Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (13)

tww december 2021
Door: Theo van Eijden

Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

zaterdag 13 november 2021

Voornaam

Paul

Vraag / opmerking

Ik heb 4-11 20 liter Belgisch dubbel gebrouwen zonder al te veel in de maischpan geroerd te hebben. In een Klarstein gistingsvat gedaan en op kamertemperatuur gezet, De 5-11 stond het al behoorlijk te gisten, dat was aan het waterslot goed te zien. S.G. was 1050. Het vat niet meer aangeraakt en nu, 13-11 is het S.G.1012. Ik wil uit het gistingsvat gaan bottelen, heeft iemand hier ervaring mee? Ik hoor het graag. Een mooi brouwweekend gewenst

Paul,

Je bier is nu een week oud, geef het nu even de tijd om te rijpen. De hoofdvergisting is net voorbij maar dat wil niet zeggen dat je het gelijk moet gaan bottelen. Tijdens de vergisting worden door de gist allerlei stoffen geproduceerd die dezelfde gist tijdens de rijping weer opruimt. Als je in staat bent je gistvat koud te zetten zou dat heel mooi zijn. Twee weken op 5 °C is het beste, maar wat langer is niet erg. Pas daarna gaan botten. Je kan rechtstreeks van uit je vat bottelen. Voeg 12 uur voordat je gaat bottelen je suiker opgelost toe aan je gistvat, Je hoeft niet te mengen. De gistactiviteit zal voor de menging zorgen. Daarna bottelen van uit je gistvat.

Met vriendelijke groeten,
Theo van Eijden

Terug naar overzicht