Terug naar overzicht

In memoriam: Jean-Pierre Bylard

tww juni 2022
Door: Mari van Lieshout

Kortgeleden bereikte ons het bericht dat Jean-Pierre Bijlard op 82-jarige leeftijd is overleden. Een enkeling zal de naam Jean-Pierre Bijlard wellicht weinig zeggen. Maar anders is dat voor de trouwe bezoekers van de clubavonden en de vaste lezers van het clubblad. Tot op het moment, ongeveer een jaar geleden, dat bij Jean-Pierre de diagnose lymfeklierkanker werd vastgesteld, bezocht hij met een bijna ijzeren discipline de clubavonden. Aan zijn aanwezigheid kon niet gemakkelijk worden voorbij gegaan. Letterlijk niet vanwege zijn rijzige gestalte maar ook door zijn opvallende presentatie: zomer en winter werkte hij zich tussen de overige aanwezigen, zijn Spaanse baret nog op het hoofd, naar voren om vanwege zijn slechthorendheid een plaats vooraan in de zaal te bemachtigen. Want van elke presentatie wilde hij het fijne weten, zonder schroom interrumpeerde hij met luide en enigszins geaffecteerde stem de spreker wanneer hem iets niet duidelijk was of wanneer hij het niet met de spreker eens was. Eén glas bier permitteerde hij zich wanneer hij nog achter het stuur moest kruipen, nooit het hele flesje.

Jean-Pierre was een thuisbrouwer met hartstocht. Niet verwonderlijk, want welke hobby hij in zijn leven ook heeft opgepakt – hij was naast zijn werk onder meer imker, meubelmaker, wijnmaker en een gedreven hobbytuinder – bij Jean-Pierre gebeurde alles met passie.

In het clubblad waren met grote regelmaat bijdragen van zijn hand te lezen. Soms waren ze geschreven met een lichte ironie, veel vaker hadden de artikelen een serieuze insteek. Het kon over van alles gaan. Hij deelde zijn ervaringen graag en toonde een buitengewone belangstelling voor de werkwijze van andere clubleden.  Alleen al daardoor verliest 't Wort Wat! een verdienstelijk lid, maar niet minder een sympathieke en enthousiaste brouwer.                

                                                                                       

Foto van de overleden Jaen-Pierre Bijlard tijdens een bezoek aan de Hertog Jan Brouwerij

Terug naar overzicht