Terug naar overzicht

Juiste bierclassificatie

tww januari 2024
Door: Theo van Eijden

de sleutel tot succes tijdens Clubkampioenschappen

Tijdens de keuringen van onze jaarlijkse clubkampioenschappen van 't Wort Wat!, speelt de juiste classificatie van bierstijlen een cruciale rol. Het Bier Keurmeester Gilde (BKG) heeft van een uitgebreide reeks biertypen beschrijvingen opgesteld die als de gouden standaard gelden tijdens onze beoordelingen.

Het is fascinerend om te zien hoe een bier dat met zorg en toewijding gebrouwen is, soms onder de verkeerde bierstijl wordt ingediend. Hoe smakelijk en kwalitatief hoogwaardig het ook is, als het niet overeenkomt met die specifieke bierstijl, zal het nooit de hoogste punten behalen. Het is te vergelijken met een hardloper die deelneemt aan de 100 meter horden, hoe snel en getalenteerd ook, de hordenrace zal nooit gewonnen worden.

Het belang van een juiste classificatie is niet te onderschatten. Gelukkig is de biertypenbeschrijving van het BKG vrij beschikbaar op hun website. Door deze beschrijvingen te downloaden, dubbelzijdig af te drukken op A5-formaat en in te (laten) binden in een ringband (bijvoorbeeld bij een copyshop), creƫer je een waardevol naslagwerk. Dit naslagwerk is van handig voor elke bierbrouwer die streeft naar perfectie en erkenning tijdens de clubkampioenschappen. De lijst beschrijvingen is te vinden op de website van het gilde: https://www.bierkeurmeestersgilde.nl/downloads.

Terug naar overzicht