Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, april 2020

tww april 2020
Door: Michael Woolthuis

Recept van de maand

We koken alles tegenwoordig toch maar een minuutje langer. Je weet maar nooit met al die ronddwalende virussen en quarantainedoorbrekende bemoeials. Een besmetting is tegenwoordig zo opgelopen en een naar corona smakend bier lijkt mij niet zo'n fijn eindresultaat van alle noeste arbeid. Vooral dat in de fles ingroeiende citroentje lijkt mij een vééééél te hoog vitaminegehalte mee te brengen. En vitamines, dat weet elke gezonde rood-vleeseter, die overheersen gauw, je wordt er niet beter van en je krijgt er tevens achteraf van die schrale aambeien van. Gelukkig heb ik wc-papier genoeg.

Tevens zorgt 1 minuutje langer koken voor iets meer kookverlies, wat dus weer een iets dikkere wort oplevert wat weer een heel klein beetje hoger alcoholpercentage oplevert. Alleen maar goed voor de ontsmetting dus. Even een ontsmettings-‘side step’ gedachte: iedereen is de hele dag door zijn of haar handen aan het ontsmetten met allerhande leuk geurende alcoholsapjes en -gelletjes. Maar… is je huid niet heel lichtjes alcoholdoorlatend? Dan komt het dus allemaal in je bloed terecht. Mag je na zo’n dag handen ontsmetten dan nog wel in je auto rijden? En als je nu aangehouden wordt en moet blazen en het gaat fout, gelooft de politie dan dat je niets gedronken hebt en alleen maar de hele dag met je handen in een pot ontsmettingsspul hebt gezeten?

Deze maand is dus de WMtripel aan de beurt. Een fijn droog tripeltje. Zou ik verder niet veel aan doen, al kan dat natuurlijk wel. Het recept is vrij ‘basic’ dus je kan er wat leuke koudhop of iets soortgelijks aan toevoegen. Paradijszaad kan ook. Daar heb ik echt al heel lang niets meer mee gedaan, bedenk ik mij zojuist. Springt dus zomaar een idee voor een nieuw recept vanuit de hoge hoed in het zicht. Ga meteen op zoek naar een mooi recept met paradijszaad.

Ik ben begonnen aan een serie doenkulbieren. Vond ik bij de Doenkulwaitzen wel leuk klinken maar je kan er dus gewoon elk biertype achter zetten en er dan een mooi recept bij verzinnen. Volgens mij gaat het dus gewoon een hele reeks worden. Ik verzin zo even wat namen: Doenkulparadijs, Doenkulsaison, DoenkulBlond, Doenkulapa. Je kan eindeloos doorgaan. Nu nog de recepten verzinnen.

Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

April:

WM tripel

Mei:

thoestochwelopzoongauweveerinjereetimperialrussianstout

Juni:

Waitzen

Juli:

vakantie

Augustus:

DoenkulWaitzen

September:

Doenkulpielsie

Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via iDeal. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond.

Groeten,
Michael

PS: recept voor mei

'thoestochwelopzoongauweveerinjereetimperialrussianstout

Recept hoeveelheid:

10l

alcohol percentage:

9%

begin SG:

1081

eind SG:

1017

EBC (kleur):

178

EBU (bitterheid):

74

Kooktijd

90 minuten

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Palemout

 

2400 gr

 

Crystalmout

130 EBC

400 gr

 

Chocolademout

800 EBC

200 gr

 

Havervlokken

 

400 gr

 

Carafa type III

 

50 gr

 

Kandijsuiker bruin

 

200 gr

 

Chinook hop

13,9 α

12 gr

90 min.

Galena hop

15,6 α

12 gr

90 min.

Styrian Golding hop

3,8 α

6 gr

5 min.

Galena hop

15,6 α

6 gr

5 min.

Gist

Safale BE-134

Maischschema

71 °C

67 °C

78°C

stort

60min

5min

Opmerking

Dit bier leent zich uitstekend voor het toevoegen van houtsnippers, vanille, kaneel of cacao.

Terug naar overzicht