Terug naar overzicht

SafBrew ™ LD-20

tww september 2021
Door: Theo van Eijden

Fermentis heeft een nieuwe actieve droge gist en enzymmix gelanceerd.  Ontworpen voor het brouwen van koolhydraatarme, droge ondergistende bieren. De meeste bieren, ongeacht hun mogelijke bitterheid of zuurgraad, hebben over het algemeen een bepaald restsuikergehalte (complexe koolhydraten).

De nieuwste toevoeging aan de SafBrew-lijn, LD-20, combineert een sterke populaire ondergiststam met een nauwkeurig geselecteerd enzym om brouwers te helpen typische lagers te maken die minder koolhydraten en calorieën bevatten. Het uitgebalanceerde mengsel van actieve gedroogde gist en enzym in SafBrew LD-20 produceert drinkbare, zuivere en vrij neutrale pilsbieren, bij veel verschillende brouwomstandigheden en presteert opmerkelijk goed bij lage temperaturen (boven 12° C)
Omdat beide elementen in één product aanwezig zijn, hoeven brouwers niet twee keer te pitchen. In feite kunnen brouwers het direct in de wort doseren mede bepaald door hun apparatuur en voorkeuren.

Afhankelijk van het specifieke bier dat je wilt brouwen, stelt SafBrew LD-20 je  in staat om het suikergehalte in de wort met maximaal 20% te verlagen, wat betekent dat het uiteindelijke bier tot 20% minder suikers zal bevatten dan een bier dat is vergist met een standaard giststam. Dit levert dus een zeer droog bier op.

SafBrew™ LD-20 werkt doordat het via het enzym complexe suikers kan afbreken, waaronder polysachariden zoals maltotriose. Een standaard gist is hiertoe niet in staat en dus hield je altijd enige restsuikers in je bier over. De amyloglucosidase (AMG) in SafBrew™ LD-20 zet alle complexe suikers om, zodat tot 100% van het suikergehalte door de gist kan worden vergist. Deze 100% vergisting zorgt voor een droger bier en een sterker alcoholgehalte bij gebruik van hetzelfde wort. En natuurlijk, door alle suiker te vergisten, is het resultaat een aanzienlijke vermindering van koolhydraten.  

Afbeelding van een pakje SafBrew LD-20
Packshot SafBrew LD-20

 
Momenteel is deze gist alleen nog maar in grootverpakking beschikbaar maar de verwachting is dat deze ook voor de thuisbrouwer beschikbaar zal komen in de bekende 11 grams verpakkingen.
Ingrediënten: Gist (Saccharomyces pastorianus), Maltodextrine, Glucoamylase van Aspergillus niger (EC 3.2.1.3), Emulgator E491 (sorbitaanmonostearaat)

Bron:
https://fermentis.com/en/product/safbrew-ld-20/
https://www.youtube.com/watch?v=lCEgbRST_dk
 
 

Terug naar overzicht