Terug naar overzicht

Recept: Munich Helles

tww juni 2022
Door: Theo van Eijden

Munich Helles is een zuiver, moutgericht Duits pilsbier met een zacht, broodachtig moutkarakter. Het is een zacht, gemakkelijk te drinken bier dat vaak per liter wordt gedronken. Toen de gouden en zuivere Pilzenbieren in het midden van de negentiende eeuw furore maakten, vreesden de brouwers in München dat de Duitsers het Tsjechische bier zouden gaan drinken in plaats van hun eigen bier. Deze Helles stijl is in wezen het antwoord van Duitsland om aan de vraag te voldoen (‘Helles is Duits voor ‘helder’). Hoewel het bier iets moutiger is, heeft het dezelfde kruidige hopparameters als de Tsjechische pils, maar op een iets meer ingetogen niveau dat meer in evenwicht is met de mout.

Sinds de jaren 1970 is het meest voorkomende bier dat op het Oktoberfest in Duitsland wordt geserveerd, eigenlijk geen Oktoberfestbier, maar Münchener Helles. Het lagere alcoholgehalte, de minder moutige smaak en de lichtere kleur maken het bier toegankelijker.

Recept

Technisch fiche

Hoeveelheid:

10 liter

Begin SG:

1.050 (stijl range: 1.046 - 1.056)

Eind SG:

1.011 (stijl range: 1.008 - 1.012)

Kleur:

9 EBC (stijl range: 4 - 12)

Alcohol:

5.2% (stijl range: 4.6% - 6%)

Bitterheid:

19 IBU (stijl range: 15 - 25)

Ingredienten

ingrediënt

hoeveelheid

waarde

kooktijd

bijdrage

Pilsmout

1,8 kg

 5 EBC

 

(91%)

donkere Munich mout

0,15 kg

18 EBC

 

(7%) 

Melanoide mout

0.05 kg

60 EBC

 

(2%)

Hallertau

18 gr

4% α

60 min.

(18 IBU)

gist

1

·  Wyeast 2308 Munich lager
·  Whitelabs WLP838
·  Mangrove Jack M76 Bavarian lager

Maischwater

6 liter

Spoelwater

spoelen tot inhoud kookketel 12 liter is.

Werkwijze

  • Eenstapsmaisch: 65 °C 90 min.
  • Vervolgens verwarmen naar 76 °C voor uitmaischen
  • Spoelen met water van pH ~5.6-5.8
  • Koken gedurende 90 min.
  • Hop toevoegen en deze 60 min. mee laten koken
  • Na koken afkoelen naar 10 °C en overhevelen naar vergistvat
  • Gist toevoegen
  • Als het SG rond de 1020 is de temperatuur verhogen naar 20 °C en laat het enkele dagen op deze temperatuur staan. De vergisting is afgelopen als er geen schuim meer op het bier staat.
  • Het bier daarna afkoelen naar 5 °C en dan 3 weken laten lageren. Daarna bottelen met 6 gr/l bottelsuiker

 

Terug naar overzicht