Terug naar overzicht

Glutenvrij bier

tww juni 2022
Door: Theo van Eijden

Voor deze special van het clubblad over mout dacht ik er eens aan om ‘vreemd’ te gaan. Over mouten is al zoveel geschreven. Een aspect van gerstemout dat niet veel aan bod komt, is dat het gluten bevat. Het brouwen van een glutenvrij bier staat niet boven aan mijn verlanglijst maar gezien het onderwerp van dit blad moet het er toch een keer van komen.

Het woord gluten is afkomstig van uit het Latijn en betekent lijm. Dit is een groep van eiwitten die voorkomen in het endosperm van sommige granen. Gluten is onder meer aanwezig in tarwesoorten als gewone tarwe, durum en spelt, evenals in rogge en gerst. Het eiwit van gewone tarwe bestaat voor ongeveer 58-65% uit gluten, bij durum ligt dat tussen de 56 en 64%. Gluten wordt door de plant opgeslagen in de graankorrel als reservevoedsel voor de kiem. Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Glutenines zijn polymeren van grote en kleine proteïne-eenheden. Gliadines zijn monomere proteïnes, die uitsluitend in tarwesoorten (het geslacht tarwe) voorkomen. Gliadines horen tot de groep prolamines. Gliadine en verwante prolamines kunnen ontstekingsreacties en afweermechanismen veroorzaken en worden niet verdragen door mensen met coeliakie.

Er zijn twee manieren om een glutenvrij bier te maken. De eerste is het brouwen van een ‘normaal’ bier en daar door middel van een middel de gluten uithalen. De tweede oplossing is het gebruik van granenachtige producten die geen gluten bevatten.

Verwijderen

Clarity Ferm is een enzym dat is ontwikkeld door White Labs Yeast en dat het glutengehalte van bieren op basis van glutineuze fermenten verlaagt. Het enzym is zo krachtig dat het gluten in bier op basis van gerst kan terugdringen tot minder dan 20 ppm, wat de nationale norm is om als glutenvrij te worden bestempeld. Het werkingsprincipe is dat de gluten door dit product neerslaan. Gezien de werkwijze moeten we mijns inziens hier spreken van glutenarm en niet glutenvrij omdat er altijd nog gluten aanwezig blijven. De term glutenvrij zou gereserveerd moeten zijn voor producten die gemaakt worden met grondstoffen die 100% vrij van gluten zijn.

Granen zonder gluten

De tweede optie, het brouwen zonder glutenhoudende granen. De volgende granen bevatten geen gluten. Dat zijn dus de granen die in bier kunnen worden gebruikt.

  • Haver
  • Rijst
  • Mais
  • Boekweit
  • Gierst
  • Sorghum
  • Fonio
  • Amaranth
  • Teff
  • Quinoa

Een aantal van deze granen zijn onbekend dus zal ik deze iets toelichten.

  • Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie die geteeld wordt voor zijn zaden, waar boekweitmeel van gemaakt wordt. Polen en in mindere mate Frankrijk zijn nog belangrijke Europese productielanden van boekweit als voedselgewas. Het eetbare zaad zit aan dunne steeltjes die in rijpe toestand makkelijk loslaten. Het heeft een meel- en eiwitrijke inhoud. In Nederland waren vroeger twee rassen bekend: op de veengronden de Staphorster bruinzwarte en op de zandgronden de Brabantse grijze boekweit. Eén kilo zaad bevat ± 45.000 zaden. Bij het bewaren moet het zaad droog zijn want het schimmelt gemakkelijk. De naam is een samentrekking van boek (oude vorm van het woord beuk) en weit (oude naam voor tarwe). De vorm van het boekweitzaad komt sterk overeen met die van beukennootjes, al zijn ze beduidend kleiner, ongeveer 6 mm lang. Het zaad kan tot meel worden gemalen, hoewel boekweit beslist geen graan is. Boekweit is een ‘pseudograan’. Van oudsher wordt boekweit in ons land toegepast in bieren.
  • Gierst is een veelgebruikt bestanddeel van vogelzaad, maar dat wil niet zeggen dat het alleen voor de vogels is. Sommige van de populairste glutenvrije bieren zijn gemaakt van gierst. Net als sorghum is het tamelijk flauw, maar het is iets zoeter. Gierst wordt vaak gebruikt als vervanger voor tarwe
  • Van sorghum is bekend dat er in Afrika een soort bier gemaakt wordt. Sorghum is een oude graansoort en is familie van gierst. De smaak van sorghum is wat meer toegankelijk dan die van gierst. Sorghum bevat van nature geen gluten en veel eiwitten. De smaak van sorghum lijkt erg op de smaak van gewone tarwe.
  • Fonio, is het oudste authentieke Afrikaanse graan. Het groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. De groei van het graan is niet alleen praktisch om te consumeren, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Vrouwencoöperaties schonen en verwerken de fonio, ze koken en drogen het en verkopen het op de markt of het overschot voor export. Door de hoge voedingswaarden met essentiële aminozuren, mineralen en vitamines is het een volwaardig basisvoedsel. De andere granen en zaden hebben weinig raakvlakken met bier. Ze bevatten vaak wel veel zetmeel, maar zijn moeilijk of niet te vermouten. Om deze zetmeel tijdens de maisch te kunnen omzetten is het toevoegen van het enzym alfa-amylase zeer sterk aan te bevelen.
  • Amaranth lijkt op graan, maar dat is het niet. Amaranth is een plant met rode pluimen. Het zaad van deze plant is van nature glutenvrij, heeft een smeuige structuur en een zachte nootachtige smaak. Daarom geldt amaranth in de keuken als een uitstekend alternatief voor graanproducten. Gekookte Amaranth is net als rijst te gebruiken. Volg deze link voor een recept om deze te vermouten en mee te gaan brouwen: https://www.ehow.com/how_7586438_brew-beer-amaranth.html
  • Teff of Abessijns liefdegras is een gewas uit het geslacht van de liefdegrassen die deel uitmaken van de grassenfamilie. Het duizendkorrelgewicht is 0,3-0,4 g; van teff wegen 150 korrels even veel als een tarwekorrel. In Nederland is het gewas in 2001 voor het eerst commercieel verbouwd en in 2004 werd in Nederland reeds 620 hectare teff geteeld. In 2005 werd nog maar 240 hectare teff geteeld. Na dit jaar werd de teelt in Nederland stopgezet vanwege achterblijvende productie
  • Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten. De zaadjes zijn wit, rood of zwart van kleur. De plant kan tussen 60 centimeter en 2 meter hoog worden en wordt maar één jaar oud. De zaden lijken op graankorrels. Ze worden ook als graan in de keuken gebruikt. Quinoa komt uit Zuid-Amerika. Door kruising zijn rassen ontstaan die in Europa en Noord-Amerika kunnen groeien. In Europa wordt quinoa in de eerste helft van april gezaaid en vanaf half september geoogst.

