Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond januari 2019

tww februari 2019
Door: John Gouwerok

De eerste avond van het jaar was een bijzondere, een proefavond van het gistexperiment 2018 en maandbier op tap. Na het brouwen van het bier van dit experiment kregen we allen een portie gist mee (droog of vloeibaar) en kon het experiment beginnen. Speciaal hiervoor was er een WhatsAppgroep aangemaakt voor ongeveer 50 personen. Nou, dan weet je het wel!!

Iedereen hield elkaar constant op de hoogte over het wel of niet starten van de vergisting, de temperatuur en alles wat er nog meer komt kijken bij vergisting. Ik had een vogelgeluidje bij mijn berichtjes. Dom natuurlijk, want het leek wel of ik permanent in een volière zat.

Alles ging, voor zover ik het kon overzien, voorspoedig en tijdens de brouwdag konden de flesjes, een kleine 2500, worden ingeleverd om over de 50 deelnemers te worden uitgewisseld en wat extra flesjes voor de gezamenlijke proeverij. Er was goed over nagedacht en het liep dan ook als een zonnetje.

De uitslag van deze proeverij en het verslag van de resultaten kunnen we in april tegemoetzien. Ik ben heel benieuwd. Proeftuincommissie, jullie hebben een topprestatie geleverd: hulde!

En dan de rest van de avond. Wilma was verhinderd en werd prima vervangen door de vrouw van Theo van Eijden, dank voor de hulp en inzet. Omdat Theo de brouwer was van het maandbier kon zij gelijk aan de tap om zijn maandbier te tappen uit een klein 10 liter vaatje. Dat was dus snel bekeken en het ging haar goed af.

Het maandbier was een lekker hoppige blonde. Dat valt bij bierbrouwers meestal goed in de smaak. Het aantal punten dan: 27 ingeleverde wedstrijdformulieren met een totaal van 193.76 punten. Met een 7.17 een prima begin van 2019. Theo wil mogelijk nog 6 maandbieren dit jaar inleveren om die KEI binnen te slepen, waarvoor dank, maar ik denk zomaar dat er ook leden zijn die dit willen verhinderen en zelf er met die kei vandoor willen gaan. De eerste heeft zich al gemeld voor februari en er zijn nog zeven maanden over. Ik zie uit naar een mooie strijd met een aantal wisselende, prachtige bieren in ons jubileum jaar.

Dit was het weer en tot de volgende keer.
Jullie uitbater, John

P.S.: Sera, dank voor de hulp!

Terug naar overzicht