Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Doe eens gek, trub in je gistvat |
tww februari 2023 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Een mooie website voor de thuisbrouwer is Brülosophy (http://brulosophy.com), hier worden veel experimenten gedaan onder de titel exBEERiment. De werkwijze is dat er een onderzoeksdoel is en de resultaten door een proefpanel worden beoordeeld in een driehoektest, waarbij men 3 glazen krijgt voorgezet, 2 van het ene type bier en 1 van het andere. De opdracht is om het afwijkende bier aan te wijzen. Onderstaand onderzoekje hield in dat hete trub die normaal gesproken in de kookketel of de whirlpool achterblijft gewoon mee gaat naar het gistvat en gedurende de gehele vergisting in het gistvat blijft. Ter info: hete trub zijn de eiwitten die uitvlokken tijdens het koken. In zijn boek How to Brew stelt John Palmer: “Het is verstandig de hete trub uit de wort te verwijderen voor het gisten. De trub bestaat uit verschillende eiwitten en vetzuren die vieze smaken kunnen veroorzaken, hoewel een beperkte hoeveelheid hete trub in de meeste bieren niet zal opvallen.. ” Recept gegevens
Maischschema
WerkwijzeInmaischen bij 66oC en deze 60 minuten laten rusten. Daarna 60 minuten koken en de hop toevoegen volgens schema. Zodra de kook was voltooid is de wort afgekoeld naar 22oCelsius. Lager was helaas niet mogelijk met het koelwater dat ter beschikking stond. De wort tot rust laten komen en de hete trub laten uitzakken. Het eerste gistvat gevuld met de heldere wort die voorzichtig van bovenaf geheveld is. Daarna zoveel mogelijk hete trub die naar de bodem gezakt was met een grote pollepel van de bodem geschept. Deze trub en hopresten in het andere gistvat gedaan, deze was hiermee tot de helft gevuld.
Hoewel niet opgenomen in het bovengenoemde proefpanel, hebben vele anderen deze 2 bieren ook beoordeeld en vergeleken. De troebele-wort is consequent uitgeroepen tot het helderste bier met de schoonste smaak. Interessant is dat er enigszins een tweedeling lijkt te zijn als het gaat om de algemene voorkeur. Indrukken van de auteur; bij ieder maal dat hij beide bieren heeft geproefd, kwam hij tot dezelfde conclusies, namelijk dat troebele-wort helderder is met een meer duidelijker hoparoma en een aangename schoonheid. Net als sommige van de anderen keurders die deze bieren hebben vergeleken, is hij het ermee eens dat heldere-wort een zachtere smaak heeft en iets minder scherp is. Kort samengevat het valt hem op dat hij vaker aan de tapkraan van troebele-wort trekt dan aan die van de heldere-wort. Evaluatie Hete trub die het de gistvat bereikt lijkt zeker een effect te hebben op het uiteindelijke bier, het meest opvallende en misschien het verrassende is de helderheid. De veronderstelling dat een heldere wort in het vergistvat leidt tot een helder bier lijkt onjuist te zijn. Althans op basis van de resultaten van deze exBEERiment, waarbij alle deel nemer van het proefpanel het erover eens waren dat troebele-wort helderder was dan heldere-wort. Voor degenen die de voorkeur geven aan helderdere en schonere bieren met iets uitgesproken bitterheid, overweeg om je niet te veel zorgen te maken over de hoeveelheid hete trub die je overbrengt naar je gistvat. Daarentegen, degenen die genieten van een iets zachtere bitterheid en het niet erg vinden om een iets minder helder bier te hebben, zij zullen misschien wat meer moeite moeten doen om alleen de helderste wort naar hun gistvat over te brengen. Vanzelfsprekend was de opzet in dit experiment met opzet overdreven, omdat de auteur het meest geïnteresseerd was in het effect die enorme hoeveelheden hete trub heeft in vergelijking met minimale hoeveelheden. Dit exBEERiment toont niet alleen aan dat zorgen maken over dit probleem niet nodig is en dat geweldig bier kan worden geproduceerd, ongeacht de hoeveelheid hete trub die het gistvat bereikt, maar dat er mogelijk een voordeel is bij het vergisten met een behoorlijke hoeveelheid hete trub.
Auteur: Marshall Schott, “THE GREAT TRUB EXBEERIMENT”, Brulosophy.com Vertaald en bewerkt door Theo van Eijden
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |