Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond januari 2024

tww februari 2024
Door: John Gouwerok

HET BELOOFDE EEN MOOIE AVOND TE WORDEN. MAANDBIER OP TAP, EEN GOEDE SPREKER EN BIJZONDER BIER.

Theo van Eijden beet, net als vorig jaar, het spits af met zijn maandbier. De spreker is van Nevel brouwerij  met zure bieren en wilde gisten. Daar ben ik een liefhebber van, je kent ze wel uit het land van Urbanus, het Pajottenland, de geuze krieken en lambieken. Ook daar met wilde gisten.

Maar dit is een Nederlands product dat met veel liefde en passie gebrouwen wordt. Ze langdurig in houten vaten laten rijpen tot wel 21 maanden met ingrediƫnten zoals rabarber, kastanje, bessenblad en fruit zoals stoofperen en specerijen en er zat een goed en mooi verhaal achter. Er kwamen dan ook veel vragen uit de zaal en soms discussie over hoe en wat. Al met al een geslaagde presentatie.

Bieren die we geproefd hebben, waren Tan herfstbier//Meander, in 2021 verkozen tot beste bier van het jaar; Stoof winterbier en Jubel, een spontaan bier uit 2023, gerijpt op sherry vaten, dus voor elk wat wils.

En dan het maandbier. Theo was ruim op tijd met 2 kleine 10-liter fustjes maandbier. Ik kon ze gelijk aansluiten. Door de reduceerkraan liep het wat langzaam, waardoor er toch weer een rij ontstond en het eerste fustje om 8 uur alweer leeg was en we aan het tweede fustje konden beginnen. De geur van hop kwam ons al gelijk tegemoet en de smaak werd gewaardeerd, met voldoende punten zelfs. 1x10 en een keer 9 maar ook 6, 7 en  8: voldoende om tot een goed resultaat te komen. Mededelingen als heerlijk, net geen neipa en hop bom die in reuk maar niet in smaak kwam.

Met het tellen kwam ik tot de volgende uitslag voor het eerste bier van 2024 van 7.37, een prima resultaat.

Dit was het weer tot een volgend keer.
Het uitbatersteam John en Serra

Terug naar overzicht