Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Robuust Porter |
tww juni 2021 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
namens de Kwaliteitscommissie (KC) Gezien er vorig jaar al de nodige aandacht voor de Tripel is geweest, hebben wij ons nu op de Porter gefocust. Tijdens het samenstellen van dit recept was mijn doel om een goed basisrecept te verkrijgen voor een Porter, een Robuust Porter om precies te zijn. Dit type valt in de klasse D maar staat (stond?) niet op de lijst van mogelijk in te zenden bieren voor het ONK of het clubkampioenschap. Een Baltic Porter daarentegen wel. Toch heb ik mijn Robuust Porter in deze categorie ingezonden. Er zijn enige verschillen tussen deze 2 typen, maar ze lijken wel redelijk op elkaar. Een verschil is dat een Baltic Porter meestal gefermenteerd wordt met een ondergistend type gist en een Robuust Porter kan zowel met boven- als ondergistend type gist vervaardigd zijn. Daarnaast worden er in een Baltic Porter meestal Mout- en hopsoorten van het Europese vasteland gebruikt. Ook de keuze van het type gist bepaalt voor een redelijk groot deel het karakter van het bier. Verder is een Baltic Porter t.o.v. een Robuust Porter vaak iets zoeter en iets minder gebrand/geroosterd van smaak. Echter, de verschillen zijn niet lang niet zo groot als bijvoorbeeld tussen een Stout en een Porter. Dan hier het recept: PorterReceptspecificaties
|
Totaal water |
52,7 liter |
Maischdikte |
4,0 l/kg |
Maischwater |
40,8 liter |
Spoelwater |
11,9 liter |
Kooktijd |
75 min. |
Berekende kleur |
230 EBC (BrouwVisie) |
Berekende bitterheid |
45 EBU (Glenn Tinseth) |
Vergistbare ingrediënten voor 30 liter wort
Moutnaam |
% Stort |
Massa (kg) |
Kleur (EBC) |
Pale ale mout, Maris otter |
75,2 |
7,67 |
5 |
Brown, GoldSwaen |
10,2 |
1,04 |
220 |
Amber (TS) |
5,0 |
0,51 |
70 |
Carafa Special Type 2 (Weyermann) |
2,0 |
0,20 |
1150 |
Chocolate Tarwemout |
3,0 |
0,30 |
1050 |
Biscuitmout (TS) |
3,6 |
0,37 |
60 |
Cara-red |
1,0 |
0,10 |
50 |
Hop voor 30 liter wort
Hopnaam |
% Alfazuur |
Massa (gram) |
Kooktijd (min.) |
Aandeel IBU |
Sorachi Ace |
11,6 |
42 |
60 |
34 |
Fuggle (UK) |
4,0 |
25 |
10 |
3 |
East Kent Golding |
4,0 |
24 |
10 |
2 |
Fuggle (UK) |
4,0 |
35 |
Vlam uit |
0 |
East Kent Golding |
4,0 |
36 |
Vlam uit |
0 |
Gist
Gistsoort: |
Wyeast 1028 London Ale |
Gisdt toegevoegd als: |
Giststarter |
Volume starter |
Afhankelijk van hoeveelheid wort |
Beluchtingstijd |
1e 36 uur geen waterslot |
- Temperatuur giststarter volgens de specificaties van de producent.
- Ook een ondergistend type gist is goed te gebruiken voor dit biertype
Maischschema
Stap nr. |
Temperatuur (°C) |
Rusttijd (min.) |
Maischdikte |
1 |
67 |
60 |
4,0 l/kg |
2 |
72 |
15 |
4,0 l/kg |
3 |
78 |
5 |
4,0 l/kg |
Opmerkingen van de brouwer
- Voor dit bier heb ik het water niet aangepast. Door de donkere mouten zal de PH tijdens het maischen al goed zijn. Het spoelwater moet je eigenlijk wel aanzuren tot maximaal pH 6.
- Brouwzouten zijn toe te passen maar zijn zeker niet noodzakelijk voor een goed eindresultaat.
- Als na de nagisting het SG minimaal 1 week stabiel is kan je gaan bottelen. Let op!! Meerdere Engelse giststammen hebben de neiging om, zodra er iets zuurstof bij komt tijdens het bottelen, weer iets verder te uit te vergisten. Dit is lastig voor ons want hoeveel bottelsuiker gebruik je dan? Mij is het al een aantal keer overkomen dat ik zo een over-gecarboniseerd bier kreeg, helemaal voor Engelse begrippen. Goed beluchten bij aanvang van de vergisting kan helpen om tot een lager (eind) SG komen voor dat je gaat bottelen.
- Gebruik bij het bottelen een Engelse hoeveelheid bottelsuiker van ergens tussen de 3-4 gram per liter. Een over-gecarboniseerde Stout of Porter kan net een paar puntjes minder opleveren in een wedstrijd.
- Laat na het bottelen en hergisten op fles het bier nog zeker 4-6 weken rijpen op een koele en donkere plek. Dan komt het goed op dronk.
Succes met het brouwen!
Stefan Hendriks