Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, januari 2020

tww januari 2020
Door: Michael Woolthuis

Al tijdens de afgelopen clubavond bedacht ik een nieuwe naam voor een bier: ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereet<..biertype…>.

Nu nog een fijn biertype en recept erbij verzinnen. Ik denk zelf dat een ultra strong Imperial stout achtig iets wel gaat passen bij de naam. Dan wordt het dus: ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereetmetstrongimperialstout. Maar wie weet, misschien wordt het wel een slappe -ik drink liever water- session vorm. Dan wordt het ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereetmetslappesessionstout.  Persoonlijk houd ik niet zo van die slappe bieren want als je een aantal uren met brouwen bezig bent geweest wil je toch wel iets fatsoenlijk drinkbaars naast de cola in de koelkast kunnen zetten. Maar goed ieder z’n meug en als je zo nodig na vele zware brouwuren een slappe wilt hebben. . . !
De naam, ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereet<..biertype…>,  is achteraf wel erg toe het puntje want ik dacht een mooi plekje op het toilet gevonden te hebben voor de gewonnen veer. Vlak naast het totaal versleten boekje van Max Tailleur en het reserve extra soft pleepapier. Helaas is de veer ergens tussen hier en daar een klein beetje in rook op gegaan en daar had ik een vervelend hoestje aan over gehouden.

Ik hoop overigens dat het geen wisseltrofee was want dan gaat hij deze keer dus ook van vorm en kleur wisselen voor ik hem teruggeef/nieuwe maak. Of misschien moet ik deze veer dan ook maar drie keer achter elkaar winnen (net als die andere prijs waar mijn naam driemaal op staat: de meest prestigieuze van de club prijzen zeg maar de moeder aller bier prijzen: De wisselkei) want dan mag je hem houden en hoef ik hem dus niet terug te geven en dus ook niet terug te vinden.
En Oh ja om het nog even in te wrijven, we beleven dit jaar weer eens een schrikkeljaar. Ik heb de prijs dus mooi een dag extra in bezit.

Op de foto zie je de befaamde kei, beetje links van mijn gauweveer. De kei en de er achterstaande prijzen waren overigens door Stafan H, gewonnen. Het glas met rode inhoud is gelukkig geen wijn maar één van de proefbieren van de proeverij met tapas, een zeer lekkere kriek.

Gouden Veer van Michael Woolthuis
Even nog een losse opmerking over de maand recepten:
De aangeven hoeveelheden spoelwater zijn de maximaal benodigde hoeveelheden, hier geldt dus altijd liever mee verlegen dan om verlegen.
Gebruikelijk is om je maisch uit te spoelen tot je je hoeveelheid wort op het aangegeven sg plus het kook verlies van je eigen brouwinstallatie hebt bereikt. Het in het recept gebruikte brouwzaal rendement staat op 75%, dat weet bijna iedereen wel te bereiken. Meestal is je rendement beter en houd je dus meer wort=bier=beter=minderdorst over.
Het restant van het spoelwater kan je gebruiken om de boel weer een beetje te kuisen

Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

Januari: BengaLPA
Februari: borisjohnsonfarewellbarleywine
Maart: Rossvoort
April: WM tripel

Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand.
Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via ideal. De levering door Brouwmaatje geschied dan op de aangegeven clubavond.

Groeten,
Michael

Ps, Recept voor februari:

Borisjohnsonfarewellbarleywine

datum: 3 januari 2020
van: Michael Woolthuis
klasse: D
stijl: Barley Wine

Beschrijving

Bier 8 uit de BREXIT reeks en tevens de laatste. Je weet maar nooit of bier uit Groot-Brittannië na de brexit nog wel te betalen is.
Dit maal een Barley wine.

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcoholpercentage: 9.6 %
begin-SG: 1084
eind-SG: 1015
EBC (kleur): 37.0
EBU (bitterheid): 48.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Palemout (7 EBC) 3400 gr   7 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 680 gr   4 EBC  
Cara Red (45 EBC) 1100 gr   45 EBC  
Kandijsuiker, donker 1000 gr      
Nugget hopbloem 14 gr 90 min. 13.2 α Bloemen  
Nugget hopbloem 21 gr 40 min. 13.2 α Bloemen  
Fuggles 28 gr 5 min. 4.9 α Bloemen  
Maischwater 11.2 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater 5.4 ltr     Leverancier: Kraan
Safale S-04 1     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker 5-8 gr/ltr      

Maischschema

71 °C 67 °C 78 °C
Stort min. 60 min. 2 min.

Opmerkingen van de brouwer

Als de vergisting stil valt kun je Safbrew F-2 toevoegen.
Terug naar overzicht