Terug naar overzicht | |||||||
Reactie vanaf de website (18) |
tww mei 2022 | ||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||
Op de website van 't Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op.
Beste Cor, Zonde van je brouwdag als dit bier zou mislukken. Alles hangt af van hoe schoon je gewerkt hebt tijdens het koelen en hoe schoon je gistvat was. De vergisting is een wapenwedloop tussen de gistcellen en allerlei narigheid. Als je snel na het koelen veel en vitale gist toevoegt heb je grote kans dat de gistcellen deze wedstrijd gaan winnen. Jullie hebben de narigheid wel een heel grote voorsprong gegeven. Je schrijft ook dat je ziet dat er al een vergisting is op getreden. Ik ben erg benieuwd waar deze dan zijn oorsprong in heeft gevonden: wilde gist??? Voordat je actie gaat ondernemen zou ik eerst gaan proeven hoe de vlag er bij hangt. Je kan met een wijndief of proefpipet wat wort uit het vat halen en proeven of het nog de moeite waard is om verdere actie te ondernemen. Meet gelijk ook het Soortelijk Gewicht, dan heb je een idee waar je staat met de vergisting. Het is namelijk heel best mogelijk dat het nog niet bedorven is. Dit proef je gelijk, zeker als er een melkzuurinfectie in gekomen is. De kans hierop acht ik niet groot. Een wilde gist zou eerder het geval kunnen zijn, maar met een overdaad aan verse gist zou je dit nog kunnen onderdrukken. Voeg bij een positieve uitslag een zakje korrelgist toe; omwille van de snelheid zou je kunnen overwegen om er twee te kiezen. Laat het bier vervolgens goed uitgisten, neem daar ruim de tijd voor. Je weet namelijk niet zeker wat er allemaal aanwezig is in je bier. Na enkele weken kan je nog een beetje bier met de wijndief uitnemen om te proeven. Groet, |
|||||||
Terug naar overzicht |