Terug naar overzicht

Penury nieuws: uit de oude doos

tww februari 2024

Logo 't Wort Wat
In het verleden, vermoedelijk begin deze eeuw, hebben de 2 originele Penari's eens wat brouwspullen overgenomen van een oom van een collega. De beste man ging verhuizen en niemand wilde zijn brouwspulletjes overnemen. Behulpzaam als de Penari's nu eenmaal zijn, hebben we de spullenboel van de beste man overgenomen en  opgehaald. Naast een hooikist, een kookketel en een schrootmolen zaten er ook een hele stapel boekjes bij van 't Wort Wat!  Destijds hadden we nog geen behoefte om lid te zijn van een brouwclub, dus zijn de boekjes opgeborgen in de kelder, wachtend op de dag dat iemand ze zou willen lezen.

Even een FF naar anno nu. Dit jaar is ons jubileumjaar en staan we stil bij de oprichting van onze club. Tijdens een bestuursvergadering hoorde ik dat niet alle clubblaadjes in het archief staan en inderdaad de PDF clubblaadjes beginnen bij 12-1997.

Hoe leuk zou het zijn als in de kelder nog oudere clubblaadjes te vinden zijn… Gewapend met een fakkel ben ik afgedaald in de kelder en na het verwijderen van meters spinrag  de kast geopend waarvan ik vermoedde dat er de Clubblaadjes lagen… En ja hoor daar lagen ze nog steeds!  Mijn hartslag stijgt terwijl ik de stapel blaadjes doorloop: 1993, die blaadjes waren geel en er zitten best wel wat gele blaadjes tussen.

En dan, ja hoor,  Nummer 1,  1e jaargang,  november 1994. Er zit ook nog een prijslijst in gedateerd 4 november 1994.  Uit de prijslijst kun je een beetje opmaken hoe en wat er in die tijd gebrouwen werd en wat er zoal verkrijg baar was.

Eerste logo 't Wort Wat Prijslijst

In dit eerste nummer staat ook een recept voor witbier, welke ik hieronder voor jullie heb overgenomen. Dit recept doet me sterk denken aan de tijd dat we zelf begonnen met brouwen, en waar ik wel eens met weemoed aan terugdenk als we de zoveelste Imperial milkshake stout proberen te brouwen, sommige dingen waren vroeger misschien echt wel beter!

Brouw ze en blijf gezond!
Penari

Terug naar overzicht