Terug naar overzicht | |
Mouterij The Swaen |
tww oktober 2017 |
![]() |
|
De mouterij is uit 1906, toen nog onder de Nederlandse naam ‘De Zwaan’. Het was destijds een mouterij en brouwerij. In 1923 ging het geheel over in andere handen en dan vindt de eerste van een reeks modernisaties plaats. Omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog de koperen brouwketels werden meegenomen, is men na de oorlog verder gegaan met alleen de mouterij. In de jaren 80 groeit de mouterij zowel in kwaliteit als in capaciteit. Alle brouwerijen in Nederland nemen dan mout af, en het wordt geëxporteerd naar Engeland, België en zelfs Japan. Ze behoren dan tot de top van de Nederlandse mouterijen! In 1988 verkoopt de eigenaar de mouterij aan een Engelse organisatie, maar in 1998 gaat het mis: de mouterij gaat dan failliet. Als in 2008 SABMiller Grolsch overneemt, blijkt men geen belangstelling te hebben voor de mouterij. Daarom wordt de mouterij in 2013 zelfstandig, eigendom van de familie De Groen en Jos Haeck. Familie De Groen is de oorspronkelijke eigenaar van Grolsch. Vanaf 2014 produceert de men in Kloosterzande weer mouten, onder de naam ‘The Swaen’. Daarbij maken ze een belangrijke overstap: in plaats van pilsmout gaat de The Swaen zich richten op speciaalmouten. Ze zien dat daar een groeimarkt is vanwege de belangstelling voor speciaalbier; bovendien zijn ze te klein om te concurreren met de grote pilsmouterijen in België en Duitsland. In 2015 voorziet men de mouterij van de allermodernste technologie voor het maken van speciaalmouten. Hierdoor kan de mouterij het volledige gamma aan speciaalmouten maken. Dat deze aanpak succesvol was blijkt: The Swaen is nu al een wereldspeler op het gebied van speciaalmout. In 2016 zijn Edwin de Redelijkheid, Erik Bakker en ik op bezoek geweest bij The Swaen (zie foto). Ontvangst was in de villa die nog steeds naast de mouterij ligt: het Moutersnest. Deze villa wordt nu gebruikt als ontvangstruimte, maar was oorspronkelijk het woonhuis van Jos Buysrogge en Alois Adriaanse die de brouwerij en mouterij in 1906 oprichtten. Naast het gebruikelijke moutassortiment maakt The Swaen een unieke mout die alleen zij produceren: BlackSwaen Honey Biscuit mout. Volgens hun beschrijving geeft de mout een goed gebalanceerd- smaak en aromaprofiel van droge biscuit, gecombineerd met zoete, moutige honing en een chocoladetoets. Tip 1: Als je een open dag bezoekt en daarbij 25 kg of meer aan mout bestelt, word je lid van de Mash Paddle Club en krijg je een heel mooie roestvrijstalen roerstok! Tip 2: De mouterij heeft een mooi filmpje over het moutproces uitgebracht. Zie: https://player.vimeo.com/video/110469020 |
|
Terug naar overzicht |