Maischen en enzymen

Het is geen geheim: gerst en tarwe willen we eigenlijk altijd toepassen omdat deze met hun hoge enzymengehalte goed in staat zijn het zetmeel om te zetten naar suikers. Mout van tweerijige gerst heeft een enzymscore van 120, terwijl mout van gierst een score van 30 heeft; daarom worden deze glutenvrije granen altijd gezien als hulpstoffen in plaats van basisgranen. Het grote probleem is dus dat zonder deze basismouten je vrijwel niet in staat bent om de juiste suikerextractie uit de granen halen. Als je brouwt met glutenvrije mout, moet je alfa- en bèta-amylasen toevoegen om de juiste hoeveelheid vergistbare suikers aan je wort te onttrekken. Dit enzym (alfa amylase) is bij de meeste winkels voor brouwbenodigdheden te koop.

Technieken als meerstapsmaischen zijn noodzakelijk, omdat ongemoute granen of specifieke granen als quinoa en boekweit een hoog gehalte beta-glucaan hebben, dat je filterbed behoorlijk kan verstoppen. Een beta-glucanrust tussen 49-57 °C is noodzakelijk.

Glutenvrij bier

Dit bier heeft als hoofdbestanddeel haver. Havermout smaakt best goed als korrel en boekweit is wat kruidig en nootachtig. De boekweit vooraf een dag weken in water en dan in 2 delen roosteren in de oven tot een lichte en bruine versie. Hiermee krijgt het bier wat meer kleur en smaak. De korrels zijn uitgespreid op een blad in de oven. Het eerste uur is een temperatuur van 100 °C aangehouden. De korrels werden hierdoor droog. Daarna is er nog een half uur op 125 °C voor de lichte versie en een uur op 180 °C voor de donkere versie aangehouden.

Technisch fiche

Aantal liters:

10 liter

Gewenst begin SG:

1070

Brouwzaalrendement:

75 %

Maischwater:

7,5 liter

Spoelwater:

7,5 liter (aanvullen tot 12 liter in kookketel)

Kooktijd:

60 minuten

Berekende kleur:

20 EBC

Berekende bitterheid:

30 EBU

Ingrediënten

Havermout

2030 g

10 EBC

 

Honing

165 g

2 EBC

 

Boekweit Licht

165 g

10 EBC

 

Boekweit Donker

225 g

70 EBC

 

Boekweitmout

225 g

10 EBC

 

Rijsthulzen

300 g

 

 

Alfa amylase

2 ml

 

 

Brewers Gold

12 g

8 %

60 min

Brewers Gold

12 g

8 %

15 min

Gist

1

Mangrove Jacks M15 Empire Ale

Maisch schema

40 °C

45 °C

52 °C

63 °C

72 °C

78 °C

10 min

5 min

15 min

30 min

30 min

1 min

Het maischen begint op lage temperatuur, voeg gelijk de alfa amylase toe voor een goede omzetting van het zetmeel. De gomstoffen in de havermout breken bij 40 °C en 45 °C af. Deze gomstoffen kunnen leiden tot een verstopping van het filterbed tijdens het maischen, vandaar de toevoeging van de rijsthulzen.

Bronnen

Terug naar overzicht