ik met iets te dikke type vingers iets te lang bleef hangen rond de b op mijn toetsenbord en ik het verder wel best vond.

Het is wel een lekker receptje geworden. Niet te moeilijk of teveel of rare ingrediënten. En zeker als je hem wat droger weet te krijgen, onder de 1010 eind SG, een heerlijke dorstlesser voor zowel de zomer als het vroege najaar. Moet je wel nu gaan brouwen natuurlijk.

Ook voor de brouwende waaghals is dit een leuk basisrecept. Eigenlijk kan alles wel. Dus leef je uit en gooi je hele rari-kruiden-en-teiten-kabinet in de strijd, of zoals wij brouwveteranen zeggen, in de hete opwegnaarbiersoep.

Groeten,
Michael

PS: Recept voor mei

BbbBbBbBlond

Receptgegevens

Biertype:

Blonde

Recept hoeveelheid:

10 liter

alcohol percentage:

6,3 %

begin SG:

1054

eind SG:

1010

EBC (kleur):

16 EBC

EBU (bitterheid):

28 IBU

Kooktijd:

60 min.

Brouwzaal rendement:

75 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

kooktijd

Opmerking

Pils mout

3 EBC

1250 gr

 

 

Munchenermout

15 EBC

1000 gr

 

 

Galena hop

15,6 α

8 gr

60 min.

 

Hersbrucker hop

2,3 α

6 gr

5 min.

 

Hersbrucker hop

2,3 α

6 gr

5 min.

 

Iers mos

 

4 gr

 

 

Gist:

 

1

 

Lallemand abbaye

Maischschema

70 °C

64 °C

78 °C

stort

60 min.

5 min.

Opmerkingen

Een eind SG van 1010 is goed haalbaar maar lager is beter.

Terug naar overzicht