Terug naar overzicht

Penari nieuws

tww oktober 2022
Door: Nico de Boer

De vakanties zijn weer voorbij, de herfst staat voor de deur, tijd om het brouwen weer op te pakken. Voor de zomer-stop hebben we een Sjoef (La Chouffe kloon), een Dortmunder en een APA gebrouwen De APA is van het ‘verbeter je bier’ project.

Recept uit het clubblad, ingrediënten van Brouwmaatje, gebrouwen in onze kleine 20 liter installatie die we meenemen naar de brouwdagen. (Electrische maischpan en een kookpan op gas).

De APA op zich is goed gelukt en smaakt niet verkeerd maar ja, het project heet: ‘verbeter je bier’, dus maar eens kritisch ons brouwsel beoordeeld. Ons brouwsel heeft een goudgele kleur, een medium body, een droge afdronk dus ‘so far- so good’ zou je denken. Wat er aan ontbreekt als je denkt aan een ‘klassieke’ APA, zoals die van Siera Nevada, is een frisse hopsmaak. Volgens onze interpretatie van het gevolgde recept had die smaak moeten komen uit de hopstand van 20 minuten op 85 °C na einde kook. De gebruikte hop voor de hopstand is de Amarillo. Volgens onze analyse is dat waar we onze APA kunnen verbeteren.

We gaan ons dus focussen op de hopstand, maar eerst nog eens even kritisch kijken wat we vorige keer (goed of fout) gedaan hebben. Tijdens het eerste brouwsel hebben we het wort laten afkoelen met toevoeging van de hop voor de hopstand; koelen door middel van roeren en bij het bereiken van de 85 °C hebben we de hopzak verwijderd en het brouwsel laten vergisten. Dat lijkt niet correct te zijn dus gaan we hier iets veranderen. De hop mocht er n.l. pas bij nadat de wort tot 85°C afgekoeld was... pff lezen blijft moeilijk, maar zou dat zoveel verschil uitmaken? Wij gokken ook op de hop: is de gebruikte Amarillo wel de hop die het beoogde effect geeft?

De Penari’s hadden de 2 pakketten al in april aangeschaft, dus de Amarillo zit er al bij maar geen paniek, gelukkig hebben we genoeg verschillende hoppen in de vriezer liggen. Voorwaarde is wel dat het een Amerikaanse hop is. Onze keuze is gevallen op een Lemmon-drop hop welke we eerder al in een Dortmunder verwerkt hebben (en ja, dat is een Duits bier en daar hoort geen Amerikaanse hop in maar het smaakt wel lekker!). Daarnaast hebben we de Simcoe als bitterhop vervangen door de Amarillo, maar dat was omdat het zakje Simcoe hop kwijt bleek te zijn. Verder is het bier gebrouwen volgens recept.

Voor het koelen hebben we een voor ons alternatieve methode gebruikt, dit keer hebben we kookpan in zijn geheel in een speciekuip met koud stromend (bron) water gekoeld, dat ging overigens verrassend snel!

Voor wie het interessant vindt en niet brouwt met zo’n alles in 1 electrische brouwpan (want die zal maar 1x goed koelen met dit systeem) hebben we een aparte uitleg voor het maken van deze Low-tech koeler geschreven.

Affijn, deze keer dus wel gewacht tot de 85 °C bereikt was en toen 20 minuten lang de hop erbij. De APA staat nu te vergisten en hopelijk kunnen we deze nog net op tijd voor de clubkampioenschappen bottelen. We gaan er natuurlijk van uit dat we een winnaar gebrouwen hebben. We houden jullie op de hoogte over hoe onze verbetering heeft uitgepakt.

Brouw ze en blijf gezond.
Penari

Terug naar overzicht