Terug naar overzicht

Nog een clubbier erbij? (deel 2)

tww februari 2024
Door: Pieter Hermans

De Zonnebock 2024 gaat er definitief komen en wordt het Jubileumbier tijdens het 30-jarig bestaan van onze vereniging. De commissie is voorafgaand aan de clubavond van 26 januari bij elkaar geweest en heeft op basis van prijsstelling en reputatie z'n voorkeur voor een brouwerij uitgesproken. De voorbereidende vergelijkingen, berekeningen en conclusie zijn aan het bestuur voorgelegd om een go/no go te krijgen. Door enige ‘ruis op de lijn’ en een klein verschil van inzicht dreigde er vervolgens een flinke kink in de kabel te komen. Er volgde even een kortstondig en intensief overleg waarna de eindconclusie eenduidig was: het tweede clubbier moet er komen.

Uiteindelijk heeft er nog hier en daar spoedoverleg plaatsgevonden. Inmiddels is de opdracht om 500 liter te brouwen verstrekt aan de brouwcombinatie Happy Demons in Hoofddorp en SpierBier in Mijdrecht. Het brouwen gaat gebeuren in de tweede week van april. Diverse commissieleden staan al te popelen om de handen uit de mouwen te steken om er een waardig jubileumbier van te maken. De bedoeling is om straks de verkoop op te starten via de gebruikelijke bestelprocedure op onze website.

Om dit tot een goed einde te brengen hebben we wel jullie hulp nodig, zeker na alle positieve reacties in de enquête van afgelopen najaar. Als vereniging lopen we altijd een financieel risico met een flinke plens gerstenat. De brouwer moet betaald worden en het is maar de vraag of je alles kwijtraakt aan de leden. Op dit moment ligt er bijvoorbeeld nog ongeveer 10% van de Polderbok 2023. Uiteindelijk zal dat best verkocht worden, maar je moet er wel extra moeite voor doen. We zouden dan ook graag zien dat de 500 liter Zonnebock snel door jullie geabsorbeerd wordt om er lekker van te genieten. De verkoopprijs zal nagenoeg gelijk zijn aan de kostprijs, we hoeven er namelijk niets aan te verdienen, willen alleen wel quitte spelen. Daarom het verzoek aan jullie allemaal: omarm ruimhartig de Zonnebock 2024 en laat jullie deze goed smaken.

Als amateurbrouwers hebben jullie natuurlijk ook een geweldig dankbare, dorstige familie en dito vriendenkring; al dat bier dat je zelf brouwt drink je natuurlijk niet alleen zelf op. Misschien dat jullie deze ‘trouwe, dorstige en dankbare klanten’ ook kunnen enthousiasmeren voor onze Zonnebock. Maar als jullie nog ander mogelijkheden zien horen we dat ook natuurlijk graag.

Er is alleen één restrictie: als vereniging kunnen we geen BTW heffen we en mogen dus geen commerciële verkoper zijn. Alle andere creatieve oplossingen zijn uiteraard welkom en horen we heel graag.

Echter, er moet nog wel wat gebeuren. Er is nog geen Zonnebock … Vlak na het verschijnen van dit clubblad komen we weer bij elkaar, voorafgaand aan de clubavond van 23 februari. We gaan dan de proefbrouwsels beoordelen en er een uitkiezen om op te schalen naar de Zonnebock 2024. Jullie kunnen op de website de samenstelling van de commissie zien: https://www.twortwat.nl/i-d33ReH9blsz5/commissies. Heb je tips, op- of aanmerkingen, laat het dan weten aan clubbier@twortwat.nl. Wordt vervolgd, want er is nog genoeg te doen.

Terug naar overzicht